Надежда за български паспорт опразни албанско село

"Не искам да паса крави, а да стана футболист" казва 12-годишният Арман
9 юли 2017 09:40, Петя Славова
96
Надежда за български паспорт опразни албанско село
Снимка: архив, Reuters

Требище е село в Североизточна Албания, изпразнено от жителите си, стремящи се да получат български паспорти, които да отворят вратата към Европейския паспорт, пише AFP.

Арман Кадриу има албанско име, но 12-годишното момче се смята за българче. "Не искам да стоя тук и да паса кравите. Искам да стана футболист", заяви той, покрит в пот, докато подритва топка по прашния път на селото в региона Голо бърдо.

"В Англия, това е възможно с български паспорт", заяви той, превключвайки езиците: "Довиждане", казано на чист български, предава "Фокус". България и Албания не споделят обща граница.

Албания, която не е член на ЕС, където законът за малцинствата се обмисля, не признава българите за малцинствена общност, за разлика от гърците, македонците, сърбите и черногорците. Но етничността на исторически славянско говорещите общност на албанския изток е спорна – съседна Македония ги смята за македонци.

Но според Държавната агенция за българите в чужбина, която им помага да получат паспорт, български семейства живеят на територията на Албания от пети век насам и техните наследници са членове на диаспората.

Няма официална статистика, но българските организации в Албания изчисляват, че има 100 хил. такива наследници. Европейският парламент изглежда съгласен: през февруари той поиска от Тирана правата на хората от български етнос в Преспа, Голо бърдо и Гора да бъдат защитени от закона и да бъдат пазени на практика.

"Препоръката дава нова надежда. Всеки ден поне седем-осем души питат как да получат български паспорт", заяви Хаджи Пирущи. Той е председател на асоциацията "Просперитет Голо Бърдо", който дава сертификати за български произход и е призната от правителството в София.

Требище е сънено място. Няколко мъже прекарват деня си на терасата на бар „Демокрация“, докато другите работят на полето. Младите хора пътуват по три км., за да достигнат до Македония, където имат временна работа. "Някога селото имаше 6000 жители, но повече от 2500 напуснаха преди четири-пет години, когато получиха възможността да се възползват от български паспорт", посочи местният жител Тахир Мучина.

Откакто България се присъедини към ЕС през 2007 г. гражданите ѝ могат да работят и да обитават Съюза, като последните ограничения бяха премахнати през 2014 г. Мучина заяви, че и той "се оглежда" за паспорт, както е неговата съпруга и три деца. Няма значение, че България е най-бедната страна в ЕС. Гледана от Требище тя е портата към Германия, Англия или към друга обетована земя. А в интерес на България е да обяви тези хора за свои.

"Това съвпада с българската политика по Македония и македонците, които също имат достъп до българско граждани, защото на тях се гледа като на етнически българи", заяви експертът по Югоизточна Европа от Университета в Северна Каролина Димитър Бечев.

Той добави, че българските европейски депутати успешно са лобирали пред Европейския парламент да заеме позиция по въпроса. "Ако Македония бе страна членка на ЕС, нещата щяха да са други, разбира се", сочи Бечев.

"Топонимията, запазването на архаичен български език и местния диалект и традиции са доказателство за българския характер на тези региони“, сочи българското правителство. Самите жители на Требище заявиха, че се смятат за българи и сочат, че говорят български в семеен кръг. „Живея в Албания, но произходът ми е български", заяви 60-годишният Гани Шахини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо си задай въпроса какво значи "македонец"1. Някаква етническа общност,2. Жител на географската област Македония, 3. Представител на древен и изчезнал народ (като галите, траките,..)? Ако днес признаем скопските сърбомани за етническа общност "македонци", какво ще правим ако утре се реши спора за името с Гърция и официалното име на държаватави стане Вардарска Бановина? Трябва отново да признаваме правата на "бановяните" или "вардарците"?. Колко в крайна сметка са етническите макета в БГ?
41
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие нещо се шегувате. Българско малцинство в Албания? Българско? Един ДНК тест и ще ви видим какви българи сте.
40
5
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Поляк се става ако си живял непрекъснато в Полшя 5 години. В Германия - 8 години. Само ние раздаваме паспорти на хора, които никога не са живяли в България. Дали не е заради това тоя смешен плач на индустриалците за внасяне на работници отвън.
39
1
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Пуснем ли шиптърите тук, след 20 години ще имаме същите проблеми като Македония. Те имат по 7-8 деца в семейство и заселят ли се някъде, започват да тормозят съседите си, докато не им продадат имота си. Така действат например в Косово, за да изгонят християните от там.
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е прав. Трябва да се дават паспорти само след постоянно установяване в България, което да се доказва с постоянна адресна регистрация и документ за платени данъци и осигуровки за поне 5 години. Или поне да се има завършено образование в БГ. Това че пра-пра-дядо им е бил българин не ги прави и тях автоматично българи. Жителите на Бесарабия много добре знаят че са потомци на български бежанци, но по език, култура и манталитет са си чисти руснаци. Необходима е връзка с държавата България
37
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албания, която не е член на ЕС, където законът за малцинствата се обмисля, не признава българите за малцинствена общност, за разлика от гърците, македонците, сърбите и черногорците.Така, така ...Имам въпрос .След като в тези изброени държави признават бъл малцинство ...включително и Македония признава във официални документи , което е самата истина въпросът ми е България защо не признава македонското малцинство въпреки , че е съдена от ЕС многократно за това . Защо ? Това е въпросът ?!
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия са по-големи българи, отколкото са русофилите!
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 39 НАЙ ДОБРЕ СЕ ВИЖДА ОТ ИЗГОДАТА ОТ РУСНАЦИТЕ ПО МОРЕТО. СТАВАТ БЪЛГАРИ.АКО ИМ.Е ИЗГОДНО ТАКА БЕШЕ ОТ ВРЕМЕТО НА СССР.ЗАТОВА В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОЛКО СА . ДОРИ И ИНСТИТУЦИИТЕ НЕ СМЕЯТ ДА СЕ ЗАХВАНАТ. ТОКУ ПРЕБИЯТ ПАК НЯКОЙ ПОЛИЦАЙ.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СЕ ОТКАЖЕШ ОТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ТИ ИСКАТ ДОЛАРИПРИМЕР: НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ/ НАУМ ШАЛАМАНОВ/ дАСЕ ОСВОБОДИ ОТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО И ДА ПОЛУЧИ ТУРСКО Е.ПЛАТЕНО НА БКП. 1 МИЛ. $ТОЙ Е НОСИТЕЛ НА НАЙ ВИСОКОТО ОТЛИЧИЕ ВРЪЧЕНО ОТ Т. ЖИВКОВДА ПОЛУЧИШ БЪЛГАРСКО ПАК ПЛАЩАШ. И БЕ ДЪРЖАВАТА НАПРАВО ТРЕПА БИЗНЕСА С ТАЯ ТЪРГОВИЯ.
33
3
 
