80% от македонците: Важно е да се подпише договорът с България

Най-големи са симпатиите сред гражданите на Македония към Сърбия
6 юли 2017 10:25, Елка Василева
91
80% от македонците: Важно е да се подпише договорът с България
Снимка: архив, Reuters

Осем от десет македонски граждани виждат враг в някоя от съседните държави. На въпрос доколко добросъседските отношения са важни за Македония 58,4% отговарят, че те са много важни. Това показват резултатите от анкета на телевизия Телма и Македонския център за международно сътрудничество, проведена по телефона в периода от 27 юни до 3 юли върху представителна извадка от 1000 души.

Македонските граждани имат най-големи симпатии към Сърбия, като 44,3 процента са отговорили, че тази съседка е най-приятелски настроена към Македония, показва анкетата.

Много по-малко имат такива чувства към Албания - 14,8% и България - 11,2%.

Не са малко онези /17,9%/, които са на мнение, че нито един съсед не е приятелски настроен към Македония, отбелязва Телма.

Още по темата

На въпрос коя съседка е най-неприятелски настроена към Македония 59% са отговорили, че това е Гърция.

Само 3,1% смятат България за най-неприятелски настроена към Македония съседка.

На въпрос какво пречи за по-интензивното сътрудничество между Македония и България 30,5% са отговорили, че това са теснопартийните интереси на лидерите на двете страни. Почти идентичен е процентът на хората, които смятат, че пречка е различното тълкуване на историята. Онези, които са на мнение, че с България съществува историческо неприятелство, са 24%.

Цели 80,2% обаче са отговорили, че е изключително важно да се подпише договорът за добросъседство с България.

Анкетата сочи още, че гражданите имат най-малко предразсъдъци към България - 4,7%, а най-много предпразсъдъци имат по отношение на Гърция - 41,5%, след това към Албания - 21,5%, а към Косово и Сърбия - около 7%. Те най-добре познават историята и културата на Сърбия - 47,4%, след това на Албания - 16,5%, на България - 8,3%.

13,7% от анкетираните са отговорили, че не познават историята на нито една съседка на Македония, пише БТА.

Изявлението, че "всички страни в региона в значителна степен споделят обща история и култура" е възприето позитивно от 41,6%, а негативно от 58,3% от анкетираните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
ДА защитим Македония преди 6 години
Относно симпатиите към Белград, когато нашите *** в София даваха на генерален директор по 400 лева месечно ,колегите на същия този в Югославия получаваха около 15000 марки дойче месечно..Сърбите, БЪлгарите ,МАкедонците ,Черно горците са братя охраняващи много сложни територии..Братя православни ..КАто молдованците,украинците,беларусите ...
71
3
 
0
 
! Отговори
Слава преди 6 години
Благодарение на ПУтин се доказа че македонците са БЪлгари пишещи на БЪлгарски от 10 век.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макетата обиждат България от както ги има. Не знам какви договеори ще се подписват с тях, ама трябва да са им здрава набутка. В противен случай никакви договори. Да се спасяват. С техия антибългаризъм ако някой Българин ги подкрепи за каквото и да е ще е национален предател.
69
2
 
5
 
! Отговори
хммм преди 6 години
това са пълни глупусти, македонските медии са по-ужасни и от българските, страшни манипулации. Сърбия съсипа македония, знам че населението на макетата не е сред най-интелигентните и помнещи в Европа но все пак. Възрастните са на акъл като нашите пенсионери и сигурно предпочитат сърбия но при по-младите не е така, дори и да харесват сърбия повече то разликата определено не е 4 пъти повече.
68
0
 
5
 
! Отговори
, преди 6 години
Аз викам и Маке и Србе да си седят у гьола и да не ги пускаме никога в ЕС
67
2
 
7
 
! Отговори
До Тони преди 6 години
"Ако станем икономически и културно привлекателни" щели да ни обърнат внимание./?/Ако родителите ти са бедни ще им обърнеш ли гръб, и ще почнеш да се умилкваш на други по-богати съседи??Това доста ми прилича на проституция. Както казва колегата по-долу.
66
2
 
7
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Не трябва да се подписва никакъв договор с Македония. Това е държава простттуттка. Не трябва да предаваме нашето българско достояние, подписвайки с държава проссссттттуттттка!Захариева ли е каква е там тая подставеница. Да отвръща!!!
65
4
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До Гонзо:Какво общо имат украинците тука. Техният език е много различен от руския и са имали българската писменост от нас още докато руснаците са висели по дърветата.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в *** 99% не искат да подписваме с макетата.Ама кой слуша. Тиквата пак ще прибере една дебела комисионна.
63
1
 
