Войска: 648 хиляди души. Страшните оръжия на съседна Турция

4263 танка, 6398 бронетранспортьора, 449 хеликоптера и 370 бойни самолета
22 окт 2017 12:00, Петя Славова
507
Войска: 648 хиляди души. Страшните оръжия на съседна Турция
Снимка: "Труд"

Със своите 648 000 души в редовни формирования турската армия е девета в света по численост и втора в НАТО след тази на САЩ. Армията е полупрофесионална. На военна повинност подлежат всички мъже, навършили 20-годишна възраст, доброволци от 18 г., жените – на нестроеви, медицински, тилови и щабни длъжности, срокът е от 6 до 15 месеца според образованието, след уволнението им до 45-годишна възраст са военнозадължени. На мобилизация подлежат всички мъже на възраст от 16 до 60 г. и жени на възраст от 20 до 45 години, пише "Труд".

Турските въоръжени сили впечатляват с оборудването си. Според открити източници те разполагат към настоящия момент с 4263 танка, 812 самоходни артилерийски установки, 6398 бронетранспортьора, 449 хеликоптера и около 370 бойни самолета.

Във военно-морските сили служат 48 600 души, имат 215 кораба и спомагателни съда, включително 14 подводници, 19 фрегати, 7 корвети; военноморската авиация включва 26 самолета и 49 хеликоптера. Но това не е всичко. Има и брегова охрана, която се състои от 13 780 души със 124 кораба плюс по-малки съдове и 24 хеликоптера.

Турция разработва собствен танк, автоматична пушка, самоходно оръдие, брониран автомобил. Тя има и проект за изтребител от пето поколение. Освен това има ударен хеликоптер и добър безпилотник. Смята се, че южната ни съседка разработва и собствена междуконтинентална балистична ракета.Кратък преглед на новите оръжия на Турция са препечатани от сайта "Искам да знам".

Турската фрегата Газиентеп е една от основните бойни единици на ВМС на южната ни съседка. Нейният състав е близо 300 души. През 2006г. тя бе изпратена на мисия в Ливан /ЮНИФИЛ/ по линия на ООН. Така Турция стана първата мюсюлманска държава, която изпраща военнослужещи в ЮНИФИЛ.

Турските ВМС се състоят от 14 000 кадрови военнослужещи и 34 500 наборни войници. Целият флот е общо от 48 000 души личен състав, включително бреговата охрана (2200 души) и 3 100 морски пехотинци. Флотът има голямо стратегическо значение за турските въоръжени сили, особено Северния флот, която осигурява проливите, свързващи Средиземно и Черно море. Освен това турските военноморски сили също така действат и в редица международни военни мисии, като например ALTHEA, CTPF, ISAF, КФОР, ЮНМИК и т.н. През 1960 г. турският флот е реорганизиран в четири основни формирования: Командване на турския флот, Команда на северната морска зона, Команда на южната морска зона и Военно морско обучение и образование.

Altay е името на новия турски танк. Все още не се знаят много подробности за него, но е известно, че той ще има композитна броня. Оръдието ще е гладкоцевно, 120 мм, с 4-ма души екипаж. Танкът с тегло от 65 тона е снабден с двигател с мощност от 1800 к.с., а максималната скорост, която развива е 70 км/ч. Любопитно е, че това ще е първата такава машина в света, който има електромотор. По този начин може да се елиминира топлинният сигнал на танка и така той ще стане невидим за ракетите с топлинно насочване.
За разработването на Altay Турция е отделила 1 милиард долара, а плановете са да има 1000 броя на стойност от 13 милиарда долара. Саудитска Арабия, Пакистан, Азербайджан и Оман са проявили интерес към машината.

За изненада на мнозина, Турция има свой собствен боен хеликоптер TAI T129. Плановете са тя да бъдат произведени 50 бройки от тази машина. TAI T129 е направен в партньорство с AgustaWestland и има обсег от 561 км, а максималната скорост, която може да развие, е 269 км/ч. Разполага с разнообразно въоръжение, радари и модерна авионика.

Приетото на въоръжение в турската армия през 2004 г. тежко самоходно оръдие T-155 Firtina не отстъпва по нищо на германския Panzerhaubitze 2000. Турското оръдие има 155 мм калибър, а снарядите му са с 40 км далекобойност. Може да стреля със скорост от 2 изстрела на минута. Екипажът на самоходното оръдие е от 5 човека, а когато резервоарът е пълен, може да преодолява 480 км. Оръдието е снабдено с немски дизелов двигател и използва технологии, които са разработени от военното подразделение на Samsung, създало южнокорейската гаубица K-9.

Турция е в процес на създаване на свой изтребител от 5-о поколение TAI TFX. Той трябва да бъде готов до 2023г. За разработване на самолета са заделени 25 милиарда долара, а 250 броя трябва да постъпят на въоръжение. Самолетът ще използва два двигателя EJ200 – със същите лети и Eurofighter Typhoon.
Корпусът ще бъде направен от композитни и карбонови елементи, като по този начин се постига невидимост от радарите, по-голяма от тази на F-35.

Много е вероятно Турция да върви по стъпките на Иран в създаването и развитието на своя ядрена програма, съобщават израелски източници. Такава ядрена програма може лесно да се прикрие с развитието на цивилна ядрена програма. Не е без значение фактът, че Турция желае сама да произвежда горивото за своите ядрени реактори на атомните си централи, а след това отработеното гориво да остава на нейна територия. По същия начин постъпи и Иран. А гражданските технологии лесно могат да бъдат използвани и за военни цели, по-точно за прикритие и производство на атомни бомби.

Освен програмата за ядрено оръжие, Турция развива и програма за балистични ракети. В момента в процес на разработка е ракета с обсег от 2500 км. А Ердоган нееднократно е заявявал, че иска неговата страна да има ракета с обсег от 10 000 км. Тези ракети се използват само за ядрено оръжие.

