Дефицит! Съседна Румъния търси: 600 хил. строители

На север от нас може да се простят с милиони евро от фондовете
8 сеп 2017 09:45,
21
Дефицит! Съседна Румъния търси: 600 хил. строители
Снимка: Reuters

Дефицит от 600 000 работници има в сферата на строителството в Румъния, съобщава днес румънският интернет портал Економика.

Плановете на управляващите за осъществяване на големи проекти с европейски средства може да рухнат, защото в Румъния има само 377 000 работещи в строителството, а за реализиране на обявените инвестиции, дори за част от тях, са необходими 600 000, посочва Економика, като се позовава на Федерацията на строителните компании.

Привлечени от по-високите заплати десетки хиляди румънци заминаха за страни като Германия, Испания, Великобритания или Австрия с надеждата за по-добър живот. Така в Румъния липсват зидари, заварчици, водопроводчици, дори шофьори, пише Економика.

Федерацията на строителните компании предупреждава, че ако плановете на управляващите за усвояването на европейските фондове се осъществят, в сферата на строителството ще бъдат нужни 600 000 работници.

Във Федерацията смятат, че трябва да се увеличат заплатите на квалифицираните работници, за да бъдат привлечени те обратно в страната. За тази цел строителите искат намаляване на данъците върху заплатите.

Друго решение, което предлагат строителните компании, е да привлекат млади хора, мнозина от които в момента предпочитат да останат безработни, отколкото да се квалифицират в строителната сфера.

Като изход от ситуацията се очертава и привличането на работници от изток, от Азия, казват от федерацията, давайки пример с една от компаниите членки, за която скоро ще работят 100 виетнамци.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България има нужда от грамотни журналисти ама нема отдека.600 000 - 377 000 = 223 000
17
2
 
6
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
Айде Боко подавай оставка виж комшиите какво става
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и в България заплатите ако ги вдигаха с по десетина % на година, досега щяхме да сме цъфнали
15
2
 
4
 
! Отговори
а наште Милиооони преди 6 години
те ако бяха избегали от Румъния само десетина хиляди души, нямаше даже кмета на Дуйсбург да вдига олелия, дъ Куин да се чуди как да огради острова, а в Украйна и Молдова да набират строители за Букурещ
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България всеки "политик" и "специалист" обяснява, че нямало как да няма таван на пенсиите и нямало как да се повлияе на частниците да вдигнат заплатите.А в Унгария и Чехия как вдигнаха заплатите?В Унгария само за последната година заплатите са скочили с 15 %.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците да не ги мислим, нямат замразени заплати и таван на пенсиите.Нали се сещате това какво значи?Вече в много сектори получават в пъти повече от в България в същите сектори.След 1.01.2018 г. всички заплати в бюджетният сектор започват да скачат с 2-2,5 пъти, като най-вероятно скачането ще стане на два пъти до края на годината. Т.е. след година и половина в Румъния заплатите ще са 2-2,5 пъти по високи от сега. Защото и частниците ще се принудят да вдигнат заплатите също. Сещате се защо.
12
1
 
16
 
! Отговори
До Умен преди 6 години
Населението на Румъния е 21-22 млн. души.
11
20
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
600 000.! Шшш, алоууу джурналята, вие това нулите за нищо ги немате бе! 600 000 е една четвърт от цялото трудоспособно население на Румъния бе! Или там освен строителство други отрасли нема, а?
10
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
Преди десетина години бившата кметица на гр. Златица бе започнала война срещу откраднати 5-6 млн. лв от "построеното" местно сметище, с положени малко бетон и найлон. Сега мизата е пораснала.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи имат 370 000, а трябва да са 600 000. Да, това определено прави дефицит от 600 000. ?!?!
8
3
 
20
 
! Отговори
стр.инж. преди 6 години
Как да се обучат в строителни специалности? Няма от кого. И там,и у нас квалифицираните строители работят в Германия най-вече. Имаше в "тъмното минало" СПТУ и ПУЦ за строители по всички големи и малки градове. Имаше Строителни войски,в които тези,които сега грабят старци по селата се учеха да строят и след това строяха из цяла България. Това не е носталгия, а опит да се припомни на някои ентусиасти-разрушители какво е било тогава и какво е сега.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ххахах и тези го измислиха точно като БГ бизнесмену - от изток и Азия ще вземат учители, инженери, доктори, нобелови лауреати и мармоти.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Teroristi около БОрисов го поят с зомби напитки за да крадат десетки милиарди годишно от народа цел ликвидация.Само едно малко сметище край Санадиново е лапнало над 47 000 000 живи лева .Всички лукс хотели в най важния курорт в Северна БЪлгария ЧИфлика троян стрували най много 19 000 000 лева ..
5
2
 
10
 
! Отговори
Warning преди 6 години
Букурещ да докладва има ли преводи от Брюксел по тн еврофондове или това са милиарди ограбвани само от румънския народ насочени само към ненужни корупционни обектчета.У Нас терористи на власт похарчиха десетки хиляди милиони ограбени от народа за корупционни нагло ненужни обекти ..Не можаха д ани излъжат че това са пари ограбвани от други евронароди и подарени на терористи около Цветанов и Борисов з а корупционни обекти.
4
4
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Гледай да не те " включат" тебе някъде из Витоша ....
3
5
 
17
 
! Отговори
Бен Ган преди 6 години
Тез пък мизерници. Ние тук всичко усвояваме. Файда не виждаме много но пък фондовете са на макс. Няма какво да ядем, няма как да почиваме, но небостъргачи и молове БОЛ! И границите - отворени.
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
романия и българия мизерията на ес
1
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вземат от Украйна ама да им гарантират и дневна дажба водка