Сърбия няма да влиза в НАТО, развива собствената си армия

Вучич: Сърбия няма да бъде повече боксова круша!
5 сеп 2017 11:15, Елка Василева
125
Сърбия няма да влиза в НАТО, развива собствената си армия
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

Сърбия сама ще взима решения, няма да влиза в нито един военен съюз и иска да развива своята армия, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

Той заяви, че не само ще бъдат повишени заплатите в армията и полицията, но и ще се излезе с програма за построяване на жилища, така че войниците и полицаите по-лесно да решават жилищния си въпрос.

Вучич посочи, че е заявил в централата на НАТО, че Сърбия няма да бъде член на този военен съюз, както и че генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг проявява разбиране за това.

"Йенс разбира Сърбия. Никой не ни бута към НАТО", каза сръбският президент.

"Ние имаме добри отношения с Македония, с македонския народ и нямам нищо против политиката на Македония", заяви още сръбският президент, цитиран от "Вечерне новости". Той заяви, че уважава македонския премиер Зоран Заев, но го интересува политиката спрямо Сърбия и "за нас е важно каква ще бъде тяхната позиция по повод на ЮНЕСКО, по повод на някои други въпроси, важни за Сърбия", каза Вучич.

"Ще градим реципрочни, искрени и добри отношения с Македония, но няма да бъдем повече боксова круша за когото и да е, а ние и ръка да не вдигнем", заяви Вучич.

Президентът на Сърбия заяви също така, че е поканил американския президент Доналд Тръмп да посети Сърбия и отново ще го покани.

"Ако някога е имало шанс да доведем някой американски президент в Белград, смятам, че това сега е шансът ни. Както и смятам, че ще доведем и руския президент в нашата страна", каза Вучич.

Говорейки за Тръмп, Вучич каза, че никога не се възползвал от възможността да го нападне, защото уважава смелостта му, тъй като е трудно да се издържи "патологията, която разпространяват Си Ен Ен и другите" в Америка.

"Това е трудно. Какво и да направят, за всичко са виновни... Но Тръмп направи революция – че народът е по-важен от всички "селебрити", че е възможно до победиш и когато се вдигнат Мерил Стрийп, Леброн Джеймс... Гражданите им заявиха – не ме интересувате, става дума за мен, искам някой, който се грижи за обикновения човек. Тук Тръмп имаше страшна смелост и енергия. Шапка долу, майсторе. А дали ще има сили да постигне нещо, това е друг въпрос", каза Вучич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари