Борисов и Заев – ръка за ръка до гроба на Гоце Делчев

Обещахме подкрепа за Македония, а те какво ни обещаха?
2 авг 2017 09:00,
80
Борисов и Заев – ръка за ръка до гроба на Гоце Делчев
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Днес, на втория ден от визитата на премиера ни Бойко Борисов в Македония, родната делегация, заедно с министър-председателя на южната ни съседка Зоран Заев, ще отбележат 114-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

По този повод Борисов и Заев ще участват в церемонията по полагане на венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас".

Още по темата

След вчерашната среща, на която България и Македония си стиснаха ръцете в добросъседски договор, днес започнаха да излизат наяве и договореностите, постигнати между София и Скопие.

Финансирането на железопътната връзка между София и Скопие с 250 млн. евро ще е първият пряк ефект от подписания документ.

"Това са немалко пари и ще е от полза както на Македония, така и на България", даде пример за ефекта от договора българският премиер и изрази надежда, че двете държави ще работят заедно, за да бъде завършена жп линията в срок. Това трябва да стане през 2027 г.

Договорът прави възможно и завършването на транспортния коридор №8, който свързва всяка една страна в региона с нейните съседи.

"Ние сме най-напред с построяването на коридора с магистралите "Тракия" и "Марица" и железопътните линии. Но сега ще стане възможно и изграждането на пряка връзка между София и Скопие", посочи Борисов.

"Този договор показва на целия ЕС, че размирните Балкани вече са различни... Договорът ще остави младите хора в нашите страни и ще ни направи силни и значими. Със Зоран Заев решихме да гледаме напред и след 10 години резултатите от днешния ден ще са много видими", настоя премиерът ни.

По думите му този договор не е насочен срещу никой от съседите ни, като посочи, че в съвместното развитие на Балканите трябва да се включат и Сърбия, и Гърция.

Посещението на Борисов в Македония, което е първото на чужд премиер след встъпването в длъжност на правителството на Заев през юни, премина при големи мерки за сигурност.

Районът около Министерския съвет в Скопие бе отцепен напълно, в охраната се включиха тежковъоръжени полицаи, а над града летяха хеликоптери. Мерките за сигурност бяха заради очаквани протести от противници на подписването на договора, сред които е и бившият македонски премиер и лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

До подписването на договора се стигна благодарение на работата и на всички предни правителства, подчерта Зоран Заев. На въпрос какви отстъпки са направили двете държави, македонският премиер отговори: "С премиера Борисов решихме да гледаме на чашата като наполовина пълна, а не като наполовина празна".

"Балканите вече са на вниманието на ЕС. В следващите шест месеца ще говорим за разширяването на ЕС със страните от Балканите и след 2 г. тази тема ще стои на вниманието на всички в съюза", увери Бойко Борисов и се обърна към домакините с думите: "В България всичко хубаво се е случило след влизането в ЕС. Живял съм в социалистическия блок, тогава нямахме метро в София, нямахме магистрали, нямахме пречиствателни станции. В ЕС е по-хубаво и Македония трябва бързо да влезе в ЕС".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
3
 
! Отговори
ПатоАнатом преди 6 години
След авояжа при Ердоган на БОКо му кърпиха задния "менискус"! Сега, след "цуни-гунито" с македонския комунист на шиптарска служба Зайо, БОКо ще го лекуват от шиптарски трипер в напреднал стадии!
62
3
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Антибългарите са в...шок,побеснели са от злоба.Значението на този договор е равносилно на присъединяването на Княжество България към Източна Румелия и за това...напълно ги разбирам.
61
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Симитлийскио кмет-e па тогава да се вземат.
60
0
 
6
 
! Отговори
Симитлийскио кмет преди 6 години
Ама те македонските и българските комунисти тая вечер и ръце ли са си пискали! Не ми стигаха клиентите от София, ами сега и от Скопие ще требва да ги работим!
59
7
 
8
 
! Отговори
Чужденеца преди 6 години
Продажена мутра ББ ,това е българска земя с българско население.какво предателството само.
58
11
 
7
 
! Отговори
smej преди 6 години
Да не се караме. До *** България има кучещка колиба Македония. Къщата на двора е Гърция. Просто и пасторално.
57
6
 
7
 
! Отговори
Gost преди 6 години
Браво Борисов !!! Историята ще те помни като истински Българин !!! Чест и слава !!!
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ODESSAЯ си вземи свръхдозата и не давай акъл ...
55
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям срам! Признахме историята на Македония. Бойко трябва да си ходи, достатъчно бели направи на България.
54
4
 
4
 
! Отговори
Ще бъдем оптимисти преди 6 години
Добросъседство и приятелство - OK, ама на никой не пожелавам да чуе на живо "бугри-татари" гарнирано с най-тлъсти храчки и крясъци....
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринКакъв Българин си ти бре, путинско-сръбска мижитурка? Марш да плачеш при Решетников!
52
3
 
5
 
! Отговори
Навални преди 6 години
Хайде сега...изкарахте папата еретик, а комунистите ангели на ...,,Светлото бъдеще",,,!!!! Сладури са болшевиките. Все друг им е виновен..Я САЩ, Япония, Ю. Корея,Австралия,Н. Зеландия, Чили, Перу, Аржентина, Бразилия...Та спрете се малко и се образовайте. Икономика се прави с грамотни хора, а не с руски ботуши.Разберете го най -сетне! Аман от ,,новатори"-откриватели.
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две марионетки ги накарали да си стиснат ръцете за пред хората. Борисов говори отново за метро,магистрали и пр.станции,но не казва че 1/3 от българският народ измря или емигрира. Никога в българската история не е имало подобно обезкървяване на нашата нация.Провинцията е заприличала на лунен пейзаж,а хората просто ги няма. Аз съм от малък град който преди 27 години беше 15000 души, а сега е 7000.
50
9
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Бойко най-отговорно ти казвам, че си мишка и послушко - сам обижда така другите но ето че сега ти идва наказанието- мишка си и послушко - служиш не на България а на външната политика на Сащ
49
2
 
7
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към Днес точка БГ , вие защо пишете на `македонски`? Няма `гоце`! Християнското,кръщелното,Българското име е ГЕОРГИ Както няма `даме`-Дамян е името Медия сте и сте длъжни да бъдете грамотни,а и коректни
48
8
 
10
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Баце, ти лъжеш.До социализма българина беше като Гого от Голо бърдо. Неграмотни ,обути със свински *** и повечето боси, облечени в шаечени дрехи-без ризи и бельо,всички пътища бяха,,чурне-зиме кални, а лете прашни,пиеха вода от кладенци и реките-ядяха царевичин хляб със совань лук..... и въшки,вашди и бълхи,че шиите им бяпа шарени като с червена маниста......Ти продължи с болестите; краста,малария,туберкулоза...... Не те е срам!
47
8
 
14
 
! Отговори
Gost преди 6 години
Браво на Борисов и Заев !!! Заедно в ЕС и НАТО завинаги !!!
46
12
 
11
 
! Отговори
tiko преди 6 години
А Боко каза ли на Зайко Бойко на кое место сме в Европа по заплати и колко след Македония по пенсии?
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ODESSA-НИКОГА!!!
44
2
 
20
 
! Отговори
ойпой преди 6 години
Ми сега Путин ще каже че азбуката е измислена в Белград , хаха