Високо в планината – селца в Албания привличат туристи

Прекрасен пейзаж, естествен живот и много история
15 авг 2017 21:46, Елка Василева
7

Снимка: БТА

Високо в планините в Южна Албания стръмен път, по който е по-вероятно да срещнеш кози, отколкото коли, води до няколко малки селца, където времето сякаш е спряло от десетилетия.

Млякото от овцете все още се носи с магарето до местния производител на сирене. По-старите хора ходят в планината, за да берат билки. Живи са и старите ритуали да се палят свещи в чест на стари свещени дъбови дървета, макар никой да не знае защо или как да се появили.

Разположено покрай стръмна скала зад стара гора, село Нивица е неизвестно за мнозина дори в Албания. Но амбициозен проект има за цел да го открие за света, а туристите да могат да видят впечатляващата природна красота и селския начин на живот в до голяма степен изолираната част на Албания, пише Асошиейтед прес.

"Работим по пилотен проект за това как да свържем селските общности, които са много близо до крайбрежието, но които никога не са били подпомагани от крайбрежния туризъм", казва Аурон Таре, който ръководи Националната агенция за крайбрежието на Албания, както и проекта в Нивица.

Атракциите в района са много. Кристално чисти поточета минават през стръмни каньони и клисури, осейващи пейзажа. Малки каменни мостчета още от османско време все още свързват двата бряга, непокътнати от времето. На залез слънце овчарите прибират стадата в малки кошари, за да ги издоят.

И както навсякъде на Балканите, районът е пропит от история.

"Освен природата причината да идвам тук е историята. Това е място, където са минавали римските войски, тези на норманите, на османците. Първата световна война, Втората световна война. Има много история, свързана с този район", казва Таре.

"Плюс прекрасния пейзаж и естествен живот. Тук виждате хората да доят овцете и козите си, както са го правили преди 4000 години. Виждаш хората в техния пасторален ежедневен живот, който е изключително привлекателен за хората, които са изгубили това ежедневие. Може да дойдеш тук и да откриеш това духовно богатство в живота ти".

Засега посетители са предимно млади хора от европейски държави, които спят на палатки в полето покрай селото. Таре казва, че около 150 туристи са посетили селото през миналия месец, основно от Чехия.

Районът все още не е сред познатите туристически маршрути; мнозина от живеещите на брега от другата страна на планината никога не са и чували за Нивица.

"Това село, можем да кажем, е дълбоко скрито в планината", споделя 29-годишната археоложка Лорена Синатракай, която работи в проекта. Тя самата признава, че не е била чувала за него.

Когато ръководителите на проекта пристигат, те откриват село, в което има редки археологични останки, но то е в състояние на разруха.

Голяма част от местните жители са се преместили в градове из цялата страна. В селото почти няма инфраструктура и услуги, а боклуците се хвърлят в долове и по улиците.

"Когато дойдохме тук миналата година, по площада на селото имаше боклук от 30 години", казва Таре.

Първата задача на проекта е да почисти боклуците вътре в селото и в близките долове. Сега площадът на селото е почистен и се работи по индивидуален проект за нова къща за гости, която трябва да е готова идната пролет.

Като цяло проект за село Нивица предвижда реставрация на стари сгради, които да бъдат използвани като къщи за гости, както и да бъдат подкрепяни местните жители, за да се създадат условия за приемане на туристи в домовете им. Местните хора бързо възприели проекта, щом осъзнали туристическия му потенциал.

За Даландише Мерио - местна жителка, напуснала селото преди двадесет години и преместила се да живее в южния пристанищен град Вльора, проектът е донесъл толкова надежда за селото, че тя обмисля да се върне.

"Щастлива съм, че селото се връща към живот отново. Преди всичко си беше заминало", казва Мерио, която първоначално посреща гости срещу заплащане само в една стая от къщата си в селото. Когато вижда колко добре работи това с първия си гост от Германия, тя реновира още една стая.

"Хората отново се връщат тук и възстановяват къщите си", казва тя.

Съществена част от проекта е осигуряване на достъп до селото чрез изграждане на път от най-близкия град Тепелене.

Но има реална опасност от твърде много туристи в краткосрочен план, а Таре и Синатракай са наясно с нея. Целта не е Нивица да стане място, където идват препълнени автобуси с туристи, които да застрашат местния начин на живот.

"Както знаем, туризмът както полза, има и негативно влияние, като това да се унищожи местната култура и околна среда. И върху това трябва да се помисли", казва Таре.

"Ние се опитваме чрез традиционното гостоприемство да привлечем туристи, без да се нарушава местната култура. Това, разбира се, е предизвикателство и времето ще покаже дали сме били прави или не".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: туризъмАлбаниясела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Албанската мафия е най-страшната мафия в целия свят, по-опасни са от италианци, колумбийци и др.
6
1
 
10
 
! Отговори
Nik преди 6 години
В Албания особенно в южната и част навсякъде се строят църкви. В Тирана катедралната църква е огромна и е копие на Св. София. Идете в Берат/древният български Белград/. Там не крият и не се срамуват, че града е бил 150 години български център. Вижте Бутринт и Аполония. В България нямаме толкова запазени древни градове. Качете се на крепостта в Гирокастра. Който го интересува ще се ограмоти и сам относно тази страна. Хората са приветливи. Цени като у нас. Не видях мутри никъде.Пътищата са ОК.
5
9
 
6
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
....и на снимката на статията църква която я превръщат в джамия.Екскурзия в Албания ми звучи по скоро като виц.
4
1
 
15
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До шматка. Точно така е. Името е българско, в южна Албания са живели българи, техните потомци все още помнят това.
3
2
 
23
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Нивица.Никой не знае откъде идва името.Аз знам.Не е римско или османско
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знам,че имаме много общи неща от историята с тях,включително и това,че българските боляри са участвали в коалиция със Скендербег в битката срещу османците,но в днешно време е по-добре да се стои по-надалеч,заради мафията им.
1
8
 
15
 
! Отговори
svv преди 6 години
ахахаахахха,Акок искаш да загубиш бърбрек два,ела в Албания