Гърция събрала над €1 млрд. по програмата "Златна виза"

Китай е на първо място с 850 визи, следва Русия с 388 визи
12 окт 2017 16:00, Елка Василева
4
Гърция събрала над €1 млрд. по програмата "Златна виза"
Снимка: архив, Reuters

Капитали от над 1,1 милиарда евро са влезли на пазара за недвижими имоти в Гърция по линия на програмата "Златна виза", съобщават изданията Нюз.ин. и "Катимерини".

Това разрешително за пребиваване се предоставя на инвеститори от страни извън Европейския съюз, закупили имоти на стойност най-малко 250 хиляди евро.

По последни данни на организацията Enterprise Greece за първите девет месеца на годината общият брой на визите, предоставени на чуждестранни инвеститори-собственици на недвижими имоти от началото на програмата в средата на 2013 г. възлизат на 2014, докато в края на 2016 г. тези визи са били 1550.

Само тази година новите инвеститори, получили "Златни визи", са 464. Предстои издаването на визи на още стотици инвеститори, закупили недвижими имоти и най-вече вили през летния сезон.

Освен на самите инвеститори над 2 948 "Златни визи" са предоставени и на членовете на техните семейства. От 2013 г. досега са издадени 4962 такива визи.

Данните показват още, че по отношение на произхода на инвеститорите Китай е на първо място с 850 визи. С малка разлика непосредствено след него е Русия с 388 визи.
На трето място е Турция със 161 визи, като по този показател тя е изпреварила Египет, който доскоро бе на тази позиция.

За последните 12 месеца рязко е нараснал потокът на купувачи на недвижими имоти от Турция. Смята се, че това е резултат от съществуващата несигурност в съседната страна след неуспешния опит за преврат срещу президента Ердоган и след последвалите събития там.

Местни брокери твърдят, че е нараснало търсенето на вилни имоти, надхвърлящи значително изискуемия минимален праг от 250 хиляди евро, въпреки факта, че цените на тези недвижимости паднаха осезаемо от началото на кризата в Гърция през 2010 г.
 

/БТА/
 


4
Още по темата: ГърцияЗлатна виза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гъцрия е дала златни визи на разни мафитоски босове ,търгуващи със оръжия, наркотици проституция и е събрала 1 млрд след време още ще загуби 20 пъти повече когато организираната престъпност превземе страната. Всъщност резултатите вече ги виждаме.
1
0
 
10
 
! Отговори
златна бежанска виза преди 1 година
Платежоспособните братишките се замъкнаха с все родата по топлите острови. На БГ оставиха ростовските бандюги и проститутки от Украйна и Молдова.