В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!

Документът поставял под въпрос суверенитета на Скопие
30 юли 2017 16:22,
287
В Македония скочиха: Договорът – за BG националистите!
Снимка: Reuters, архив

Четири организации на македонската диаспора заявиха в съвместно съобщение, че не приемат съдържанието на договора за добросъседство между Македония и България, защото смятат, че е насочен против добросъседството, сътрудничеството и европейската интеграция на Македония, съобщава информационният сайт МКД, цитирана от БТА.

"Договорът е неравноправен, задоволява повече българските националистически аспирации, отколкото македонските национални интереси. Той поставя под въпрос суверенитета на Македония и свободите на част от нейните граждани и подронва нейния авторитет като независима и пълноправна държава", се казва в съобщение на ОМО Илинден-Пирин от България, Македонското международно движение за човешки права от Канада, Австралийско-македонския комитет за човешки права и Македонски алианс за европейска интеграция от Албания.В текста се изтъква, че с този договор Македония прави още една крачка към "отказване от македонското малцинство в България". Четирите организации обвиняват всички македонски правителства през последните 25 години, че са нарушавали конституцията, като напълно са изоставили задължението си да се грижат за македонските малцинства в съседните страни и особено в България и в Гърция. По тази причина договорът за добросъседство е и противоконституционен, смятат организациите.

По-нататък те посочват, че договорът създава механизми, чрез които България ще може да поставя условия и да "изнудва" Македония в процеса на европейската й интеграция, да се намесва в независимостта на научните изследвания и свободата на медиите и да налага определения като "език на омразата" за всяко мнение в полза на македонската национална идентичност.

В заключение организациите подчертават, че договорът е "неприемлив, обиден за Македония и македонския народ, безпринципен, срамен и за двете страни и няма да допринесе за добросъседство, а само ще увеличи недоверието и ще създаде истинска омраза против България". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо на никоя християнска държава езика им не е толкова дразнещ, както на мю(юлманските държави?"Не познаваш достатъчно езиците и народите и Историята, за да говориш така. Бошнаците стават мюсулмани след като там се настаняват българите богомили, гонени от България. А богомилите копират от манихейството. Което идва от земи населени с мюсулмани.В Унгария говорят също дразнещ език наподобяващ тюркски и угро-фински. Будапеща е била столица на монголите, а името Атила е често ползвано в Турция.
156
0
 
17
 
! Отговори
Хайде, преди 6 години
Престанете да се чепкате извън темата .Защо не обръщате внимание на изявлението на тези 4 организации. Обвиняват македонското правителство,че не обгрижва македонците в България. Подли интриганти,които искат да изотрят отношенията ни с нашето македонско малцинство. Ние сме един народ и сме в добри отношения. Сръбските македонци показват открито своята ненавист към нас и ще ни създадат проблеми. Нашите управляващи ни докарват само бели.
155
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Айде сега кажи на тъпите макета техните сърби дето сакат още да им лижат гзовете, какво са представлявали 681 година?"Относно сърбите. Те винаги са били малка държавичка. Племето Серди, на което на наречена Сердика, се твърди, че са келтско племе.Такива келти обаче е имало чак до Ниш, че и след тях. Такива същите, по-късно са наречени шопи. Но тези шопи в Историята са били повече българи, отколкото сърби. Сърбия е най-голяма при Цар Душан, а той е 3/4 българин. Иначе истински сърби са малко.
154
2
 
26
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименБратя македонци. Спрете да обиждате братята Кирил и Методий. Махнете тази пошла буква"j" от азбуката която те написаха за вас. Буквата е "Я" "Ж" "Ъ". Използвайте ги !!! Така са красиви.Вие заменихте Османско владичество със Сръбско такова. Освободете се най-сетне и елате на масата.
153
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Преди да дойдат прабългарите траките са били отдаван претопени по нашите земи от ромеите. Тука главното население е било от славяни, готи, келти и ромеи, и вече като идват прабългарите се претопяват в тях."Не точно. Ромеи означава "римляни". Името "Византия" е късно създадено наименование. В нормалната История се казва Източна Римска империя. На Английски език Рим - Rome. И така - римляните основно са събирали траки по земите ни. Даже много римски императори са тракийци. Буквално.
152
0
 
