Това е реалността: Веднъж турчин – завинаги турчин?

Веруюто на Анкара: Щом си работил за Гюлен, си подозрителен!
Обновена: 24 юли 2017 07:15 | 24 юли 2017 07:15,
31
Това е реалността: Веднъж турчин – завинаги турчин?
Снимка: Дойче веле

Серат Мустафуглу живее от 37 години в Германия. Двете му междувременно пораснали деца са родени в Хамбург. Логично е да иска германско гражданство. Барис Реяс и Денис Демир също кандидатстват за германски паспорти. Реяс от 24 години живее в Германия, а Демир е дошъл в Хамбург през 2002 г. Тримата мъже не желаят имената и снимките им да бъдат публикувани, те се страхуват, че ще си имат проблеми с турските власти, пише "Дойче веле" и разказва историята им.

Германските власти вече са одобрили молбите на тримата кандидати за германски паспорти и сега те чакат Турция да ги освободи от турското им гражданство. Това обаче така и не се случва – турските власти неизменно изтъкват пред тях всевъзможни, най-често измислени предлози, за да им откажат. От турското представителство в Хамбург например заявили на Денис Демир, че паспортът трябва да остане за проверка в консулството.

В три федерални провинции - Берлин, Бавария и Хамбург е имало случаи, в които паспортите на кандидати за германско гражданство са били задържани от съответното турско консулство. До този момент германските власти са уведомени за седем подобни случая. Според Барис Реяс, в действителност случаите са поне двойно повече.
"Познавам най-малко четирима турци, които ми казаха, че и с тях се е случило същото", изтъква той.

Освен това мнозина турски граждани изобщо не смеят да се явят в консулството, защото ги е страх, че там веднага ще им приберат паспортите. А в такъв случай германските власти изобщо няма как да им помогнат да си върнат паспортите. След като паспортът на Денис Демир бил задържан в турското консулство, той ходил още два пъти в консулството, но всички било напразно, паспортът не му бил върнат. Причина за това не му била посочена.

Щом си работил за Гюлен, си подозрителен

Както Демир, така и Реяс са сигурни, че вероятната причина да не ги освобождават от турско гражданство са контактите им с "Движението Гюлен". Според турското правителство, живеещият в изгнание духовник Фетхуллах Гюлен е бил в основата на опита за преврат през лятото на миналата година. След неуспешния пуч в Турция бяха арестувани хиляди хора, обвинени, че са привърженици на Гюлен. Междувременно над 50 000 души са зад решетките.

"От гледна точка на Анкара, турската държава има проблем с онези хора, които не са участвали активно в опита за преврат, но са по някакъв начин свързани с мрежата на Гюлен", изтъква Юнус Улусой от фондацията "Център за турски изследвания".

Според него, е много вероятно турските власти да задържат паспортите на подобни хора, за да им попречат да получат чуждо гражданство – в случая – германско.

За определени хора освобождаването от турско гражданство се оказва доста трудно. В случая с Денис Демир и Барис Реяс това е факт. 36-годишният Демир е давал уроци на деца от училищата на  "Движението Гюлен", а журналистът Барис Реяс е публикувал статии в междувременно спряното германско издание на близкия до Гюлен вестник "Заман".

"Бях спортен журналист, не съм имал нищо общо с политиката, но щом си бил сътрудник на "Заман", тутакси ставаш подозрителен в очите на турските власти", споделя Реяс.

Кандидатът за германско гражданство Серат Мустафуглу също е работил за вестник "Заман". Когато в турското генерално консулство в Хамбург подавал молба за освобождаване от турско гражданство, се опитали да му вземат паспорта.

"Казаха ми: или ни даваш паспорта си, или няма да бъдеш освободен от гражданство", разказва Мустафуглу. Той обаче не си дал паспорта.

Показателно е не само случилото се в консулството, показателни са и реакциите на негови познати."Има хора, които познавам от години и които сега ме наричат предател", разказва той. Само за една нощ - нощта на преврата - негови познати си променили мнението за него.

Как се живее без паспорт?

Раяс също се сблъсква с подобно отношение. 40-годишният мъж междувременно се осмелил да отиде в консулството, но цялата предна нощ сънувал само кошмари. Олекнало му, когато подал молбата за освобождаване от турско гражданство и паспортът му не бил задържан. Сега той чака официалното потвърждение на турските власти.

Денис Демир обаче от цяла година е без паспорт и не вярва, че ще му го върнат. Въпреки това все още се надява да вземе германско гражданство. Съгласно разпоредба на германското Министерство на вътрешните работи, издаването на германски паспорт в отделни случаи е възможно и без освобождаване от предишното гражданство. За целта е нужно обаче да изтече двегодишен срок, който започва от деня, в който е подадена молбата за освобождаване от гражданство. За Денис Демир това е единствената надежда. Макар че през следващите 18 месеца ще му се налага да живее без паспорт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
4
 
! Отговори
бг преди 6 години
Същото правеше и българското комунистическо правителство ,което изяснява какъв е бай Реджеб
20
2
 
3
 
! Отговори
Аз само да попитам.. преди 6 години
..какво прави в Америка един лош човек като Фетхуллах Гюлен ,ТАМ ЛОШИТЕ НЕЖИВЕЯТ ! (въпроса ми е ироничен)
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е реалност, а диагноза...
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не ме вълнува това. Не знам на кой нормален му дреме ?
17
1
 
1
 
! Отговори
Болтюрк(* преди 6 години
До Анонимен-2 Веднага беше внесена от Япония разкодирваща апаратура гака кодирващата програма BY LOOC беше срината и които са го използвали,, ИЗПЛУВАХА" на повърхността
16
21
 
9
 
! Отговори
Али преди 6 години
В България има над един милион турци ! И продължават да се размножават тук в родината си !
15
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,престанете да пробутвате тази статия в изскачащите прозорци,в България турци няма,дори и българските турци не са турци,да не говорим,че и турците са се образували като нация от Ататюрк,не по-рано.Направи ни проглушихте ушите с тази Турция!Изобщо не ми дреме какво ще правят турците,важното е да не се месят в България.
14
1
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Най-добре поръчай за зор заман в случай на нужда няколко банки с ТУРСКА кръв, да не станеш зян после...
13
2
 
5
 
! Отговори
Суеверен до 16 преди 6 години
Да не ти се налага да ти преливат кръв, че може после да се смеси, леле-мале няма да си ариец повече.
12
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AMIVSICKI MUSULMANI V BALGARIA SA TURZI.
11
15
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двойно гражданство не трябва да съществува изобщо.Всеки да се определи на коя държава иска да е гражданин и точка.
10
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
позор за турската държава ,а колкото за опита за преврат,това си беше чиста турска сапунка с режисьор ,сценарист и т.н. и най-вероятно турците са единствените които са се вързали на посредствения сценарий
9
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни лицемерни лъжи
8
14
 
21
 
! Отговори
Ива преди 6 години
До дивашка държава,Точно,че превратът го извърши Ердоган и то с помощта на Англия и САЩ.СЕга вторите си бият шамари и редят пъзелът "Излез сух от водата и убий кучето Ердоган без да се разчуе".....
7
9
 
14
 
! Отговори
Ива преди 6 години
До Невен,Грешиш!Двойното гражданство за турците в Германия се дава докато децата им навършат 23 год,след което трябва да се определят като немци или турци.От години турците се опитват да се борят за двойно гражданство в Германия,но.....германците са умни. :) Изкл.правят за гражданите на Мароко и Иран мисля.Всички от ЕС имат право на двойно гражданство.Относно Ердоган-той е топ *** и *** нерез.
6
10
 
12
 
! Отговори
Невен преди 6 години
Нещо не се връзва. Българските турци имат Български и Турски паспорт, което значи че България и Турция нямат проблем с двойното гражданство. Тези искат Немски паспорт, те и немците нямат проблем с двойно гражданство ...
5
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има мебдунараден закон да няма двойно гражданство за никоя държава, избираш си какво да има и толкова, не турско и американско едновременно или турско и българско а САМО ЕДНО !
4
15
 
10
 
! Отговори
до турско правосъдие преди 6 години
те се знаят както и тука в България, само че тука не ги затварят!!! защото и на тях чорапите им са КИРЛИВИ. тогава става бумеранг нали разбирате всичките до коша.
3
14
 
40
 
! Отговори
защо не помислете преди 6 години
Защо не се замислим над друго. Как Боко Тиквата погази всички международни договори с странеа БГ и решението на нашия съд и върна на Турция лице подала молба за убежище. Кога ще има справедливост?
2
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами много естествено ,че Ердоган предварително е подготвял всичко и е планирал така нареченият опит за преврат за да има мотиви да арестува и исвобождава от работа неудобните ! Как така турското разузнаване само за 2 или 3 дни след преврата успя да докаже ,че десетки хиляди хора са преки участници в т.нар. преврат ,а стотици хиляди са косвени участници ! Тези списъци с неудобните хора са били подготвяни предварително ,а така нареченият преврат Ердоган го инсценира за да има мотиви за действие !