Чавушоглу: Морската граница Турция-Гърция не е ясна!

Анкара претендира за 18 гръцки острова
16 авг 2017 15:30, Елка Василева
71
Чавушоглу: Морската граница Турция-Гърция не е ясна!
Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации в Егейско море, като е повдигнал отново въпрос за суверенния статут на някои острови в този район, съобщава в. "Прото тема".

В отговор на въпрос в парламента ръководителят на турската дипломация казал, че между Турция и Гърция има редица взаимно свързани проблеми в Егейско море.

Сред тези проблеми е и този за суверенния статут на някои малки и скални островчета и фактът, че между Турция и Гърция няма морски граници, определени от един международен договор, който да е в сила между двете страни, казал Чавушоглу.

Според него международните договори, касаещи статута на островите в Егейско море, са Лозанският от 1923 г. и Парижкият от 1947 г. Той подчертал, че тези договори съдържали аналитични подробности за суверенитета и разоръжаването на островите.

В този смисъл проблемът е в тълкуването на клаузите в тези договори, казал турският външен министър и продължил: "Както е известно, въпросите в Егейско море се обсъждат в рамките на съществуващите канали за комуникация между Турция и Гърция. Нашата страна желае да бъде намерено справедливо решение на всички проблеми в рамките на международното право и в това отношение да бъдат отчетени нейните основни права и интереси", казал още турският дипломат.

Във връзка с това ние сме заявявали, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации, които Гърция ще се опита да създаде върху географски образувания със съмнителен статут, и нашите виждания са излагани на всякакво ниво пред гръцките власти, допълнил Мевлют Чавушоглу.

Изданието "Контранюз", цитирано от БТА, пише, че новата турска претенция била за 18 гръцки острова в северната и централна част на Егейско море, в района на групата острови "Додеканези" и такива, намиращи се в Критско море, като ги изброява поименно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
2
 
! Отговори
100% TURK преди 6 години
До ЖиборДо коментар 51Вече 90 години чакаме, хайде нека опитате българите с гърците да окопирвате турски територии много ми е любопитно как ще стане?
46
2
 
7
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Не е ясна разбира се: тя ще се изясни тогава,когато Българо-гръцката граница мине по средата на Анадола.
45
1
 
6
 
! Отговори
citizen преди 6 години
До АнонименНяма как да забравим 500 години робство. Иначе като цяло е вярно - турците са доста по-гостоприемни от гърците и хляб и вода никога няма да ти откажат. Пък и доста по-работливи.
44
0
 
2
 
! Отговори
Все едно преди 6 години
Хе-хе-хеДобре, че чичо Сам не си е присвоил чужди територии, дори извън обсега на ракетите му...Да не говорим, че последните войни са причинени от политиката, която се води оттатък атлантика.Рано или късно всичко ще си дойде на място.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хвърлят на крадци и измамници като тебе, защото така сте намерили. Скоро и на вас ще ви се търкалят кратуните и гарги ще ви кълват очите...
42
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Aпашка ама друг път. Апашите са братовчедите ви ***. А турция просто си остава едно място пълно с диваци с умствено ниво от 6-ти век."Незнам на кои са братовчеди апашитата, но е факт че умственото ниво на индивидите, които всеки ден с едно Ало хвърлят не само пари а и зъбите си чак дори не е от каменната ера! Та и, че на тези апашита бизнеса им върви само в българия доказва вашия век!
41
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Апашка ама друг път. Апашите са братовчедите ви ***. А турция просто си остава едно място пълно с диваци с умствено ниво от 6-ти век.
40
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес морската, утре сухоземната. Това, което направи в кипър, рано или късно ще направи и тук. Запада ги отгледа тези бесни кучета и ги остави да вършат каквото си искат.
39
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Schte si ostanete s pretenciite aga
38
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"турция е дивашка територия."А българия апаши територия!
37
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неоосманизъм в чист вид.
36
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
турция е дивашка територия.
35
11
 
5
 
! Отговори
брр преди 6 години
След като Русия анексира Крим,то всеки вече може да почне да предевява претенции към територии,които на врмето са били техни.Анексирането на Крим не само разцепи една държава на две,но едната част премина в границите на друга държава което е прецидент в новата история.Путин отвори една врата която трудно ще бъде затворена.Сега всеки започна да говри за собствени интереси.Това води до национализам,а национализма води до световна война и няколко милиона или милиарди избити.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зевсчо. Не ти трябват защитници на НАТО за да се сетиш, че това е военен съюз който включва защита от външен агресор. Вътрешните претенции на страните членки са политически проблем, не военен. Ако прерасне във военен, тогава НАТО може да се намеси. Преси това си е работа на ООН.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие четете ли, "медиятата е написала", че "имала притенции", а не Чавушоглу или Турция!
32
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...Българските "турци" с шунтирането на ДОСТ и от негативното гласуване на референдума доказаха, че не искат да са част от Турция на Ердоган..."Ще можеш ли да ни кажеш, "холандските българи, англичанските българи, немските българи, испанските българи" и т.н. защо не искат България? :-)
31
8
 
24
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Много е нагъл турчоляка, влачи от всякъде. И при Розово бетинираха устието на реката на север, за да изместят границата и за да спечелят морски териториални води. Жалко, че няма кой да им обясни, че така не се прави.Рано или късно ще имат претенции към България и тогава всички ще сме много изненадани, но на никой не му пука. Даже и няколко партии и организации в страната работят в тази насока.
30
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, па много малко искат. Само18 острова.А южния полюс не искат ли?
29
6
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
И аз си искам Одрин и Охрид, ама не ни ги дават. Македонците си и искат Благоевград ( не знам защо мислят че е техен), гърците си искат Инстанбул и мала азия, Италия може да си поиска и София и т.н. и т.н.
28
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че ще има нова гражданска война по примера на Младотурската революция е факт. Българските "турци" с шунтирането на ДОСТ и от негативното гласуване на референдума доказаха, че не искат да са част от Турция на Ердоган. Лошото е че ние и гърците граничим с тази държава, а тя ще е следващата Либия.