Дачич към Скопие: Някои неща не се правят на приятели!

"Знаем всичко, и какво сте договаряли, и какво сте договорили"
22 авг 2017 17:00, Елка Василева
96
Дачич към Скопие: Някои неща не се правят на приятели!
Ивица Дачич. Снимка: архив, Reuters

Решението на Сърбия да изтегли персонала от посолството си в Македония всъщност представлява послание към Скопие, че "знаем всичко, и какво сте договаряли, и какво сте договорили", а това е нещо, което не се прави на приятели, заяви сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич.

Той обаче подчерта, че Сърбия желае добри отношения с всички държави в региона с цел мир и стабилност. По този начин по думите му Сърбия желае да успокои възникналата ситуация с Македония, която не се основава на предположения, а на недвусмислено установени действия, които говорят за засилено офанзивно действие срещу Сърбия, пише сръбският „Блиц“.

Дачич съобщи, че сръбският президент Александър Вучич ще разговаря утре по телефона с македонския премиер Зоран Заев, а самият Дачич ще разговаря по телефона с колегата си Никола Димитров. От своя страна сръбският премиер Ана Бърнабич ще има възможност да се срещне със Заев в рамките на международен форум през следващите дни.

Още по темата

По повод заявеното от македонското правителство, че по въпроса за кандидатурата на Косово за членство в ЮНЕСКО те ще се ръководят от позицията на повечето страни от ЕС, Дачич отбеляза, че ако Сърбия имаше позиция като тази на ЕС, то със сигурност можеше да отмени решението си и да признае Македония под името, което се използва за нея в Брюксел – Бивша югославска република Македония /БЮРМ/.

Дачич каза, че няма нищо странно в това, че Македония ще подкрепи членството на Косово в ЮНЕСКО, но цитирайки германския канцлер Ангела Меркел, посочи, че "такова нещо не се прави на приятели".

Той заяви, че Сърбия знае какво се случва в Македония и че в това несъмнено е включен чужд фактор.

Ние знаем какво са решили, какво правят и какво ще правят, каза сръбският министър. Той добави, че целта на Сърбия не е да съобщава подробности, защото целта не е да се водят "специални войни", а да има добросъседски отношения.

Дачич заяви, че "никаква опасност не заплашва Македония откъм север".

"Не оспорваме техния език, признали сме ги под конституционното име, не оспорваме тяхната нация, това, че църквите имат проблем, не е въпрос на държавата и нямаме никакви териториални претенции", каза Дачич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До акуд Кремъл никога не се е стахувал от някакви обединени Балкани,които са в главите само на титовите комунисти,зад които стои Москва и нашите рубладжии.Защо му е на Кремъл да се страхува от Балканите,след като си има пета колона там и след като"православната,славянска ос"е именно проекта на Русия?България е избрала своя път-евроатлантическият.Колкото по-далеч от Русия,толкова по-близо до цивилизацията.
47
3
 
7
 
! Отговори
акуд преди 6 години
Кремъл и островното кралството се страхуват от обединени Балкани и сплотено ЕС. защо. защото това се превръща в икономическа държава от половин милиард и този ЕС съюз може да си позволи войска от поне 3,4 милиона постоянна войска
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата антибългарска истерия в Македония се командва от Белград.С идването на Заев,сърбите "газ пикаят"от мъка,че тази територия им се изплъзва.Дачич е винаги "говорител"-преди на кръволока Милошевич,днес на агресора Путин.Не си струва да го слушаме,какво говори.
45
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия е руска *** и да си знае мястото-в задния двор на Европа-в третия свят.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Давид Я се скрий с тези "единни Балкани"!!Няколко пъти са правени опити за Балканска федерация,но се провалят,защото свинатире от Сърбия,зад която стои Москва, винаги са се опитвали да я командват от Белград и там да е нейната столица.Югославия се провали именно,заради доминацията на сърбите в нея.България вече никога в руската орбита!Сърбия ще остане сама,като руска марионетка.
43
9
 
3
 
! Отговори
Давид преди 6 години
Един лидер , единни Балкани , и ще владеем пътя на коприната - каквато и да е тя сега . Русия , Сащ , Европа , Азия .
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ивица Дачич,големият фен на агресора Путин,изключително мрази България,независимо че се разтапя от лицемерие,докато изрича поредните лъжливи обещания,за подобряване на положението на българите в Сърбия,при посещение на българска делегация в Сърбия.Наскоро Дачич се изказа,че България трябва да признае "македонското малцинство" в България,забравяюки,че от България са отнети територии в полза на Югославия,а не обратното.
41
2
 
26
 
! Отговори
нешко пешко преди 6 години
Сърбина е слънчасал,то тази еклипса на някой им подейства зле.Остатъка от сръбската държава е черна дупка на континента,а всички бягат на далече от дупките.
40
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заев е злопаметен и си мечтае сърбете водени от македонски специалец да атакуват сръбския парламент и да строшат главата на Вучето-пучето.
39
1
 
23
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
........."Не оспорваме техния език, признали сме ги под конституционното име, не оспорваме тяхната нация, това, че църквите имат проблем, не е въпрос на държавата и нямаме никакви териториални претенции"...............Как ще оспорвате ..Тяхната Нация''....та нали вие я създадохте,..........е ...... с Руски рубли разбира се. Не виждате ли че в Скопие,ако не е страхът от репресии от страна на държавният апарат,обикновените Българи желаят да ги наричат просто Българи.Изглежда че ,Београда' нещо
38
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкият Дачич,как не разбра,че в политиката няма приятели,а интереси?За какво му е да мисли,като програмата на сръбската политика се списва в Москва?
37
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дачич е абсолютен дилетан в политиката и марионетка на Москва.Той е външен министър на Сърбия,но не знае нито един западен език,което не е единственият ,комичен негов едостатък.Шишкото обича да си попийва,попейва,особено националистически песни и чалгата на своята приятелка и криминално-проявена-Светлана Цеца Ражнятович.Ивица Дачич бе говорителят на кръволока Милошевич,пряко отговорен за политиката на Социалистическата партия на Сърбия,запалила най-кървавият конфликт вЕвропа,след Втората световн
36
12
 
16
 
! Отговори
Demokrat преди 6 години
До Анонимен!Трите национални катастрофи на България са й докарани от Русия- без нея щяхме да бъдем в числото на спечелилите! Но няма какво да се прави- колониалното вмешателство на Русия в работите на другите държави никога не е спирало."Хубав пример за това как мисли р.аята
35
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Анонимен 40,Малко са закъснели "Мосад" , Османската империя ги е изпреварила с около 500 години.Времето уви върви само напред и прекаленото взиране назад води до брутални падания!
34
5
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
На решетниковите пак им лъсна седалището /гз/, и бързат да си ги преберат от Скопие докато могат!
33
1
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 41Мосад иска араби.Бе ти у ред ли си
32
8
 
28
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Всъщност ръководството на Сърбия най-ги боли че в Кремъл ги боли, че Западните Балкани се ориентират на запад - ЕС и НАТО. За сърбите, не е фатално, че ще трябва и те да се ориентират на запад, както каза Ана Бърнабич, но за Кремъл е и правят всичко възможно (опита за преврат в Черна Гора, нахлуването в македонския парламент, енергийни кризи у нас, все неща дето "не се правят на приятел"), за да задържат зоната си на влияние. Грубо пипат руснаците и затова губят, макар да са последователни!
31
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цру разреши на България и македония да подпишат, същите началници натискат македония да признае косово, което удря сърбия. Играта на цру демек мосад е ислямски анклави в европа, албани, косово и части от България, както и в други държави, където може
30
2
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 37Викаш, водим добра външна политика, дори и без външен министър.
29
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбските русофили да продължават да се водят по акъла на евразийските пpимaти и ще останат и без Войводина. А като бонус ще им изпратим нашите русофили-сърбомани, за да си *** взаимно раните и да се уверяват взаимни колко велика е Русия и колко гениален е Путин.