Почивките в Гърция вече са недостъпни за... самите гърци

Повечето семейства ще отидат за три дни, в евтини квартири
14 юли 2017 12:55, Елка Василева
97
Почивките в Гърция вече са недостъпни за... самите гърци
Снимка: архив, Reuters

Ръстът на цените и увеличаването на чуждестранните посетители, както и нарастващите разходи за живот, правят почивките в Гърция недостъпни за гърците.

Тежките данъци, по-високите осигурителни вноски, повишаването на цените на стоките и услугите, както и новите съкращения на пенсиите доведоха до значително намаляване на разполагаемия доход на гърците (34,6%), а вече има много семейства с безработни членове, пише "Български новини".

По този начин ваканциите отиват на задно място в семейния бюджет.

Същевременно все по-големият брой пристигащи туристи са направили ваканционните дестинации по-скъпи. Cosmopolitan Mykonos е първата популярна дестинация, където разходите за почивка са прекалено големи за повечето гърци. Според доклад трудно може да намерите гръцки турист там.

Миконос обаче не е изолирано явление. Дори островите като Фолегандрос и Милос - типични дестинации за гръцки семейства, стават недостъпни за обикновения грък. Ограничените помещения за настаняване са запазени от чуждестранни посетители от края на юни до края на септември.

Островът Патмос е характерен случай. Там има само един малък петзвезден хотел и няколко други що-годе добри. Няма дневни корабни маршрути. Въпреки това през последните няколко години островът стана много популярен, особено сред италианците. И като се има предвид, че островът е пълен през 30-дневния период от края на юли до края на август, а цените започват от 150 евро на вечер, дори през юни.

Според статистиката четиричленно семейство с кола се нуждае от общо 3 270 евро за една седмица почивка в източен остров в Егейско море. Сума, която е непосилна, дори за домакинства със среден доход.

Сега повечето гръцки семейства ще отидат само на тридневни почивки, ще изберат евтини квартири, ще харчат само за храна и ще избегнат всякакви луксозни стоки през този период.

Въпреки факта, че чуждестранните туристи са залели гръцките туристически дестинации, приходите от пътуване не се увеличават. Вместо това те намаляват. Според Банката на Гърция през 2016 г., докато пристиганията и нощувките се увеличават, приходите от пътувания са намалели с 6,8% въпреки незначителното увеличение (с 0,2%) на цените на хотелите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Гърцияпочивка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
1
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До Анонименхахах за тея пари може и да си я вземеш масажистката с теб в БГ, особено е ако някъде из индийските острови, примерно Шри Ланка
65
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се чуди човек като е такава скъпотия в Гърция, що гърците не са се юрнали да идват на море по нашето черноморие :))) с 3270 евро може да отидете на почивка до Тайланд, даже и една масажистка ще Ви назначат да Ви мачка от сутрин до вечер
64
1
 
2
 
! Отговори
Хари преди 6 години
До Дидоза 10 нощувки, и за Гърция и за Черна Гора, някой ако желае мога да му дам и контакти за нощувките :)
63
1
 
29
 
! Отговори
Чачо преди 6 години
Друго не знам ама пред 5 звездните хотели в гърция се виждат основно джипове мерцедес и беемве с РВ и СВ регистрации. Както и по-скромни,но нови коли на корумпирани чиновници които отиват да си харчат рушветите там. Вие си носете буркани и бира от БГ, ха-ха-ха.
62
0
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
До ХариЗа колко дни?
61
6
 
18
 
! Отговори
Хари преди 6 години
със същия разход на човек - на нашето в Синеморец примерно или северното черноморие за 10 нощувки ще си почти безсмъртен а и все още имаме уникални плажове на които обаче не ходят хората с бурканите и с великите претенции, щото чули че било хубаво еди къде си, нашето море също е уникално и няма нищо лошо да се ходи и на него, просто не с тъпия манталитет. Като ходиш в Гърция си оставаш същия *** като и на нашето
60
1
 
9
 
! Отговори
Хари преди 6 години
Бацето - алооо с бурканите, ти на к'ва почивка отиваш?!?! С бурканите/консервите се ходи по планини, язовири, на места където няма готова храна! За цената за седмица 3200 евро - това е смешна измислица - апартамент в Кавала за 4-ри човека го взимам за 50евро като допълнително се плаща 15евро за канализация. За пример - в Черна Гора (където цените са като в Гърция) за 10дни - без ограничения от нищо по заведения и плажове, от обяд до вечер бира на 2.20евро - около 1000лв/човек + гориво и спане :)
59
3
 
