Ментето на "Железния светилник" – в музея на утопията на македонизма

Внукът на Талев се закани, че случаят ще стигне в Страсбург
89

6383 гледания   |  Още видео
Спогодбата между България и Македония дава нова надежда на внука на българския писател Димитър Талев - Климент, че копията на македонски език на една от най-значимите творби на дядо му - "Железният светилник", ще отидат в историята.
Още по темата

Bulgaria ON AIR неведнъж е срещала зрителите с казуса - внукът на големия български писател категорично изразява несъгласието си с издадените на македонски език книги на знаменития му дядо.

През 2016 г. Климент настоя държавата да внесе протестна нота и да спре разпространяването на произведенията на Талев на македонски.

Днес той показа с какво се различава пиратското копие на македонски. Книгата е с близо 100 страници по-малко.

"Това е един долнопробен преразказ и гавра с паметта на дядо ми", настоя той.

Във връзка с подписаното споразумение за добросъседство между България и Македония, той коментира:

"Ако българската дипломация и политиците положат малко повече усилия, това може да бъде много полезно за каузата. Ако след ратификацията на прословутата спогодба няма резултати, ние ще внесем въпроса до Страсбург", закани се Климент.

"Този роман е един исторически щит срещу историците в Скопие. Аз го пазя като очите си и нашите наследници ще го пазят, защото Талевия архив е история, а ето тези пиратски издания в бъдеще ще бъдат музейни експонати в музея на утопията на македонизма", добави той.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с църквата?Там се вижда ясно,че са живяли българи.
Вижте българската Търновска патриаршия и българската Охридска архиепископия,преди фанариотите да подчинят част от тях на Цариградската патриаршия,а ето и част от българските Охридски епархии - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F
81
0
 
6
 
! Отговори
Какъв е проблема? преди 1 година
Проблемът с македонците, не е че те нямат право да имат държава, език и така нататък. Проблемът е пренаписването на историята. Те имат право да се наричат македонци в 21 век, но нямат право да наричат своите деди македонци, а трябва да ги наричат такива каквито те са се самоопределяли. Моделът ни трябва да е както е моделът в Румъния/Молдова - един народ, две държави, един език!
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се прави "история"в БЮРМ!!!Там не са важни фактите а толкуваньта,като не може с тълкувания пишат каквото им кажат звездите а на повечето скопски "историчари""нучници"и "интелектуалци""айкюто"им е точно колкото на хора с проблеми!
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
76, напротив, в Пиринска Македония са карали хората насила да се пишат македонци след 44 г. Който не иска - в Белене
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по кръщелно Талев е българин, а тракиец, мизиец, македонец и всички производни от имена на селища, местности и тн. в България посочват българин от съответния район - например добруджанец, варненец, родопчанин, и на всеки три села си ортуват собствен диалект, кой шишика, кой чичика, кой кекека, отделно религиите, включително вече и будисти, които няма начин са все китайци. или казваш, скопяните са отделна нация от охридчаните, а битолците са баш хундзяни
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
75 - голям лингвист, голямо нещо. Чета непрекъснато македонска преса и разбирам почти всичко.
76
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
TALEV E MAKEDONEZI ZATOVA BALGARITE SA GO VKARALI V ZATVORA,ZASHTOTO E MAKEDONEZ.
DNES SASHTO NE SE PRIZNAVA AVTONOMNOSTTA NA TURZI,ROMI,TAKA NARECENITE POMAZI,KOITO SA NAISTINA TUEZI I NYAMAT NISHTO OBSHTO S BALGARITE.
75
9
 
7
 
! Отговори
факт преди 1 година
Македонският може да е възникнал като диалект на българския език, но вече си е отделен език. Руският, българският, полският и другите славянски езици са възникнали като диалекти на славянския език, но вече са напълно самостоятелни езици.
Трябва да свикнем с идеята, че македонският е станал отделен език.
74
4
 
7
 
! Отговори
Ко?Не! преди 1 година
Американците натиснаха нашите и макетата да го подпишат това смешно споразумение за да се даде отпор на руските интереси по оста Москва-Сърбия. И за да се контролира идеята за Турски Поток.
Всички други приказки са мижем да те лажем.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АКАДЕМИКОТ

и сичките морСКИ друмища са на ски
72
1
 
3
 
! Отговори
Али Кемал преди 1 година
За новия паметник в македония няма ли да се изкажете
71
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Анонимен 68
Не разбираш приятелю. Македонците са наши братя. Мноого дълго сме били едно. Никой няма нищо против да се наричат македонци, та и държава да имат. За автономия са се борили и илиенци. Жалка е само злобата към България и фалшификацията на историята. Но хората там не са виновни след като водената пропаганда е толкова последователна. Истината обаче рано или късно ще изплува и в макединия.
70
2
 
19
 
! Отговори
АКАДЕМИКОТ преди 1 година
Сакам да ви кажувам и добро да ме разберете сите; Парвиот динозавар е македонски. Парвата зелена еуглена е македонска. Иисус Христос е Ристе Назаретоски, а император Бонапартоски потекнува от Суво бърдо. Целиот свет ни припада, а за месечината вообще не треба да се коментира.
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 68
Намери ми едно знаме или печат на комитет от Илинденското възстание, на което вместо българското "Свобода или смърть" пише "Слобода или смрт" то така наречените антички македони край Вардаро сте 10-15 хиляди, останалите хора много добре си знаят че са българи, въпрос на време е сръбската колона да си се прибере у Белград
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

питай гърците, мунке, как да се пише Македония
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

мхъм, и азбуката се казвала шльокавица на макемунски крясъци по српска машина
66
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами по вашата логика украинците също нямат право на самоопределяне, защото половината територия е населена с руснаци, а езикът който наричат украински е просто диалект на руския. Например за да се разграничат те слагат някакви изчанчени окончания на имената. Кръстен Андрей, но сега е Андрий. Кръстен Пьотр, но сега е Петро. Абе пълен цирк.
65
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то и в БГ промиват мозъците на децата, като ги учат че Кирил и Методий били българи.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хич не ми пука за Македония. Не вярвам и на тях да им пука за нас. Целият този спор е излишен, ама май има доста хора като чета, които се поддават на внушенията на политиците и от двете страни, чийто основен прицип е РАЗДЕЛЯАЙ И ВЛАДЕЙ. А прости хора лесно се разделят, манипулират и управляват.
Доколкото знам нито ние, нито македонците са от най-умните нации.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога не съм била в Македония, но съм чула от приятелки че е доста красива и спокойна страна.