Това е реалността: Веднъж турчин – завинаги турчин?

Веруюто на Анкара: Щом си работил за Гюлен, си подозрителен!
Обновена: 24 юли 2017 07:15 | 24 юли 2017 07:15,
31
Това е реалността: Веднъж турчин – завинаги турчин?
Снимка: Дойче веле

Серат Мустафуглу живее от 37 години в Германия. Двете му междувременно пораснали деца са родени в Хамбург. Логично е да иска германско гражданство. Барис Реяс и Денис Демир също кандидатстват за германски паспорти. Реяс от 24 години живее в Германия, а Демир е дошъл в Хамбург през 2002 г. Тримата мъже не желаят имената и снимките им да бъдат публикувани, те се страхуват, че ще си имат проблеми с турските власти, пише "Дойче веле" и разказва историята им.

Германските власти вече са одобрили молбите на тримата кандидати за германски паспорти и сега те чакат Турция да ги освободи от турското им гражданство. Това обаче така и не се случва – турските власти неизменно изтъкват пред тях всевъзможни, най-често измислени предлози, за да им откажат. От турското представителство в Хамбург например заявили на Денис Демир, че паспортът трябва да остане за проверка в консулството.

В три федерални провинции - Берлин, Бавария и Хамбург е имало случаи, в които паспортите на кандидати за германско гражданство са били задържани от съответното турско консулство. До този момент германските власти са уведомени за седем подобни случая. Според Барис Реяс, в действителност случаите са поне двойно повече.
"Познавам най-малко четирима турци, които ми казаха, че и с тях се е случило същото", изтъква той.

Освен това мнозина турски граждани изобщо не смеят да се явят в консулството, защото ги е страх, че там веднага ще им приберат паспортите. А в такъв случай германските власти изобщо няма как да им помогнат да си върнат паспортите. След като паспортът на Денис Демир бил задържан в турското консулство, той ходил още два пъти в консулството, но всички било напразно, паспортът не му бил върнат. Причина за това не му била посочена.

Щом си работил за Гюлен, си подозрителен

Както Демир, така и Реяс са сигурни, че вероятната причина да не ги освобождават от турско гражданство са контактите им с "Движението Гюлен". Според турското правителство, живеещият в изгнание духовник Фетхуллах Гюлен е бил в основата на опита за преврат през лятото на миналата година. След неуспешния пуч в Турция бяха арестувани хиляди хора, обвинени, че са привърженици на Гюлен. Междувременно над 50 000 души са зад решетките.

"От гледна точка на Анкара, турската държава има проблем с онези хора, които не са участвали активно в опита за преврат, но са по някакъв начин свързани с мрежата на Гюлен", изтъква Юнус Улусой от фондацията "Център за турски изследвания".

Според него, е много вероятно турските власти да задържат паспортите на подобни хора, за да им попречат да получат чуждо гражданство – в случая – германско.

За определени хора освобождаването от турско гражданство се оказва доста трудно. В случая с Денис Демир и Барис Реяс това е факт. 36-годишният Демир е давал уроци на деца от училищата на  "Движението Гюлен", а журналистът Барис Реяс е публикувал статии в междувременно спряното германско издание на близкия до Гюлен вестник "Заман".

"Бях спортен журналист, не съм имал нищо общо с политиката, но щом си бил сътрудник на "Заман", тутакси ставаш подозрителен в очите на турските власти", споделя Реяс.

Кандидатът за германско гражданство Серат Мустафуглу също е работил за вестник "Заман". Когато в турското генерално консулство в Хамбург подавал молба за освобождаване от турско гражданство, се опитали да му вземат паспорта.

"Казаха ми: или ни даваш паспорта си, или няма да бъдеш освободен от гражданство", разказва Мустафуглу. Той обаче не си дал паспорта.

Показателно е не само случилото се в консулството, показателни са и реакциите на негови познати."Има хора, които познавам от години и които сега ме наричат предател", разказва той. Само за една нощ - нощта на преврата - негови познати си променили мнението за него.

Как се живее без паспорт?

Раяс също се сблъсква с подобно отношение. 40-годишният мъж междувременно се осмелил да отиде в консулството, но цялата предна нощ сънувал само кошмари. Олекнало му, когато подал молбата за освобождаване от турско гражданство и паспортът му не бил задържан. Сега той чака официалното потвърждение на турските власти.

Денис Демир обаче от цяла година е без паспорт и не вярва, че ще му го върнат. Въпреки това все още се надява да вземе германско гражданство. Съгласно разпоредба на германското Министерство на вътрешните работи, издаването на германски паспорт в отделни случаи е възможно и без освобождаване от предишното гражданство. За целта е нужно обаче да изтече двегодишен срок, който започва от деня, в който е подадена молбата за освобождаване от гражданство. За Денис Демир това е единствената надежда. Макар че през следващите 18 месеца ще му се налага да живее без паспорт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
50
 
! Отговори
дивашка държава преди 6 години
Ами такова е положението в турция !Всеки който е работил в някоя фирма на Гюлен е " враг на турция "! Сякаш хората са знаели ,че Гюлен готви преврат ?! А и в интерес на истината Гюлен може да не стои зад така наречения преврат ,а може да е само изкупителна жертва на амбициите на Ердоган за еднолична власт ! Не случайно 2 дни след така нареченият опит за преврат Ердоган арестува десетки хиляди и освободи от работа стотици хиляди ,това означава ,че той предварително е подготвял това !