Дефицит! Съседна Румъния търси: 600 хил. строители

На север от нас може да се простят с милиони евро от фондовете
8 сеп 2017 09:45, Златко Желев
21
Дефицит! Съседна Румъния търси: 600 хил. строители
Снимка: Reuters

Дефицит от 600 000 работници има в сферата на строителството в Румъния, съобщава днес румънският интернет портал Економика.

Плановете на управляващите за осъществяване на големи проекти с европейски средства може да рухнат, защото в Румъния има само 377 000 работещи в строителството, а за реализиране на обявените инвестиции, дори за част от тях, са необходими 600 000, посочва Економика, като се позовава на Федерацията на строителните компании.

Привлечени от по-високите заплати десетки хиляди румънци заминаха за страни като Германия, Испания, Великобритания или Австрия с надеждата за по-добър живот. Така в Румъния липсват зидари, заварчици, водопроводчици, дори шофьори, пише Економика.

Федерацията на строителните компании предупреждава, че ако плановете на управляващите за усвояването на европейските фондове се осъществят, в сферата на строителството ще бъдат нужни 600 000 работници.

Във Федерацията смятат, че трябва да се увеличат заплатите на квалифицираните работници, за да бъдат привлечени те обратно в страната. За тази цел строителите искат намаляване на данъците върху заплатите.

Друго решение, което предлагат строителните компании, е да привлекат млади хора, мнозина от които в момента предпочитат да останат безработни, отколкото да се квалифицират в строителната сфера.

Като изход от ситуацията се очертава и привличането на работници от изток, от Азия, казват от федерацията, давайки пример с една от компаниите членки, за която скоро ще работят 100 виетнамци.

(БТА)

 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има нужда от грамотни журналисти ама нема отдека.

600 000 - 377 000 = 223 000
18
2
 
6
 
! Отговори
Бай Х преди 1 година
Айде Боко подавай оставка виж комшиите какво става
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и в България заплатите ако ги вдигаха с по десетина % на година, досега щяхме да сме цъфнали
16
2
 
4
 
! Отговори
а наште Милиооони преди 1 година
те ако бяха избегали от Румъния само десетина хиляди души, нямаше даже кмета на Дуйсбург да вдига олелия, дъ Куин да се чуди как да огради острова, а в Украйна и Молдова да набират строители за Букурещ
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България всеки "политик" и "специалист" обяснява, че нямало как да няма таван на пенсиите и нямало как да се повлияе на частниците да вдигнат заплатите.
А в Унгария и Чехия как вдигнаха заплатите?
В Унгария само за последната година заплатите са скочили с 15 %.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румънците да не ги мислим, нямат замразени заплати и таван на пенсиите.
Нали се сещате това какво значи?
Вече в много сектори получават в пъти повече от в България в същите сектори.
След 1.01.2018 г. всички заплати в бюджетният сектор започват да скачат с 2-2,5 пъти, като най-вероятно скачането ще стане на два пъти до края на годината. Т.е. след година и половина в Румъния заплатите ще са 2-2,5 пъти по високи от сега. Защото и частниците ще се принудят да вдигнат заплатите също. Сещате се защо.
13
1
 
16
 
! Отговори
До Умен преди 1 година
Населението на Румъния е 21-22 млн. души.
12
20
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
600 000.! Шшш, алоууу джурналята, вие това нулите за нищо ги немате бе! 600 000 е една четвърт от цялото трудоспособно население на Румъния бе! Или там освен строителство други отрасли нема, а?
11
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
Преди десетина години бившата кметица на гр. Златица бе започнала война срещу откраднати 5-6 млн. лв от "построеното" местно сметище, с положени малко бетон и найлон. Сега мизата е пораснала.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи имат 370 000, а трябва да са 600 000. Да, това определено прави дефицит от 600 000. ?!?!
9
3
 
20
 
! Отговори
стр.инж. преди 1 година
Как да се обучат в строителни специалности? Няма от кого. И там,и у нас квалифицираните строители работят в Германия най-вече. Имаше в "тъмното минало" СПТУ и ПУЦ за строители по всички големи и малки градове. Имаше Строителни войски,в които тези,които сега грабят старци по селата се учеха да строят и след това строяха из цяла България. Това не е носталгия, а опит да се припомни на някои ентусиасти-разрушители какво е било тогава и какво е сега.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ххахах и тези го измислиха точно като БГ бизнесмену - от изток и Азия ще вземат учители, инженери, доктори, нобелови лауреати и мармоти.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Teroristi около БОрисов го поят с зомби напитки за да крадат десетки милиарди годишно от народа цел ликвидация.Само едно малко сметище край Санадиново е лапнало над 47 000 000 живи лева .Всички лукс хотели в най важния курорт в Северна БЪлгария ЧИфлика троян стрували най много 19 000 000 лева ..
6
2
 
10
 
! Отговори
Warning преди 1 година
Букурещ да докладва има ли преводи от Брюксел по тн еврофондове или това са милиарди ограбвани само от румънския народ насочени само към ненужни корупционни обектчета.
У Нас терористи на власт похарчиха десетки хиляди милиони ограбени от народа за корупционни нагло ненужни обекти ..Не можаха д ани излъжат че това са пари ограбвани от други евронароди и подарени на терористи около Цветанов и Борисов з а корупционни обекти.
5
4
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Гледай да не те " включат" тебе някъде из Витоша ....
4
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мизерници са българите, разликата в заплатите с румънците вече е огромна, избирайте си мутрата още 10г и ще се оправите.
3
5
 
17
 
! Отговори
Бен Ган преди 1 година
Тез пък мизерници. Ние тук всичко усвояваме. Файда не виждаме много но пък фондовете са на макс. Няма какво да ядем, няма как да почиваме, но небостъргачи и молове БОЛ! И границите - отворени.
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
романия и българия мизерията на ес
1
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вземат от Украйна ама да им гарантират и дневна дажба водка