Наводнение в Задар, паднаха 190 литра на квадрат

Части от града са без ток, училища отмениха занятията
11 сеп 2017 15:30, Елка Василева
5

Хърватският град Задар е наводнен след разразилата се там буря, а дъждът продължава да вали.

Обилният дъжд наводни тази сутрин къщи и мазета. Областният център на телефон 112 е затрупан от обаждания на граждани.

От Метеорологичната служба в града съобщиха, че за два часа – от 8 до 10 часа, в града са паднали около 190 литра на квадратен метър, което е два пъти повече от средните месечни валежи от 98 литра.

Заради бурята някои училища отмениха занятията. Части от града са без ток.

Такова време не е изненада, коментира ХРТ. Подобни случаи през септември е имало и друг път, но за щастие бурите не продължават дълго. Днес времето около Задар ще е променливо, а в сряда, четвъртък и петък ще е слънчево, със слаб вятър, каза метеорологът Душко Кралев за Радио Задар.

Преди точно 32 години на днешния ден валя най-много дъжд в историята на града – цели 300 литра на кв.м. Ако дъждът продължи да вали днес, този рекорд може да бъде подобрен, каза журналистът Еди Шковръл.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: наводнениеЗадар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
190 литра на квардат, това значи че е наваляло толкова вода, че да образува 19см вода над земята. И всичката тази вода трябва да попие в земята, ако не...стават реки :)
2
0
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Ne se poveke 190........... veke se 250 l/m2 .... i uste vrne.....
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли какво е 190 л.на кв.м.? Това е един 200 литров варел изсипан в един квадратен метър! Това е равно на потоп! Едно време когато природата беше нормална облаците които се обрязуваха в адриатика се разсейваха и този дъжд не се изсипваше на едно място а се разпределяше между държавите в цяла европа и винаги част от него идваше в бг и останалите соц страни. Сега не е така. Сега всичкият дъжд се изсипва на едно място като предизвиква потоп.