На Македония й предстои демонтиране на системата "Груевски"

В нея доминираха корупцията, шуробаджанащината и национализмът
18 окт 2017 20:45, Елка Василева
21
На Македония й предстои демонтиране на системата "Груевски"
Снимка: Reuters

Ако Македония иска да стане нормална държава, не е достатъчно просто Зоран Заев да седне на трона на Никола Груевски. Нужна е работа по самите основи на държавата и на обществото, пише Борис Георгиевски в емоционален коментар в Дойче веле.

След изборите в неделя Никола Груевски загатна с наведена глава за оттеглянето си от политическата сцена в Македония. Не каза "оставка", но то не се и налагаше. Оставката бе надвиснала над него като сянка, а думите му бяха просто отчаян порив да демонстрира решителност и твърдост. Опитът му да оправдае тежкото поражение с обвинения за нередности е само замазване на очите на симпатизантите и партийните членове преди втория тур на 29 октомври, когато съдбата му ще бъде окончателно решена.

Крушението на Груевски вече е факт. Остава обаче големият въпрос: какво правим със системата, която той наложи след своето над 10-годишно управление? Система, в която доминираха корупцията, шуробаджанащината, клиентелизмът и национализмът. Система, която контролираше съдебната власт, всяваше страх и ограничаваше свободата на гражданите и медиите. Система, чиито ужасни подмоли се видяха на 27 април тази година с въстанието в парламента. Система, за чиято налудничавост научихме от записите, публикувани от тогавашната опозиция и днешна власт в Македония. Система, която скара държавата с нейните съседи и с международната общност. Система, която измисли „Скопие 2014" и така превърна македонската столица в долина на кича и в обект на подигравки по цял свят.

Македония е изправена пред историческа задача

В нощта след голямата си изборна победа привържениците на Социалдемократическата партия бяха в еуфория както от поражението, нанесено на съперника, така от неочаквано голямата си победа. И разбираемо оставиха на втори план всички проблеми, пред които е изправена страната - както у дома, така и навън.

Да, лидерът на социалдемократите Зоран Заев предупреди, че "сега ще трябва да запретнем ръкави", което определено внесе известно отрезвяване в онези часове на възторг. И независимо дали Груевски наистина ще влезе в затвора, Заев трябва да бъде наясно, че той и неговата партия са изправени пред историческа задача - и нямат право на много грешки.

Отговорността е голяма, точно както и очакванията на гражданите. Груевски вече няма да предопределя съдбата на Македония, но онова, което ще се случва в Македония, навярно ще предопредели съдбата на Груевски. Или на онези, които в бъдеще решат да следват примера му. Тъй или иначе, справедливост трябва да има. Но справедливост може да се постигне само чрез реформиране на съдебната система, за чиято независимост политиката трябва да създаде условия.

Неслучайно във втория доклад на експертната група на Европейската комисия се споменава именно опасността "превзетата държава" в Македония просто да бъде подменена с друга. И Брюксел, и останалите симпатизанти на Македония в международната общност през последните 25 години се наслушаха на приказки за "ново начало", на безчет неизпълнени обещания за възраждане и нов живот. Да не говорим пък за македонските граждани. Ако Македония иска да стане нормална държава, не е достатъчно просто Заев да седне на трона на Груевски, а кметове от Социалдемократическата партия да сменят кметовете от ВМРО-ДПМНЕ.

Предстои работа по самите основи на обществото: в образованието, където децата от малки се учат на подчинение, а не на критично и творческо мислене; в здравеопазването, което разболява вместо да лекува; в държавната администрация, където кариера се прави с партийна книжка, а не с качества; и изобщо в манталитета, който гледа на властта като на шанс за забогатяване, а не като служба в името на обществото.

Реформите, от които се нуждае Македония, не бива да си останат някакви теоретични законодателни проекти, които никой не провежда. Те трябва да се превърнат в пример за различно поведение, което държавното ръководство демонстрира пред обикновения гражданин. Култът към личността на лидера и смирението пред него трябва да бъдат заменени от критичност и диалог.

За да не се повтори Груевски

Няма да мине много време, преди да се появят първите новини за, примерно, разпределяне на обществени поръчки по партиен или частен интерес - както на централно, така и на местно равнище. Да, това се случва по цял свят. Разликата обаче е, че там, накъдето Македония се е упътила, такива явления са наказуеми. И ако безнаказаността на длъжностните лица остане валидна като принцип, всички обещания ще се окажат просто празни думи. А опитът клиентелизмът да се пребоядиса в нови партийни цветове само ще ускори краха на държавата и ще се върне като бумеранг към управляващата партия. Същото важи и за потискането на медиите.