14
 
! Отговори
ss преди 6 години
За гърците може да е недостъпна, но за поданиците на Боко Тиквата (матрияла) няма никакв проблем.
58
3
 
19
 
! Отговори
Dimitrov преди 6 години
Да пуснем енда благотворителна акция, да им съберем пари да идат и те на море.ДМС ГЪРЦИТЕ НА МОРЕДори може на нашето море да ги пратим, тъкмо по-евтинко ще им излезе!!! :DИначе в Гърция от 60-70 евро на ден има цели къщи на плажа с 2-3 спални в аирбнб, но за гърците явно трябва само хотел от 5 звезди на горе и всяка стая със собствен басейн. За там не 3000, а и 5000 няма да им стигнат.
57
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютни глупости! Няма проблем както за гърците, така и за българите, в Гърция да намерят почивка, която могат да си позволят.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всеки разбира почивката по различен начин, за семейство с деца ходенето по заведения не е приоритет, този тип туристи търся повече спокойствие и сигурност, а иначе тая сума от 3270 евро за една седмица е абсолютно измислена HB пакет от туи за 7 дни е 350-400 евро за седмица в 4 звезден хотел, децата са на 1/2 от цената, така че като го сметнете пакета излиза около 1200 евро, и там да похарчите още 1000, въпреки че аз не съм много фен на този тип пакети, предпочитам да си взема под наем апартамен
55
5
 
18
 
! Отговори
Гръцка Мъка .... !!! преди 6 години
Горките гърчоля, просто да ги съжалиш, свиха им малко бюджета и те вече не могат да си позволят почивка, еми да слугуват тогава на нашите баровци, или пък да идват да работят по нашето Черноморие, само че тях ги мързи и да работят, а и нашите работодатели няма да им плащат, но поне ще им подхвърлят по някой залък, за да не умрат гладни .... !!!
54
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не си харчил щото си се стискал, гърците както и нормалните българи търсят нормална почивка със забавления и ходене по заведения затова сумата е такава. Бай *** може и без пари да мине ама той не е критерий.
53
4
 
24
 
! Отговори
балкона преди 6 години
седя на балкона и накъдето и да погледна или гърци или сърби. Съвсем малко испанци и италианци, и българи няма/явно сега им е скъпо/. но определено на гърците си им е ок цената. Пък автора на статията му пожелавам да се качи на самолета и да види как е на място, а не да се поти зад бюрото.
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
според статистиката требвали 3270 евро за едноседмична почивка :))) моля:))) според коя статистика на нашите червени хотелиери ли ? смешници:))), за последните 10 години само веднъж съм ходил на черноморието, в Созопол да и там наистина ми трябваше такава сума, а в останалите години съм ходил в Гърция, Черна Гора и една година на Мадейра повече от 2000-2500 евро за 10 дневна почивка не съм харчил
51
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да, не им стигат на гърците защото хората търсят нормална почивка. Затова е изчислена сумата от 3200 евро, която включва забавления, ходене по заведения и т.н., иначе БГ бай *** може да мине и с 300 евро, ще яде само алл инклузив, от плажа в хотела, от хотела на плажа, ще маже филиите с лютеница, ще си носи един стек бира с изтекъл срок на годност закупен "на промоция" и ще си мисли че е на далавера и ще ти обяснява колко евтино било в Гърция
50
12
 
20
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Много ми е смешно, когато мои познати тръгнат към Гърция и напълнят багажника с какви ли не мръвки и пиене, после отиват на някакъв плаж след цял ден шофиране, а на плажа само други българи :) Плажът смотан, тесен и пясъка кофти, морето е до коленете поне 50 метра навътре което прави къпането изключително скучно. Едиствено хубавото е, че не е застроено, но за сметка на местните са супер лицемерни. Цените наистина постоянно се покачват. Пълна скръб.
49
4
 
22
 
! Отговори
някой преди 6 години
Бедни били гърците, нямали по 3200 евро за едноседмична почивка. Те щото тия българи, дето ходят в Гърция, отиват с по 6 бона.
48
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живи да ги оплачеш гърците! Затова ли ние ходим да им слугуваме? На мой близък строител пенсията му е 1300 евра
47
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
статията има за цел да ни убеди колко е скъпо да ходиш на почивка в Гърция. разбира се ефекта е почти нулев, защото всички знаем че цените в Гърция са повече от достъпни и далеч по-атрактивни от нашето бетономорие :) в Гърция всеки турист може да намери почивка за неговия джоб, възможности и изисквания, аз лично предпочитам Кавала