Скопие към Белград: Няма подслушване!

Никола Димитров: Време е на Балканите да покажем, че е 2017 г.
Обновена: 23 авг 2017 09:18 | 23 авг 2017 09:15, Елка Василева
44
Скопие към Белград: Няма подслушване!
Никола Димитров. Снимка: архив, Reuters

Република Македония нито е имала намерения, нито е давала инструкции, нито е извършила разузнавателни дейности срещу някоя съседна страна, нито е размисляла в тази насока. Институциите работят съгласно закона за защита на конституционния ред. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров на пресконференция по повод възникналата ситуация след изтеглянето на посолството на Сърбия в Скопие, поради, както беше заявено, „доказателства за офанзивни действия срещу институциите на Сърбия“.

Димитров изтъкна, че македонските граждани добре знаят какво означава подслушване, намеквайки за аферата с „бомбите“, които огласи тогавашната опозиция в страната.

Още по темата

Димитров съобщи, че още в събота, веднага след получаването на нотата от посолството на Сърбия, се е опитал да разговаря по телефона със сръбския си колега Ивица Дачич, но той не отговорил и до вчера такава комуникация не е била установена въпреки настояването на македонското посолство в Белград. Димитров обаче каза, че се очаква такъв разговор да се състои днес.

„Същината на подхода на това правителство спрямо съседните страни е решаване, а не създаване на проблеми, политика на отворени врати и решения, с нов открит и конструктивен подход към съседите“, каза Димитров.

По повод обяснението на сръбските власти, че става дума за „офанзива срещу институциите на Сърбия“, Димитров каза, че единствената офанзива е развитие на приятелството на Балканите и че е убеден в успеха на това.

Време е ние на Балканите да излезем от традиционните перспективи на окопани в ровове и да покажем, че е 2017 г., каза Димитров, посочвайки, че точно договорът за добросъседство с България е вдъхновение за това.

Тъй като публично беше намекнато, че евентуална подкрепа от страна на Македония за членство на Косово в ЮНЕСКО е една от причините за подобен ход на Сърбия, Димитров каза, че Македония не е в ситуация да има водеща роля в това, но при взимането на решение по този въпрос ще  има предвид и интересите на Белград, и на Прищина, и на Република Македония, пише македонската Нова тв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари