Дачич към Скопие: Някои неща не се правят на приятели!

"Знаем всичко, и какво сте договаряли, и какво сте договорили"
22 авг 2017 17:00, Елка Василева
96
Дачич към Скопие: Някои неща не се правят на приятели!
Ивица Дачич. Снимка: архив, Reuters

Решението на Сърбия да изтегли персонала от посолството си в Македония всъщност представлява послание към Скопие, че "знаем всичко, и какво сте договаряли, и какво сте договорили", а това е нещо, което не се прави на приятели, заяви сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич.

Той обаче подчерта, че Сърбия желае добри отношения с всички държави в региона с цел мир и стабилност. По този начин по думите му Сърбия желае да успокои възникналата ситуация с Македония, която не се основава на предположения, а на недвусмислено установени действия, които говорят за засилено офанзивно действие срещу Сърбия, пише сръбският „Блиц“.

Дачич съобщи, че сръбският президент Александър Вучич ще разговаря утре по телефона с македонския премиер Зоран Заев, а самият Дачич ще разговаря по телефона с колегата си Никола Димитров. От своя страна сръбският премиер Ана Бърнабич ще има възможност да се срещне със Заев в рамките на международен форум през следващите дни.

Още по темата

По повод заявеното от македонското правителство, че по въпроса за кандидатурата на Косово за членство в ЮНЕСКО те ще се ръководят от позицията на повечето страни от ЕС, Дачич отбеляза, че ако Сърбия имаше позиция като тази на ЕС, то със сигурност можеше да отмени решението си и да признае Македония под името, което се използва за нея в Брюксел – Бивша югославска република Македония /БЮРМ/.

Дачич каза, че няма нищо странно в това, че Македония ще подкрепи членството на Косово в ЮНЕСКО, но цитирайки германския канцлер Ангела Меркел, посочи, че "такова нещо не се прави на приятели".

Той заяви, че Сърбия знае какво се случва в Македония и че в това несъмнено е включен чужд фактор.

Ние знаем какво са решили, какво правят и какво ще правят, каза сръбският министър. Той добави, че целта на Сърбия не е да съобщава подробности, защото целта не е да се водят "специални войни", а да има добросъседски отношения.

Дачич заяви, че "никаква опасност не заплашва Македония откъм север".

"Не оспорваме техния език, признали сме ги под конституционното име, не оспорваме тяхната нация, това, че църквите имат проблем, не е въпрос на държавата и нямаме никакви териториални претенции", каза Дачич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #6Тази глупост я пишеш от вчера.. Да беше прочел текста...
7
4
 
41
 
! Отговори
Сърбе на.... преди 6 години
Сърбите няма да се оправят скоро, че и по-зле ще стават. Яд ги е, че изгубиха Македония от сферата си на влияние и не могат да си прокарват анти-българските политики.
6
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, трудно им е на сърбите. Златният им Век изтича с гръм и трясък. Но поне са им останали мъжките атребути и се държат достойно, за разлика от нас.
5
6
 
52
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Сърбите са готови да скъсат дипломатическите си отношения с Македония само заради един договор за добросъседство между Б и М.Това го пиша за всички онези които дращят тука какви братя ни били сърбите
4
3
 
47
 
! Отговори
пиринско маке преди 6 години
"знаем всичко, и какво сте договаряли, и какво сте договорили"При условие, че структурите на УДБА си работят в Македония, бих се изненадал ако не знаят.Почти успяха да изкоренят българщината там. Да се наречеш българин е значело да си подпишеш смъртната присъда. Колко българи загинаха по югославските затвори и лагери?Имат графа за турчин, босненец, ром, влах, но не и за българин! Те попадат в "други"?!Но времената се менят, хората имат достъп до нет и виждат истината.
3
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия си получават това което заслужават !!!
2
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се обединим всички българи, тези в Сърбия(българите в Сърбия са писали на старобългарски до 18.., а и тези земи допреди да се определят като сърби, все са били спор между България и Византия) и тези в Македония и да смажем подлия народ и всичко ще си дойде на място!
1
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия нарежда, Сърбия действа.