Изкушението да използваш част от старата система в своя полза, за партийни или лични облаги, скоро ще тласне новата управляваща партия в коловоза на "груевизма".

Тъй че единствено пълното демонтиране на системата "Груевски" може да донесе успех на държавата и на управляващата партия. Нека не забравяме, че тази система не беше измислена от Груевски или ВМРО-ДПМНЕ. Те просто усъвършенстваха онова, което наследиха от социалдемократите през 1990-те години. Следователно задачата не е никак лесна. А тя е да се изгради система, в която Груевски не може да се повтори. Това е възможно само с независима съдебна система, с професионална администрация, свободни медии и силно гражданско общество.

Накратко: ще е нужна много смелост и качествена работа, за да потръгнат промените в Македония. А дали Заев и неговата партия наистина имат решимостта да поемат по този път - това ще си проличи много бързо. Засега има място само за умерен оптимизъм. Но не и за еуфория.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Даме преди 6 години
А за толкова години на власт какво стори Груевски ? Корумпира държавата, провокира съседните държави-членки на ЕС и НАТО, потроши грешни пари за бутафорна "антиквизация" на Скопие и отдалечи на светлинни години Р.Македония от ЕС и НАТО. Сега, вместо да си подаде оставката и да си покае, тръгнал да оспорва местните избори и да иска предсрочни избори. На кое отгоре ? На основание на позорната си загуба ли ?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сиреч-идва време икономически и политически Македония да бъде срината както България .На разрухата да казват реформа ,,-на намаляването на пенсии и заплати -коригиране ,на налагането на албанският като втори официялен - подобряване на комуникациите в управлението . Налагане на поззнатата до кръв, демократична демагоги. .
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ще я демонтират нацяло... ..бая тотовски БЮРМ-и има да развиват...
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Предстои работа по самите основи на обществото: в образованието, където децата от малки се учат на подчинение, а не на критично и творческо мислене; в здравеопазването, което разболява вместо да лекува; в държавната администрация, където кариера се прави с партийна книжка, а не с качества; и изобщо в манталитета, който гледа на властта като на шанс за забогатяване, а не като служба в името на обществото." - ВСЕ ЕДНО, ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА БГ - ТУК Е СЪЩОТО!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тия статии се пишат от хора, които и грам понятие си нямат как се оцелява извън сигурната заплата и социалните придобивки. Съветите изобилстват, чертаят се съдбоносни варианти, но как се справяш с един октопод, впил пипалата си повсеместно навсякъде - ми с пожелания най - вече. И в България е точно така, но и тук анализите и съветите доминираха, а отвъд тях никой чиновник или евробюрократ не си мръдна малкия пръст поне да разбере къде се намира географски България...
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
д4е веле да си гледа ддерманията!! там корупцията беше официална до скоро!!
9
1
 
10
 
! Отговори
СС преди 6 години
Същата статия може да се напише и за България, няма разлика! :)
8
4
 
9
 
! Отговори
казвам ти дъще преди 6 години
Също е и в БГ...т.е. това е типично за малки, изолирани държавици, населявани от прости хора и самовлюбени гауфони.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4-ти Никой не казва ,че национализма е лошо нещо ,лошо е когато има шовинизъм ,а в Македония Бог дал в изобилие
6
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците исталираха Груевски там, да пръска анти-българщина и по стар руски обичай всичко около него е корумпирано и престъпно. From Russia with Love.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужасна работа, ДНЕС.бг с 4 коментара по ключова тема. Пълна трагедия. А беше време когато коментарите се брояха само като прехвърлят хиляда по подобна тема.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩОМ НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е НЕЩО ЛОШО, БЛУМБЪРГ ДА ОТИДЕ ДА ГО КАЖЕ В ИЗРАЕЛ И ДА СЕ БОРИ С ЕВРЕЙСКИЯ НАЦИОНАЛИЗЪМ, ТОЕСТ ЦИОНИЗМА.
3
4
 
20
 
! Отговори
The big щепсел преди 6 години
А демонтаж на Бай Мyй Sistem Кога!?!?
2
4
 
19
 
! Отговори
хххл преди 6 години
САЩ му казаха и сега той се оттегля за що не се оттегли реди години
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eлкa Bacилeвa e нереално лице.