5
 
! Отговори
Viktor Make преди 6 години
Miliqt ni toi, Bylgarce bil no dokato raste v Bg u4ili6ta ako moje na Albanski da u4i, v bg pasport na albanski da mu pi6e I nqkolko dzamii da puskat kak tqhniq sminqr pee li kvo li prikazna, elate v MK bratq Bylgari kudeto ima Albanci pone 30% 6te vi stane qsno sto za narod sa.
32
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако България не беше член на ЕС тези нямаше да се чувстват българи.Всички желаят само изгодата с нищо не допринасят за самата България.Ако Сърбия беше от ЕС щяха сърби да се пишат.Също като тези които медийте наричат роми и турци у нас.
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само факти от историята.Страните с "богатсво "от етноси се разпадат.Какво остана от СССР тотален разпад.След ирландците Шотландияиска независимост.Сърбите се смляха от бой със словенци,хървати,бошняци,а за албанците майко мила.Баските в Испания и Франция.Корсиканците и те.Ами възпитаните чехи се разделиха със словаците.ит.н.Абе народите си искат единтичността.В 5 век преди 1500г. имало едно село българи в морето от албанци.И сега дай да ги храним и тях.Сърбите питайте за какви ужаси идват.
30
3
 
14
 
! Отговори
ай сиктер преди 6 години
Арман Кадриу които се смята за "българче" иска български паспорт ....само за да иде в Англия да рита топка.
29
2
 
1
 
! Отговори
Коко преди 6 години
значи не може да се пише ***, ОК- нашите роми
28
3
 
7
 
! Отговори
Коко преди 6 години
До АнонименАми Енвер Ходжа ги трепеше яко "религиозните". В годините на неговата диктатура се изпари всякакво желание за каквато и да е религия. Сега се надига, но е при тях- повече видима, но не и в дълбочина, духовна. И там са повече атеисти, а само за фасон мюсюлмани или християни. Виж с пари от СА може и това да се промени и всички да се пишат мюсюлмани? Като нашите безверници ***, които първо бяха евангелисти, а после мюсюлмани..
27
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се радвам, че България влезе в ЕС и мръдна малко напред. Младите имат повече възможности , както тук така и на вън. Всички останали държави извън богатата общност седи на едно място. Колкото и да пишете тук, чек ЕС няма смисъл....то просто НЕ е така :) България върви напред и това дразни много хора тук и съседи.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слагайте минуси , хората виждат истината и това ви дразни , че не угодничат и имат позиция , а вие в понеделник си вземете платата от господарчетата и не се товарете с неща като съвест
25
1
 
12
 
! Отговори
PD преди 6 години
То хубаво да се припознава, като българин. а знае ли що е Българин. Дори в конституцията леко е загатнато, що е право и задължение, на българския гражданин. Интересно е, колко същества, дори родени в държавата, не отговарят на тези критерий.Скоро и тази тема ще се появи на дневен ред.
24
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проблемът е в начина по който се дават тези националности. Да се срамуваш , че си българин. Не ни стигат нашите от малцинството, ами сега и всякакви нахални тарикати от Молдова и Украйна , българомразци от Македония , че и албанците научили за далаверата. Но не е проблемът в искащите, а в държавната политика. Така българският паспорт се изравнява на тоалетната хартия, лесно достъпна и без стойност....
23
4
 
9
 
! Отговори
до гурбетчия преди 6 години
ти от черните турци ли си,феновете на ердоган или по произход си от белите турци,наследници на европейските народи