Европа плаща на гърците да станат комшии с мигрантите

Брюксел ще плаща квартири, храна, ток, транспорт...
27 юли 2017 17:00,
94
Европа плаща на гърците да станат комшии с мигрантите
Снимка: Reuters

Европейската комисия обяви днес, че отпуска 209 милиона евро, за да могат бежанците да излязат от лагерите и да заживеят сред гръцките граждани.

Новата програма, представена днес в Атина, ще осигури средства на бежанците да си наемат квартири. Предимство ще се дава на семействата с деца, за да могат те да водят нормален живот, съобщи Комисията. Парите са разчетени за 22 000 души, които ще се присъединят към 8000 бежанци, вече живеещи с гръцки хазяи.

Проектът за отдаване на жилища под наем ще се осъществява с Агенцията за бежанците на ООН по модел на подобна програма в Турция, която се реализира с европейски средства от пролетта.Около 2 000 от жилищата ще бъдат на гръцките острови, а останалите ще се намират в градовете и селищата в континенталната част на Гърция.

Еврокомисията твърди, че инициативата се посреща с ентусиазъм от гръцките общини, тъй като „местните наемодатели ще получават стабилни и сигурни доходи от тези апартаменти“.

57,6 милиона евро от сумата са заделени за осигуряване на средства за преживяване на новозаселените бежанци и търсещите убежище. Хората, които са взели жилища, ще получават според броя на членовете на семействата си, суми, с които да си купуват храна, лекарства, стоки от първа необходимост и карти за градския транспорт.

Парите ще се превеждат месечно чрез дебитни карти, с които ще ги снабди ООН, който е партньор в програмата. Сумите ще са сходни в цялата страна и ще са свързани с гръцката мрежа за социална закрила при извънредни обстоятелства.

Тук Брюксел също е открил двупосочна полза, като настоява, че парите ще съживят малкия бизнес в Гърция, тъй като ще се вливат в местната икономика, семейните магазини и доставчиците на услуги.

Остатъкът от финансирането ще бъде даден на хуманитарни организации, които се грижат за осигуряването на подслон, основни медицински грижи, психо-социална помощ, по-добри хигиенни условия, както и неформално образование на бежанците.

"Днес отваряме нова глава в живота на бежанците в Гърция. С новото финансиране ще променим коренно начина, по който предоставяме помощ за подобряване на живота на хората", коментира комисарят за хуманитарната помощ Христос Стилианидис, който представи програмата в Атина.

Той добави, че целта е "да се помогне на бежанците да напуснат лагерите, да се настанят в обикновени жилища и да водят по-сигурен и нормален живот".

По данни на гръцката статистика в страната има около 57 000 бежанци. Половината от тях са сирийци. Останалите са иракчани, пакистанци, афганистанци, албанци и бангладешци. През 2016 г. в Гърция са подадени 51 091 молби за убежище и други 28 000 чакат от пиковата 2015 г.

Еврокомисията е изчислила, че 6800 души подлежат на разселване във вътрешността на ЕС по договорените квоти. Държавите членки са се разбрали, че само гражданите на Сирия, Ирак и Еритрея подлежат на квотно разпределение. Останалите националности или трябва да останат в държавата, където кандидатстват за убежище, или да бъдат репатрирани, ако не им се полага европейска закрила.

ЕС е мобилизирал до 2020 г. над 1,3 милиарда евро в помощ на Гърция за миграцията и управлението на външните граници. От тях вече са получени €365,3 млн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
9
 
! Отговори
True преди 6 години
Garcite za pari I majkite sI prodavat.
52
3
 
10
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 6 години
Нищо чудно гърците да станат комшии с тия бежанци, гърците искат само да им се киха пари от някъде.....
51
0
 
17
 
! Отговори
Mitkyla преди 6 години
Братя Българи, дайте да се организираме и ние да отиваме към Гърция, че туковиж и на нас да започнат да ни плащат за квартира, храна, карти за градски транспорт и т.н. . Абе уважаеми господа от ЕС НЕ СЕ ЛИ НАУЧИХТЕ ВЕЧЕ ДА НЕ ИНТЕГРИРАТЕ ТЕРОРИСТИ В ОБЩНОСТА? Пак ще ревете от терорситични атаки, субсидирайте ги още тия, явно малко ви се сториха всички самоубисствени атентати до сега.
50
0
 
