Почивките в Гърция вече са недостъпни за... самите гърци

Повечето семейства ще отидат за три дни, в евтини квартири
14 юли 2017 12:55, Елка Василева
97
Почивките в Гърция вече са недостъпни за... самите гърци
Снимка: архив, Reuters

Ръстът на цените и увеличаването на чуждестранните посетители, както и нарастващите разходи за живот, правят почивките в Гърция недостъпни за гърците.

Тежките данъци, по-високите осигурителни вноски, повишаването на цените на стоките и услугите, както и новите съкращения на пенсиите доведоха до значително намаляване на разполагаемия доход на гърците (34,6%), а вече има много семейства с безработни членове, пише "Български новини".

По този начин ваканциите отиват на задно място в семейния бюджет.

Същевременно все по-големият брой пристигащи туристи са направили ваканционните дестинации по-скъпи. Cosmopolitan Mykonos е първата популярна дестинация, където разходите за почивка са прекалено големи за повечето гърци. Според доклад трудно може да намерите гръцки турист там.

Миконос обаче не е изолирано явление. Дори островите като Фолегандрос и Милос - типични дестинации за гръцки семейства, стават недостъпни за обикновения грък. Ограничените помещения за настаняване са запазени от чуждестранни посетители от края на юни до края на септември.

Островът Патмос е характерен случай. Там има само един малък петзвезден хотел и няколко други що-годе добри. Няма дневни корабни маршрути. Въпреки това през последните няколко години островът стана много популярен, особено сред италианците. И като се има предвид, че островът е пълен през 30-дневния период от края на юли до края на август, а цените започват от 150 евро на вечер, дори през юни.

Според статистиката четиричленно семейство с кола се нуждае от общо 3 270 евро за една седмица почивка в източен остров в Егейско море. Сума, която е непосилна, дори за домакинства със среден доход.

Сега повечето гръцки семейства ще отидат само на тридневни почивки, ще изберат евтини квартири, ще харчат само за храна и ще избегнат всякакви луксозни стоки през този период.

Въпреки факта, че чуждестранните туристи са залели гръцките туристически дестинации, приходите от пътуване не се увеличават. Вместо това те намаляват. Според Банката на Гърция през 2016 г., докато пристиганията и нощувките се увеличават, приходите от пътувания са намалели с 6,8% въпреки незначителното увеличение (с 0,2%) на цените на хотелите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Гърцияпочивка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
38
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Гърция ходят само някви панелни БГ селинжъри с по 600лв заплата и пестящи цяла година за да отидат до гърция, там си бият задните части за да не с...т, не консумират почти нищо, карат на алл инклузив и после обясняват и зарибяват други селенжъри колко яко е, колко евтино е, колко чисто е, колко уникално е. А пък пичовете си ходим на нашето море и ни е 100 пъти по-добре :)
45
0
 
17
 
! Отговори
факт преди 6 години
Cosmopolitan Mykonos е първата популярна дестинация...--В Гърция няма град с такова име. Статията е преведена много нескопосано. Вероятно става въпрос за "космополитния Миконос".
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо, за шопите не е недостъпно, те обичат да ходят на запустели скалисти гръцки плажове и да се чувстват като отшелцници сами на плажа, вместо да отидат на родното море
43
4
 
19
 
! Отговори
123 преди 6 години
Плажът на снимката е ужасно грозен, при това с камъни вместо пясък. Тия черни скали като се нагреят сигурно е жега та не се трае.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде, къде по-хубави дестинации има от Гърция.
41
7
 
12
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Я па тоя , носел си само бирата от БГ. ха-ха-ха. Аз пък с парите които пестя от храна си пия гръцка бира на корем. А и предполагам ти пиейки бира по цял ден нямаш нужда от храна. ха-ха-ха. И още нещо , даже минерална вода от БГ си нося защото гръцката не струва. И накрая там ходя основно заради водата в морето, защото е чиста и топла, виждат се бая риби като далдисваш и те така, ако не беше това нямаше да съм там всяка година по два пъти.
40
0
 
6
 
! Отговори
Getsbi преди 6 години
Birata vi daje e skapa no ina4e sme na GARCIQ parodiq ;)))))) te i za tva garcite imat laf...cql uikend samo balgari da ima.6toto konsumirat minimalno da ne kaja xi4
39
8
 
