Почивките в Гърция вече са недостъпни за... самите гърци

Повечето семейства ще отидат за три дни, в евтини квартири
14 юли 2017 12:55, Елка Василева
97
Почивките в Гърция вече са недостъпни за... самите гърци
Снимка: архив, Reuters

Ръстът на цените и увеличаването на чуждестранните посетители, както и нарастващите разходи за живот, правят почивките в Гърция недостъпни за гърците.

Тежките данъци, по-високите осигурителни вноски, повишаването на цените на стоките и услугите, както и новите съкращения на пенсиите доведоха до значително намаляване на разполагаемия доход на гърците (34,6%), а вече има много семейства с безработни членове, пише "Български новини".

По този начин ваканциите отиват на задно място в семейния бюджет.

Същевременно все по-големият брой пристигащи туристи са направили ваканционните дестинации по-скъпи. Cosmopolitan Mykonos е първата популярна дестинация, където разходите за почивка са прекалено големи за повечето гърци. Според доклад трудно може да намерите гръцки турист там.

Миконос обаче не е изолирано явление. Дори островите като Фолегандрос и Милос - типични дестинации за гръцки семейства, стават недостъпни за обикновения грък. Ограничените помещения за настаняване са запазени от чуждестранни посетители от края на юни до края на септември.

Островът Патмос е характерен случай. Там има само един малък петзвезден хотел и няколко други що-годе добри. Няма дневни корабни маршрути. Въпреки това през последните няколко години островът стана много популярен, особено сред италианците. И като се има предвид, че островът е пълен през 30-дневния период от края на юли до края на август, а цените започват от 150 евро на вечер, дори през юни.

Според статистиката четиричленно семейство с кола се нуждае от общо 3 270 евро за една седмица почивка в източен остров в Егейско море. Сума, която е непосилна, дори за домакинства със среден доход.

Сега повечето гръцки семейства ще отидат само на тридневни почивки, ще изберат евтини квартири, ще харчат само за храна и ще избегнат всякакви луксозни стоки през този период.

Въпреки факта, че чуждестранните туристи са залели гръцките туристически дестинации, приходите от пътуване не се увеличават. Вместо това те намаляват. Според Банката на Гърция през 2016 г., докато пристиганията и нощувките се увеличават, приходите от пътувания са намалели с 6,8% въпреки незначителното увеличение (с 0,2%) на цените на хотелите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Гърцияпочивка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Гьобелс е могъл само да си мечтае за днешните пропагандатори.Дали някой се връзва на подобни глупости
25
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция дължат наеми за 100 години за заграбената бг земя в Македония и Тракия.
24
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците заедно с Англия, Сърбия и Франция в 1917 г. изгониха и избиха българите от Солун и сега им се връща.
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В гръцките пустини е по-евтино.
22
16
 
15
 
! Отговори
Баце преди 6 години
И още нещо да ви кажа, ако си носите продукти от България излиза още по-евтино. Аз например накарах жената една седмица преди да тръгнем на море , като готви почти всеки ден да затваря по един буркан манджа докато е вряща и се овакумява перфектно. След това си хапвахме вкусни гозби с по една салатка или таратор от български домати и краставици. От ресторанти сме взимали само риба щото я правят хубаво, другите неща не са кой знае какво , а струват бая евра.
21
6
 
8
 
! Отговори
PANAYOT APOSTOLOS преди 6 години
ГРЪЦКАТА МИЛИЦИЯ И ГРЪЦКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ЗАПОЧВАТ ЗВЕРСКИ ПРОВЕРКИ НА ВСИЧКО НАД ЛАРИСА НАГОРЕ -- И ПО-СПЕЦИАЛНО КРАИБРЕЖНИТЕ СЕЛА, ГРАДЧЕТА И КУРОРТИ = ЗА СОБСТВЕНОСТ, ИЗА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ОТДАВАНИЯ ПОД НАЕМ..АКО НЯМА НЯКОЕ ЛИЦЕ НА АДРЕСС, И НЕ БЪДЕ НАМЕРЕН В ТРИ ПОРЕДНИ МЕСЕЦА. ГРЪЦКАТА НАРОДНА ДЪРЖАВА ЗАПОЧВА ПРОЦЕС НА КОНФИСКАЦИЯ НА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ АКТИВИ , В ПОЛЗА НА ДИМОКРАТИАТА = НАРОДНАТА ДЪРЖА..ВА .
20
4
 