8
 
! Отговори
... преди 6 години
прекалено много внимание им се отделя на тия вече 1млн макета.. нашите политици е крайно време да спрат да им предлагат рамо. да се оправят като не ни желаят не ни и трябват. албанците им го казаха- по господ са българи, по тито са макета.. прости са. малко са ни некви *** за интеграция па са и тия да ги интегрираме букови глави. да си ходат при сърбите.
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от договори със сърбомакедонците ние нямаме никаква полза. ползата ще е изцяло за тях да се намърдат в ес при еврофондовете и да започнат с претенциите към нас.
61
3
 
18
 
! Отговори
Гонзо преди 6 години
Тези са нещо като украинците. Напълно зомбирани. Трябва да ги изолираме и тотален игнор. Жалко че толкова свята кръв се е проляла заради тези чукари
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тони,аз пък казвам ДА ВЪРВЯТ НА МАЙ..ТА СИ!!Когато тук са идвали българи след всяко въстание или война или ЗАЩОТО СА СЕ ЧУВСТВАЛИ ТАКИВА ВЕДНАГА СЛЕД 1878 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИЛА РАЗВИТА а след войните и съсипана дори НО СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ИДВАТ ТУК И ТО НАЧЕЛО С ТЯХ И ВЪСТАНИЦИТЕ И РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ НАПРИМЕР!!!За какво са ти тия КОМФОРМИСТИ КОИТО ЗА ЕДНА ТОРАБА УРДА/ИЗВАРА/СИ СМЕНЯТ НАРОДНОСТТА??ДА ВЪРВЯТ В СЪРБИЯ!!
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХМММ,ТАРИКАТИ,ЗНАЧИ САМО 11% ИМАЛИ СИМПАТИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ А 80% ИСКАЛИ ДА СЕ ПОДПИШЕ ДОГОВОРЪТ???Значи мислят НИ ЗА БУДАЛИ КОИТО ЩЕ ОТСТЪПЯТ,аз вчера НАПИСАХ ЧЕ ФИРОМИТЕ "ТОЛКУВААТ"ИСТОРИЯТА,ЕТО ТУКА СЕ ПОКАЗВА'РАЗЛИЧНИ ТЪЛКУВАНИЯ НА ИСТОРИЯТА"И СИ ГО ПОЗВОЛЯВАТ БЕЗ НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТЕХНИТЕ 'ТОЛКУВАНЬЯ"!!Обожават СЪРБИЯ-САТРАПА НА БЪЛАГАРЩИНАТА В НИШКО И ВАРДАРСКО!!!Не познавали историята на България ХАХАХАХА,А ЧИЯ ИСТОРИЯ "ТОЛКУВАТ" И ФАЛШИФИЦИРАТ??ТИПИЧНИ СЪРБИ-ПРОСТИ И НАГЛИ!!
58
2
 
18
 
! Отговори
Тони преди 6 години
Писмено признание че са българи!
57
2
 
15
 
! Отговори
Тони преди 6 години
Когато станем икономически и културно притегателни,тогава ще гравитират македонците към нас.Сега гравитират към сърбите защото помнят с добро Титова Югославия,където са живеели спокойно,а стандарта е бил добър.Изобщо една страна е притегателна с добра икономика,стандарт,уреденост-пример Германия.А че македонците са българи е ясно за всеки непредубеден.Но ще почнат да го признават когато ги имаме налице гореизброените фактори!Освен това паспорт трябва да им се дава само срещу писмено признание
56
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами защо Македонците не взематда се попитат сами защо говорят език без падежи /наричан от лингвистиката аналитичен,за разлика от всички други славянски езици, включително и сръбски ?И кой друг говори същия неизкривен език ? Ами Българите.Какво са седнали да бръщолевят за жилядна история....Уточнявам - корените ми са 100 процента македонски тоест БЪЛГАРСКИ
55
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сбъркани това макетата!!Много са ги таковали сърбите и много промивка на мозъци.Да ги оставим да си *** у кочинката им й да се оправят както знаят.
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ССТе искат да са в ЕС отделно за да запазят службиците си.
53
2
 
17
 
! Отговори
СС преди 6 години
Обявяват се за българи (каквито са), приемаме ги като част от България - Скопска област и готово - вече са в ЕС! :) :)