Това е реалността: Веднъж турчин – завинаги турчин?

Веруюто на Анкара: Щом си работил за Гюлен, си подозрителен!
Обновена: 24 юли 2017 07:15 | 24 юли 2017 07:15, Златко Желев
31
Това е реалността: Веднъж турчин – завинаги турчин?
Снимка: Дойче веле

Серат Мустафуглу живее от 37 години в Германия. Двете му междувременно пораснали деца са родени в Хамбург. Логично е да иска германско гражданство. Барис Реяс и Денис Демир също кандидатстват за германски паспорти. Реяс от 24 години живее в Германия, а Демир е дошъл в Хамбург през 2002 г. Тримата мъже не желаят имената и снимките им да бъдат публикувани, те се страхуват, че ще си имат проблеми с турските власти, пише "Дойче веле" и разказва историята им.

Германските власти вече са одобрили молбите на тримата кандидати за германски паспорти и сега те чакат Турция да ги освободи от турското им гражданство. Това обаче така и не се случва – турските власти неизменно изтъкват пред тях всевъзможни, най-често измислени предлози, за да им откажат. От турското представителство в Хамбург например заявили на Денис Демир, че паспортът трябва да остане за проверка в консулството.

В три федерални провинции - Берлин, Бавария и Хамбург е имало случаи, в които паспортите на кандидати за германско гражданство са били задържани от съответното турско консулство. До този момент германските власти са уведомени за седем подобни случая. Според Барис Реяс, в действителност случаите са поне двойно повече.
"Познавам най-малко четирима турци, които ми казаха, че и с тях се е случило същото", изтъква той.

Освен това мнозина турски граждани изобщо не смеят да се явят в консулството, защото ги е страх, че там веднага ще им приберат паспортите. А в такъв случай германските власти изобщо няма как да им помогнат да си върнат паспортите. След като паспортът на Денис Демир бил задържан в турското консулство, той ходил още два пъти в консулството, но всички било напразно, паспортът не му бил върнат. Причина за това не му била посочена.

Щом си работил за Гюлен, си подозрителен

Както Демир, така и Реяс са сигурни, че вероятната причина да не ги освобождават от турско гражданство са контактите им с "Движението Гюлен". Според турското правителство, живеещият в изгнание духовник Фетхуллах Гюлен е бил в основата на опита за преврат през лятото на миналата година. След неуспешния пуч в Турция бяха арестувани хиляди хора, обвинени, че са привърженици на Гюлен. Междувременно над 50 000 души са зад решетките.

"От гледна точка на Анкара, турската държава има проблем с онези хора, които не са участвали активно в опита за преврат, но са по някакъв начин свързани с мрежата на Гюлен", изтъква Юнус Улусой от фондацията "Център за турски изследвания".

Според него, е много вероятно турските власти да задържат паспортите на подобни хора, за да им попречат да получат чуждо гражданство – в случая – германско.

За определени хора освобождаването от турско гражданство се оказва доста трудно. В случая с Денис Демир и Барис Реяс това е факт. 36-годишният Демир е давал уроци на деца от училищата на  "Движението Гюлен", а журналистът Барис Реяс е публикувал статии в междувременно спряното германско издание на близкия до Гюлен вестник "Заман".

"Бях спортен журналист, не съм имал нищо общо с политиката, но щом си бил сътрудник на "Заман", тутакси ставаш подозрителен в очите на турските власти", споделя Реяс.

Кандидатът за германско гражданство Серат Мустафуглу също е работил за вестник "Заман". Когато в турското генерално консулство в Хамбург подавал молба за освобождаване от турско гражданство, се опитали да му вземат паспорта.

"Казаха ми: или ни даваш паспорта си, или няма да бъдеш освободен от гражданство", разказва Мустафуглу. Той обаче не си дал паспорта.

Показателно е не само случилото се в консулството, показателни са и реакциите на негови познати."Има хора, които познавам от години и които сега ме наричат предател", разказва той. Само за една нощ - нощта на преврата - негови познати си променили мнението за него.

Как се живее без паспорт?

Раяс също се сблъсква с подобно отношение. 40-годишният мъж междувременно се осмелил да отиде в консулството, но цялата предна нощ сънувал само кошмари. Олекнало му, когато подал молбата за освобождаване от турско гражданство и паспортът му не бил задържан. Сега той чака официалното потвърждение на турските власти.

Денис Демир обаче от цяла година е без паспорт и не вярва, че ще му го върнат. Въпреки това все още се надява да вземе германско гражданство. Съгласно разпоредба на германското Министерство на вътрешните работи, издаването на германски паспорт в отделни случаи е възможно и без освобождаване от предишното гражданство. За целта е нужно обаче да изтече двегодишен срок, който започва от деня, в който е подадена молбата за освобождаване от гражданство. За Денис Демир това е единствената надежда. Макар че през следващите 18 месеца ще му се налага да живее без паспорт.

 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
4
 
! Отговори
бг преди 1 година
Същото правеше и българското комунистическо правителство ,което изяснява какъв е бай Реджеб
22
2
 
3
 
! Отговори
Аз само да попитам.. преди 1 година
..какво прави в Америка един лош човек като Фетхуллах Гюлен ,ТАМ ЛОШИТЕ НЕЖИВЕЯТ ! (въпроса ми е ироничен)
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е реалност, а диагноза...
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не ме вълнува това. Не знам на кой нормален му дреме ?
19
1
 
1
 
! Отговори
Болтюрк(* преди 1 година
До Анонимен-2 Веднага беше внесена от Япония разкодирваща апаратура гака кодирващата програма BY LOOC беше срината и които са го използвали,, ИЗПЛУВАХА" на повърхността
18
20
 
9
 
! Отговори
Али преди 1 година
В България има над един милион турци ! И продължават да се размножават тук в родината си !
17
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе,престанете да пробутвате тази статия в изскачащите прозорци,в България турци няма,дори и българските турци не са турци,да не говорим,че и турците са се образували като нация от Ататюрк,не по-рано.Направи ни проглушихте ушите с тази Турция!
Изобщо не ми дреме какво ще правят турците,важното е да не се месят в България.
16
1
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Най-добре поръчай за зор заман в случай на нужда няколко банки с ТУРСКА кръв, да не станеш зян после...
15
2
 
5
 
! Отговори
Суеверен до 16 преди 1 година
Да не ти се налага да ти преливат кръв, че може после да се смеси, леле-мале няма да си ариец повече.
14
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
AMIVSICKI MUSULMANI V BALGARIA SA TURZI.
13
15
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двойно гражданство не трябва да съществува изобщо.Всеки да се определи на коя държава иска да е гражданин и точка.
12
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
позор за турската държава ,а колкото за опита за преврат,това си беше чиста турска сапунка с режисьор ,сценарист и т.н. и най-вероятно турците са единствените които са се вързали на посредствения сценарий
11
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни лицемерни лъжи
10
14
 
21
 
! Отговори
Ива преди 1 година
До дивашка държава,
Точно,че превратът го извърши Ердоган и то с помощта на Англия и САЩ.СЕга вторите си бият шамари и редят пъзелът "Излез сух от водата и убий кучето Ердоган без да се разчуе".....
9
9
 
14
 
! Отговори
Ива преди 1 година
До Невен,
Грешиш!Двойното гражданство за турците в Германия се дава докато децата им навършат 23 год,след което трябва да се определят като немци или турци.От години турците се опитват да се борят за двойно гражданство в Германия,но.....германците са умни. :) Изкл.правят за гражданите на Мароко и Иран мисля.
Всички от ЕС имат право на двойно гражданство.
Относно Ердоган-той е топ *** и *** нерез.
8
10
 
12
 
! Отговори
Невен преди 1 година
Нещо не се връзва. Българските турци имат Български и Турски паспорт, което значи че България и Турция нямат проблем с двойното гражданство. Тези искат Немски паспорт, те и немците нямат проблем с двойно гражданство ...
7
25
 
15
 
! Отговори
аа преди 1 година
Нещата не се вързват: От стотиците чужди журналисти които отразаваха събитията в Турция е арестуван един германски журналист,защо точно той ? Явно има за какво?
И досега не съм чувал за пречка от страна на турция, ако турски граданин иска гражданство на втора страна. Познавам такива хиляди, нещо не се вързват нещата. От арестуваните съм сигурен, че има такива които наистина нямат вина, но много от тях не са цвете за мирисане, сега пред медиите се опитват да ги изкарат жертви...
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турското правителство предложи закон, според който на много обвонени които се укриват в чужбина и иматт връзки с терористични организации ще им бъдат отнети турското гражданство. Да изчакта още малко ...:)
5
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да има мебдунараден закон да няма двойно гражданство за никоя държава, избираш си какво да има и толкова, не турско и американско едновременно или турско и българско а САМО ЕДНО !
4
15
 
10
 
! Отговори
до турско правосъдие преди 1 година
те се знаят както и тука в България, само че тука не ги затварят!!! защото и на тях чорапите им са КИРЛИВИ. тогава става бумеранг нали разбирате всичките до коша.