9
 
! Отговори
do 174 преди 6 години
Благодаря! Орговори на всичките ми въпроси. Айде сега кажи на тъпите макета техните сърби дето сакат още да им лижат гзовете, какво са представлявали 681 година?
151
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как така са успвли да направят няколко пъти държава като например Ситалк? ...Държава е силно казано. Това, че някой римски хронист нарича племенната общност на въпросния Ситалк царство не значи, че е било държава в истинския смисъл на това понятие. То по онова време всяко племе с вожд е било царство.
150
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да оставим прабългарите настрана. Кой е другия етнос, който доминира 681 година в основаната държава от Аспарух?"Колкото и смешно да звучи... другият етнос е... отново българите.Поради това, че Куберова България е била създадена доста по-рано на Балканите и земите вече са били опознати и обходени от други българи, преди да се нанесе Аспарух в тях. Куберова България изчезва, но същите тези българи се вписват в Аспарухова България много по-лесно. Иначе другите местни са били буквално всякакви.
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"да направят няколко пъти държава като например Ситалк?"Това за Ситалк не го разбрах. В смисъл, че не разбрах какво точно си искал да кажеш.В Азия... като цяло... и в Индия и в древен Иран, вкючващ в границите си днешен Афганистан... и къде ли не, също е имало много различни държавички, които са възниквали и изчезвали.
148
1
 
5
 
! Отговори
do 168 преди 6 години
Да оставим прабългарите настрана. Кой е другия етнос, който доминира 681 година в основаната държава от Аспарух?
147
6
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
До do 163Преди да дойдат прабългарите траките са били отдаван претопени по нашите земи от ромеите. Тука главното население е било от славяни, готи, келти и ромеи, и вече като идват прабългарите се претопяват в тях.
146
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ДНК анализа беше огласен даже официално по официалбите новини, така че тов не е конспирация...Това с ДНК са шашмалогии предназначени да вземат парите на наивници. Невъзможно е да кажат какви гени са имали отделните тракийски племена или тогавашните гърци, ромеи, римляни и т.н. Единственото което ДНК анализът ти показва е близостта ти към дадена сегашна група, която няма как да бъде идентифицирана като древна. Никой няма ДНК репер от ромей, трак, славянин и прочие
145
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ДНК анализа докязва, че в сегашните българи няма татарски гени, даже няма и ирански."Това не променя фактът, че истинските българи (пра-българите) са били 100000% татари. А езическите празници поразително добре съвпадат с арийските (иранските), в което също няма нищо странно.
144
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо на никоя християнска държава езика им не е толкова дразнещ, както на мю(юлманските държави?...Това е така, защото освен български (и то не добре) не си научил никакъв друг език.
143
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"преди да дойде тук Аспарух 200г тук са върлували готите.Столицата им е била около Свищов.Те са изтрепали траките."Имало е всякакви... келти, готи. Лично на мен келтските царства са ми били винаги по-интересни, защото културата им е била близка до културата на траките. Те също като траките, не са имали големи царства. Което може би означава, че едва ли наистина буквално са "се трепали". Ами по-скоро са си ходили като на гурбет. И са обособявали общности от траки в царствата си.
142
1
 
6
 
! Отговори
do 163 преди 6 години
ДНК анализа докязва, че в сегашните българи няма татарски гени, даже няма и ирански. Тоест преселилите се прабългари са ни дали държавата и са се претопили в местното население. Въпросът е какво е било местното население - траки, славяни, гърци, римляни, келти? А ДНК анализа беше огласен даже официално по официалбите новини, така че тов не е конспирация
141
2
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
Аве дреми ми за македонците, проблема на Европа са мю(юлманите. Изпитвам ненавист към тях. Всъщност не мразя никоя християнска държава, нито гърци, нито англичани, нито сърби, въпреки войните ни в минало с тях. Исляма все повече навлиза в Европа. И грозните им езици. Защо на никоя християнска държава езика им не е толкова дразнещ, както на мю(юлманските държави?
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво е казал Херодот за българите?..За съжаление на мен не ми е известно Херодот да е казал или написал нещо за българите.
139
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВярно е, преди да дойде тук Аспарух 200г тук са върлували готите.Столицата им ебила около Свищов.Те са изтрепали траките.
138
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Идващите от Скандинавия викинги заедно с местните българи създават Руските държави."И да... и не.Наистина първоотците на руските държава са в голяма част съставени от варяги (разбойници викинги - тогава също е имало изобилие от разбойнически държави, също както например днес е ИДИЛ).Но има споменавания разни в Историята, че например бащата на Светослав 1-ви (варяг е бил) е убит от славяни. Една теза има, според която генетично, източно и централноевропейците са близки, но с различни езици.