Дачич към Скопие: Някои неща не се правят на приятели!

"Знаем всичко, и какво сте договаряли, и какво сте договорили"
22 авг 2017 17:00, Елка Василева
96
Дачич към Скопие: Някои неща не се правят на приятели!
Ивица Дачич. Снимка: архив, Reuters

Решението на Сърбия да изтегли персонала от посолството си в Македония всъщност представлява послание към Скопие, че "знаем всичко, и какво сте договаряли, и какво сте договорили", а това е нещо, което не се прави на приятели, заяви сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич.

Той обаче подчерта, че Сърбия желае добри отношения с всички държави в региона с цел мир и стабилност. По този начин по думите му Сърбия желае да успокои възникналата ситуация с Македония, която не се основава на предположения, а на недвусмислено установени действия, които говорят за засилено офанзивно действие срещу Сърбия, пише сръбският „Блиц“.

Дачич съобщи, че сръбският президент Александър Вучич ще разговаря утре по телефона с македонския премиер Зоран Заев, а самият Дачич ще разговаря по телефона с колегата си Никола Димитров. От своя страна сръбският премиер Ана Бърнабич ще има възможност да се срещне със Заев в рамките на международен форум през следващите дни.

Още по темата

По повод заявеното от македонското правителство, че по въпроса за кандидатурата на Косово за членство в ЮНЕСКО те ще се ръководят от позицията на повечето страни от ЕС, Дачич отбеляза, че ако Сърбия имаше позиция като тази на ЕС, то със сигурност можеше да отмени решението си и да признае Македония под името, което се използва за нея в Брюксел – Бивша югославска република Македония /БЮРМ/.

Дачич каза, че няма нищо странно в това, че Македония ще подкрепи членството на Косово в ЮНЕСКО, но цитирайки германския канцлер Ангела Меркел, посочи, че "такова нещо не се прави на приятели".

Той заяви, че Сърбия знае какво се случва в Македония и че в това несъмнено е включен чужд фактор.

Ние знаем какво са решили, какво правят и какво ще правят, каза сръбският министър. Той добави, че целта на Сърбия не е да съобщава подробности, защото целта не е да се водят "специални войни", а да има добросъседски отношения.

Дачич заяви, че "никаква опасност не заплашва Македония откъм север".

"Не оспорваме техния език, признали сме ги под конституционното име, не оспорваме тяхната нация, това, че църквите имат проблем, не е въпрос на държавата и нямаме никакви териториални претенции", каза Дачич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,много са нагли сръбските "бракя"
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Контактувам доста със сърби и категорично мога да кажа, че са изключително увредена нация! Няколко поколения назад са им промити мозъците колко са велики и как всички други трябва да се съобразяват с тях, но нещата си имат граници, а за сърбите такива не съществуват и поради това се разпадна Югославия и в момента няма народ който да ги уважава, а имаха империя (Югославия) , но я разрушиха!
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този пък клоун, не оспорвали езика им...Че защо не го оспорите - езика и нацията им.Много ще ми е интересно с какви аргументи ще излезете...
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са нация от психопати. Няма по-големи шовинисти в Европа от сърбите. Така и не си научиха урока, че с нацизъм и шовинизъм никой няма да ги заобича. Загубиха територии именно заради шовинизма си и пак продължават. Твърдоглави са и накрая ще останат само с Белград и околността. Всичко друго ще го загубят. Няма съсед, който да ги обича.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дачич-говорит Москва.Какъв политик е той,като не знае,че в политиката няма приятели,а интереси?Сърбия никога няма да може да има неутралитета,с който се хвали,защото е зависима от руската газ,руското оръжие,Миговете подарени от Русия.Никой не прави току-така подаръци.ЕС дава на сърбите над 2 милиарда досега,безвъзмездна помощ,парите от европейските фондове,инвестиции,достъп до пазари и придвижване на хора,неща без които Сърбия би обявила банкрут.Такава държава не може да бъде неутрална
63
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата антибългарска истерия в Македония се командва от Белград.С идването на Заев,сърбите "газ пикаят"от мъка,че тази територия им се изплъзва.Дачич е винаги "говорител"-преди на кръволока Милошевич,днес на агресора Путин.Не си струва да го слушаме,какво говори.Ивица Дачич не говори нито един западен език,а е министър на външните работи,дори и руският му е зле...смях!
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен62 САЩ нямат колонии!!Световната колониална система се разпадна още през 60-те години на миналия век,докато само Русия запази своите колонии ,завзети през Средните векове,защото граничи с тях и не е демократична държава.Русия-тюрма народов.Стига ни 50 години съветски гнет.Русия винаги е била против съществуването на България.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен70 Абсолютно си Ку-Ку,територията на Македония си е на самата нея и колкото по-бързо схванат това дървените глави в Сърбия ,и тези на хулиганите от Кремъл,толкова по-добре за Балканите,за ЕС и свободния свят.
60
3
 
13
 
! Отговори
game1 преди 6 години
сърби = Мръсни Буклуци !!!Двулични и слаби ! Показали са го най-вече през войните!По антипатични са ми и от турците, последните даже вече ги съжалявам заради режиме дето им натресоха... Ама сърбите...като кашкавал меки обаче връзкари !Но както се казва - времето ще изтрие кашкавала - България ще остане, сърбия ЙОК !Доказателство - България има големи възходи и падения. Сърбия - само плавен преход, за сметка на България. Но е почнала надолу!
59
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заев е същит престъпник, като Костов и трафиканта Джуканович, като терориста Тачи и т.н. Моделът е, като в България през 90-те. Имат си албанско ДПС, които са толкова албанци, колкото нашите са турци, а в Турция си имат друго малцинствено название.
58
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония върви стремглаво по пътя на Украйна, а България й помага. Защо изведнъж сменихме курса и си подарихме територията? Щом не желаем да е българска е по-добре да е сръбска или гръцка македонската територия, отколкото американски наркохъб с военни бази, като територията на Косово.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПетърчоПричините, поради които се радвам, са съвсем ясни.Ако на тебе не ти е ясно, *** се прегледай.
56
3
 
8
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Бащата на македонския външен министър Димитар Димитров е отявлен македонист и яростен противник на всяка идея че може да има каквото и да е общо помежду българи и македонци. Симпатизантите на тези които сега са на власт в македония редовно чупят помен плочата на Мара Бунева в Скопие и рисуват графити "Сатъри за татарите" ... Но вие си правете сметката... Да не кажете после че хич не ви излиза.
55
7
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Логично е... Заев въпреки че до костите си е сърбоман е донесен на власт с огромната помощ на САЩ и ЕС. Сега същия се отплаща за услугата. Да не говорим колко им дължи на албанците. По голям предател от този никога не е имало и няма и да има. Само по неясни причини има хора които се радват на подписания договор. Мислите ли че това парче хартия ще промени всички тези привърженици на Заев които крещяха "Българи убийци" заради преименуването на един единствен булевард на името на Тодор Александров?
54
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪРБИТЕ СЛУЖАТ НА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ И СА ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ!!!ТОЧНО СЪРБИТЕ НАПИСАХА ИЗМИСЛЕНАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ ДА ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ ИМ И ДА ГИ НАСТРОЙВАТ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ !!!
53
2
 
28
 
! Отговори
cccp преди 6 години
Чужд фактор????? Цялата позиция и политика на сръбските мекер.ета е плод на един единствен чужд фактор - Руслямска държава!!! Винаги!!!! През цялото им съществуване сърби и руснаци са ни пре*бавали по всеки възможен начин... Айде у лево, *** нещастни.
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наричаме ги Скопяни, а не македонци а и самото име Скопие са си просто скопена нация....
51
3
 
10
 
! Отговори
akud преди 6 години
до 57 . а защо Кремъл е главно действащо лице в Антантата и искат да заличат България от картата. защо Кремъл малчат за Бесарабскитебългари
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стопаните от 100 год. ги настройваха срещу България, сега Световния ред обърна палачинката и започна да ги настройва срещу Сърбите. А къде е големият брат Иван и да тропне по масата и да се провикне, братя Славяни не виждате ли че Световния ред само се будалка със вас.Като гледам какво става в Украина, как е възможно Русия да допуска по този начин Световния ред да противопоставя брат срещу брат. Какво е Русия без Киев ?, Дърво без корен и, каква е било в Москва преди 10 века ?
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господине Дачичу, а шта чемо с Царибродом и Босилеградом, господине Дачичу, брате мой югословенски?