25
 
! Отговори
??? преди 6 години
Тежки данъци ДДС от 9% стана 13% минимална пенсия по 700-900 евро скъпи курорти пълни с българи с 400 лв. заплата.
19
7
 
16
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Откак сме в Е *** само в Гърция море. Има доста хора които от непознаване или по навик си ходят само на нашето море обаче който е пробвал на гръцкото, после ходи само там. Факт!
18
3
 
13
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Журналиста си пише глупости ,а и помага на политическата класа две в едно,че и експлоатирания българин да си живее на принципа на комшията да му е зле.Това е се едно милионери да си говорят ,че са станали по-бедни ,че вместо платинен Ролекс след кризата могат да си вземат само златен.Когато Атовете се ритат ,магаретата ?Та в този ред на мисли българина си е на ку енд ку и докато се замазва с л,,,а реаалната ситуация в БГ и по света ще си е на Ку енд КУ.
17
6
 
9
 
! Отговори
Getsbi преди 6 години
Mnogo dobre kazano...bungalo tova e ""gazariqta v sela v Garciq v bungala s produkti ot BG :) zabavno e daje sme6no;0domatki,konservi vsi4ko si nosim za6toto ni e "evtino" v Garciq.
16
8
 
50
 
! Отговори
турист преди 6 години
Наел съм самостоятелно бунгало - студио за семейство, Халкидики на 20 м. от частен плаж с осигурен чадър и шезлонги. Бунгалото разполага с кухненски бокс. Поляна с барбекю , градина, детска площадка, сладководен басейн. Всичко на цена 35 евро на нощувка.Не мисля, че е скъпо. А, и не без значение - в радиус от няколко километра няма чалготеки, респ. чалгопитеци.
15
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато видя грък да проси или да бърка в кофите, значи наистина са зле!
14
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По всичко личи, че гърците ще напуснат Еврпейския съюзи и ще се влеят в Евразийския, за да дръпнат икономичски и да ходят на евтино море в Крим.
13
4
 
54
 
! Отговори
Дани преди 6 години
За какво им е на гърците да ходят на почивка. Те така си живеят- почивайки си.
12
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен заглавието е пресилено. Познавам българи, които за около 70 лв/ден ще почиват при перфектни условия, а тази сума е безпроблемна за гърците.
11
4
 
29
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи тая статия ми прилича на клозетната лирика! А именно не от всеки напън излиза по нещо! Тука тоя журналист бая се е пънал даже може и кръвонасядания по очите да е получил ама се види, че пак нищо не се е получило! Ама ко да се праи и журналистиката ни е както всичко друго!
10
9
 
38
 
! Отговори
до 7 от Хм преди 6 години
Администраторите гърци в Гърция си взимат пак 2 хиляди евра,а колко номера само знаят да източват ЕС ,ако ти бачкаш за някои грък и онзи те лъже колко е лошо си е твоя работа.Аз такива кухи ПР бръщолевенки как ние сме били зле ама видиш ли гърка е по-зле направо им се смея точно приказки на психолози за маниполация на обществото.България е най-зле в цял свят тук имаме огромни разходи и приходи равносилни на Папуа-Нова Гвинея даже и те са по-добре.
9
1
 
62
 
! Отговори
Nick преди 6 години
Не знам какво не могат да си позволят гърците, но погледнете градовете им къде са - голяма част от населението живее по крайбрежието, т.е. те реално си отиват на плаж, както някой софиянец си отива до Борисовата градина :)
8
6
 
59
 
! Отговори
...... преди 6 години
Ето, отново пропаганда, колко гърците били зле, бедни и как ние просперираме и благоденстваме.... Е няма как да се вържем, защото знаем, че нашето дередже меко казано трагично! Стига сме гледали и коментирали гърците, по-зле сме от тях, ама много!
7
2
 
15
 
! Отговори
некой си преди 6 години
До ХМЧовек по-добре не казвай нищо, когато не си запознат с реалната ситуация в Гърция. От пръстите ли си ги изсмука тези глупости !?!?