16
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Хе, и кое му е кофти на продуктите в БГ? Картофи , ориз, домати , краставици? Има голям избор у нас и човек с опит може да си напазарува добри неща. Сега ако ми кажеш че в гърция плодовете и зеленчуците са супер , а не са пластмасови и зелени, няма да ти повярвам защото поне два пъти в годината съм там и е трудно да си намериш добър зарзават дори ако го купуваш директно от пикапа на някой тамошен фермер.
38
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Баце, от храна разбираш, колкото магаре от музика. Буркани ?!?!?В чужбина се ходи за да хапваш вкусни и пресни местни продукти ! Не излиза по-скъпо. И мен не ме бие парата, но си нося само бира, щото у гръцко, верно е по хубава, ама е тройно по-скъпа. А, на море си жуля бира от обяд.
37
3
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 6 години
Ами 70-80% от българите правят точно това в Гърция. Един скромен обяд за двама излиза минимум 20 евро. Значи ти трябват минимум 50 евро на ден за храна за двама човека. Ако си приготвяш храната или си носиш готова,може да минеш и с 10-20 евро на ден. И вервай ми ако бачкаш за 1000 лв тук , тези пари имат значение.
36
6
 
13
 
! Отговори
GB преди 6 години
До БацеБаценце, става нагъл и нахален. Чети ти какво ти пиша. Няма значение кой го готви, просто продуктите са кофти. Няма откъде да си купиш елементарни качествени продукти, за да си наготвиш хубави манджи. Обикалям Европа и добре, че е това, за да изкарам половин година тук с продуктите, които успявам да накупя. През останалите 6 месеца съм с постоянно разстройство и други проблеми. Много сте ми смешни такива - с ниски критерии и чувствителност към храната. Каквото да ви сервират го ядете.
35
5
 
9
 
! Отговори
До Баце преди 6 години
Склонен съм да се съглася с теб. Случвало ми се е и то не веднъж в гръцки ресторант да ми сервират претоплено ястие от консерва и затова удоволстие се ръсиш 6-7 евро.
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страшен кеф е да отидеш на почивк в Бунгало да почнеш да пазаруваш и готвиш! Уникално:)
33
12
 
13
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Абе гебета, четете внимателно какво ви пиша. Хапвам си домашно приготвени манджи вакумирани в буркан. Не се различават от прясно приготвени по тази технология по която ги прави жената. И съм хапвал в много гръцки ресторанти, но както казах освен рибата(която аз и без това не ям), другите им манждерлъци мусаки, пъленени домати , бобове и т.н. не са кой знае какво и са далеч от добрата домашна храна. Друг е въпроса ако вие или жена ви не готвите добре.
32
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност в Гърция е по-евтино, отколкото в България и щом ние успяване все още да живеем в България, гърците спокойно могат да живеят в Гърция. По-евтино е, защото качеството е различно и даже да изглежда по-скъпо на пръв поглед, реално за такова качество в България ще плати повече, ако изобщо успееш да го намериш.
31
2
 
8
 
! Отговори
до GB преди 6 години
Абсолютно вярно за храната
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да се заселят по селата в България е по-евтино.
29
2
 
14
 
! Отговори
до гб преди 6 години
Просто храната ни е дело на факири по технология на хранителновкусовата индустрия.Тук всичко е с цел минимална себестоиност от суб-продукти и максимална печалба.Готвачите не са виновни ,че всичко по мрежата е *** на безбожни цени.А и избора е нулев при тези ниски заплати друго в България не може да тръгне ,не се гледат животни само се внася ,меси бърка и стабилизира.Пазаря в БГ от немска вирига с доказано качество за мен лично на продуктите,че дори е и по достъпна от "родните" ***.
28
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Баце, в Гърция се ходи не за да муаш нашенски манджи. Аз лично си нося само алкохол, предимно бира. От там си купувам узаки.Продават уникално вкусни местни продукти.Слънчеви домати за 1 евро не е скъпо. Но за десетината дни в които съм в Гърция ям предимно прясна морска риба и дарове. Обикалят едни пичове с бусове и продават прясно уловени .напр. ципура, лаврак и октопод /чистят ти ги на място/ излизат макс 15 евра общо. В бг. няма такава цена за такова качество.Наздраве !
27
9
 
19
 
! Отговори
GB преди 6 години
До БацеБаце, стига си ми хвалил българските *** за ядене. Където и да хапнеш извън границите на България, нищо ти няма после. Хапнеш ли веднъж в пределите на милата ни татковина, ако ще и в доста скъп и реномиран ресторант да, почват проблемите след няколко часа. Хайде някой разбирач да ми обясни този феномен. Алергия към храната в пределите на България ли имам?!