Чавушоглу: Морската граница Турция-Гърция не е ясна!

Анкара претендира за 18 гръцки острова
16 авг 2017 15:30, Елка Василева
71
Чавушоглу: Морската граница Турция-Гърция не е ясна!
Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации в Егейско море, като е повдигнал отново въпрос за суверенния статут на някои острови в този район, съобщава в. "Прото тема".

В отговор на въпрос в парламента ръководителят на турската дипломация казал, че между Турция и Гърция има редица взаимно свързани проблеми в Егейско море.

Сред тези проблеми е и този за суверенния статут на някои малки и скални островчета и фактът, че между Турция и Гърция няма морски граници, определени от един международен договор, който да е в сила между двете страни, казал Чавушоглу.

Според него международните договори, касаещи статута на островите в Егейско море, са Лозанският от 1923 г. и Парижкият от 1947 г. Той подчертал, че тези договори съдържали аналитични подробности за суверенитета и разоръжаването на островите.

В този смисъл проблемът е в тълкуването на клаузите в тези договори, казал турският външен министър и продължил: "Както е известно, въпросите в Егейско море се обсъждат в рамките на съществуващите канали за комуникация между Турция и Гърция. Нашата страна желае да бъде намерено справедливо решение на всички проблеми в рамките на международното право и в това отношение да бъдат отчетени нейните основни права и интереси", казал още турският дипломат.

Във връзка с това ние сме заявявали, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации, които Гърция ще се опита да създаде върху географски образувания със съмнителен статут, и нашите виждания са излагани на всякакво ниво пред гръцките власти, допълнил Мевлют Чавушоглу.

Изданието "Контранюз", цитирано от БТА, пише, че новата турска претенция била за 18 гръцки острова в северната и централна част на Егейско море, в района на групата острови "Додеканези" и такива, намиращи се в Критско море, като ги изброява поименно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
6
 
! Отговори
Турко преди 6 години
До АдонисТъкмо ще спестят пари, че напоследък са нещо на червено. :)
26
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вие кого защитавате - гърците ли?"Е, па защитаваме когото ни е кеф. Знайно е, че турци скоро няма да защитаваме.Единственото, дето го могат турцие е да искат.
25
7
 
13
 
! Отговори
Социопат преди 6 години
До КюрдНезависим Кюрдистан около Халите ли :)
24
1
 
21
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
Вчера нямаше новина за Турция голяма скука беше....
23
1
 
12
 
! Отговори
Адонис преди 6 години
В Гръцките погранични острови дават по 600Е на човек бонус за да останат да живеят там.
22
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То по тази логика,българите и гърците също могат да искат старите си територии,Гърция - Византия,а Бълария - Балканите.
21
8
 
15
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
Сега е времето гърците да продадат на германците спорните острови, като сумата да се приспадне от дълговете им. Просто така, за да е пълен цирка...А иначе разни ержовси, мелвюти и тем подобни с анадолски имена, така и не се научиха да си седят кротко, че да не вземе да им се увиди. И без друго им ври и кипи на едната граница, но явно не им стига.
20
11
 
21
 
! Отговори
До Кюрд преди 6 години
"А по-следващата година ще празнуваме независимостта на Кюрдистан."Абе вие след руския самолет, след посланика и референдума щяхте да празнувате сринването на Турция...
19
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вие кой защитавате гърция ли, ония лиготии на ес то ли, които преди летния сезон затвориха границата с България ли? Ония мързеливите ли, които нито един път са ни казвали Комшии ли?Турция, колко пъти излена на протест за нас? Някои тук излизат пред изборно на границата с Турция ама те колко пъти са излезли или който е бил в Турция не са го посрещнали с уважение? Питам просто! Обичат пазарлъка турците и ти правят намаления...а гърците?
18
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те хората космоса тръгнаха да превземат Турция още за империят си плаче.
17
8
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 24С кого сме се скарали бе разбирко.В момента имаме най добрите отношения с всички съседи откокто я има Трета българска държава.Аман от тролене
16
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оффф писна ми от Турция и нейните претенции. А в същото време маса български народ чака да стане 20.00 за да гледа с обожание по БосфорТв новия епизод на Великолепния век.
15
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Изданието "Контранюз", цитирано от БТА, пише, че новата турска претенция била за 18 гръцки острова"Щом островите са гръцки, Турция какви претенции може да има към тях? Турция да не забравя, че европейската й част е разположена върху територии, които са били българско и гръцко владение. Ако ще тълкуваме договорите както ни скимне, тогава Турция трябва да се измести изцяло в Азия, а европейските й територии да бъдат поделени между България и Гърция.
14
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не вие децата ви ще дочакат. То пък сега големото нанагорно. С кои да сега не се скарахте? Няма такива.На крива ракета и космоса и пречи....А я да видим Българията с кой не се скара? С кой е в добри отношения? А, май само с Туркията!!!
13
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка територия, която на практика е гръцко владение е гръцка територия. Не знам колко по-ясно може да му се обясни на Чавушоглу. Ако на картата е маркирано като "Гърция", значи е Гърция.
12
8
 
32
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Взеха си от Кипър навремето, сега и тези островчета които са гръцки. Каквото им трябва си го вземат, а НАТО нехае. Уж са под една шапка, а турчина си прави каквото пожелае без санкции.
11
9
 
10
 
! Отговори
Йоан Цимисхи преди 6 години
Да си гледат работата
10
10
 
15
 
! Отговори
sdf преди 6 години
"ЕРДОГАН ЩЕ СВЪРШИ КАТО КАДАФИ И САДАМ ХЮСЕИН. ТАКАВА Е СЪДБАТА НА ВСИЧКИ ДИКТАТОРИ!"-----абе май само на тия дето не са в НАТО и не ходят по свирката на който трябва им е такава съдбата!
9
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този се запритеснявал за морската граница с подлия народ, ами да си оправи първо сухопътната с нас!
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не вие децата ви ще дочакат. То пък сега големото нанагорно. С кои да сега не се скарахте? Няма такива.На крива ракета и космоса и пречи.