19
 
! Отговори
**** преди 6 години
Тези отрепаните от ЕС нямали да кажат най после стига толкова,никакви мигранти вече,до кога смятат да ги приемат,и после да се чудят каде да ги настаняват, и хе виждат какви талибани има сред тях,нека им заявят ясно,че всичко живо ще бъде връщано на либийският бряг,и да не правят опити да идват към ЕС.
49
0
 
22
 
! Отговори
И що така/ преди 6 години
До шматкаИ аз това се питам, защо помощите да не се дават във вид на заем. Защо да издържаме здрави и прави хора? Не само те лично, техните държави с какво се задължават пред нас, някои са богати на петрол, всичките са богати на някакъв ресурс или земя поне имат. Концесии за нас, нещо? Що евробюджетът не отпуска средства за всеки европеец без дом? Що не си развърза кесията да настани в къщи пострадалите от наводненията преди 3 години българи? Нямали били такива целеви средства в бюджета.
48
0
 
26
 
! Отговори
Стигат преди 6 години
9 500 евро на човек. Ще ги опапат за една година и догодина пак.
47
2
 
9
 
! Отговори
ДалавериКвартирджиев преди 6 години
Купувам квартири в Гърция. Подсигурявам и квартиранти!!!Изгодно!!!
46
0
 
29
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Голям сеир ще е...Сега, гърците ще си вземат тези 200 милиона ??? и веднага след това ще раздадат гръцки паспорти на новите си "комшии", които - като граждани на ЕС - свободно ще се преселят в.... Германия!!!!-))))))Абе, гърците май "С един купшум два заека" или "И вълкът сит и агнето цяло".Да му мислят Дойчовците!
45
0
 
24
 
! Отговори
до У лево преди 6 години
Не ги мисли, т. нар. бежанци не са тръгнали да работят.
44
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не плаща Брюксел, плащаме и ние, че внасяме половин милиард ЕВРО годишно в европейския бюджет.
43
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само на мен ли ми прави впечатление, че 90% от изброените националности не са бежанци?
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До У левоПрав си, на германския турист му е все едно кой ще му измие тоалетната - българин, албанец или сириец. Важното е да е чиста
41
10
 
5
 
! Отговори
У лево преди 6 години
До БългаринаНапротив, но на нашите гастербайтери ще им се стъжни, защото бежанците ще бъдат по-евтини от тях и няма да трябва да им се плаща квартира. Иначе туризмът ще продължи да процъфтява.
40
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам странното предчувствие, че няма да им харесат новите съседи.
39
2
 
28
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ако има гръцки народ Ципрас трябва да е разчекнат .
38
0
 
32
 
! Отговори
Кои ли още ще храним преди 6 години
Квартира, храна, ток, транспорт -Всичко това се плаща от ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ, в които пари внасяме всички ние.Всяка държава-член на Европейския съюз, ежегодно прави своите задължителни парични вноски. А откъде взима тези пари? От джоба на данъкоплатците!Тоест, от нашия джоб.
37
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента всички балкански народи да се обединят и масово се вдигнат да изметат черната афро-азиатска напаст завинаги от свещените балкански земи. Изкукуригалата германска бабичка, баболюбеца и др евротолерасти да си ги прибират при тях, или ще им ги пращаме в дървени сандъци. Талибани, муджахидини, пигмеи и еритрейци нямат място тук !
36
0
 
23
 
! Отговори
шматка преди 6 години
ЕС дава ЗАЕМИ на Гърция за да плащат пенсийте но на бежанците ги ПОДАРЯВАТ.ВСЕКИ МЕСЕЦ
35
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас, гърците имат същите продажни ***, като нас. Внедряването на лъжебежанци подобно на *** има дългосрочна цел да асимилира коренното християнско население.
34
0
 
27
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ако гърците го допуснат, туризъм повече няма да има .. Гърция е на тезгяха, за да не е германия, долу ес.