През 90-те години на миналия век са били купени китайски технологии, които са използвани в разработките на такива ракети. В последствие тези технологии са развивани и усъвършенствани. Някои западни разузнавания смятат, че турците са успели да се сдобият от бившите съветски републики с документи, свързани с разработването на балистични ракети.

Освен това Турция планира да изгради тестова ракетна площадка и контролен сателитен център и има амбицията да разработи своя собствена космическа програма до 2023 г.

Турция разполага с брониран 4х4 джип Cobra II. Самото име подсказва, че това е втора версия на джипа, много по-добра от първия вариант, като може да транспортира 9 души. Той съоръжен с 6,7-литров V6 турбодизелов двигател, с 1100 Нм въртящ момент и мощност от 360 к.с. Машината тежи 12 тона, но мощният двигател помага да развива 120 км/ч.

Cobra II има всякакви екстри, които да помагат в бойна обстановка, като например предна топлинна камера, мощна камера за задно виждане, автоматична трансмисия, климатик. Той има две версии с автоматично 22 мм оръдие, 12,7 мм картечница и противотанкови ракети. Планирано е до края на това десетилетие Турция да приеме на въоръжение 300 броя от бронираната машина.

Анкара разработва и безпилотен самолет – Bayraktar Tactical UAS, който може да лети без прекъсване 24 часа, на височина от 8000 метра. Въоръжен е с две ракети с лазерно насочване. Системите за управление на безпилотния самолет може да се побере в един тир. Турция вече го е използвала срещу кюрдските бунтовници. С разработването на Bayraktar Tactical UAS Турция се нарежда сред страните, които имат свои безпилотни самолети. Такива страни са САЩ, Израел, Китай, Пакистан и Иран, като на Пакистан са помагали Китай и САЩ.

Това е автоматична пушка с модулен дизайн, изцяло проектирана от Турция.
За създаването й са похарчени над 22 милиона долара, целта е тази пушка да влезе на въоръжение и да замени използваната в момента немска Heckler & Koch G3.

Оказва се, че MPT-76 е по-издръжлива от АК-47, което означава, че пушката може да издържа на екстремни условия и лоша поддръжка, но това не пречи на точността й.

По точност MPT-76 значително надминава Heckler & Koch G3. При изпитанията се установява, че турската пушка има гарантирана точност до 600 метра, може да изстрелва 650 куршума в минута със скорост 800 метра в секунда. Тя разполага с Пикатини шина, което помага лесно да се модифицира. Има две версии с калибри, съответно 7.62×51 мм и 5.56×45. Предпочитаният от турците калибър е 7.62×51 мм.

Към тази пушка има интерес от Чили и Пакистан, като ще бъде закупена и от Азербайджан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още по темата: оръжияармияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
0
 
0
 
! Отговори
Ш.Б преди 4 години
В България от години наред вече няма и строителни войски а в Турция има само редовни войски пък 80мил. срешту 8мил.как си го представяш?..
333
7
 
16
 
! Отговори
shop преди 6 години
До Анонимен 396za kakva balgarska armiq govori6. ve4e otdavna balgarskiq danakoplatec hrani amerikanskite si okupatori. ve4e balgarina nqma dumata nito v armiqta nito v politikata. o6te ne go li razbrahte
332
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега Петя Славова да напишеедна статийка и за българската армия.Ние не се интересуваме толкоз отчужди армии, а от българската.
331
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За България е важно да разкара предателяБойко Борисов, който работи за чужди държавино не и за България.
330
4
 
17
 
! Отговори
DQDO TO6O преди 6 години
DA SI BALGARSKI PATRIOT E RAVNOSILNO NA PREDATEL... LAQT LAQT SRE6TU TURCIQ NO ZAD ZAVESATA PREDADOHA BALGARIQ NA IMPERIALISTITE... DA STE 4ULQ NQKOY PATRIOT DA KAJE I DUMA SRE6TU OKUPIRANETO NA BALGARIQ ???? NQMA. SRAM I POZORNQMA KAKVO DA KOMENTIRATE TURCIQ. GOLEMIQ KOMNTAR TRQBVA DA E TAQ DARJAVICA
329
5
 
13
 
! Отговори
DQDO TO6O преди 6 години
BALGARIQ ZA6TO E PREDADENA NA AMERIKANCITE ???? BEZ PUKNAT KUR6UM PO BG BAZITE VILNEQT HILQDI QNKITA TA NE SE ZNAE BG ARMIQ LI E ILI 4UJDA ?????SRAM SRAM SRAM
328
17
 
28
 
! Отговори
Deliorman преди 6 години
zad lidera Erdogan sme vsichki muslumani v bg
327
44
 
19
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Много дилетантска статия. Турската армия е като книжен дракон. На хартия страшна работа, а на практика много ръждясал скрап от времето на студената война, който не може да излезе от казармите. А пък глупостите, че произвеждат танкове, изтребител 5-то поколение и др. изобщо няма да ги коментирам. Давам само един пример - танкът го дундуркат вече 20 години и още нямат и една произведена бройка, а пък тази година немците отказаха да им доставят оръдието и двигателя. Същото е и с другите им проекти.
326
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чл. 311. (1) Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостоверени неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, точка. Ви да сте видели някой в затвора,като през два дена излизат на бял свят и вече почнаха да се повтарят лицата
325
0
 
12
 
! Отговори
био преди 6 години
Те за тва време немогат да запалят бракмите, нищо че ще гърмят с халостни ракети.Но по важно е самолетчето отколкото здравната, образователна система......оф анархия исках да кажа.Знаете ли че Здравната каса печели по 8 милиарда на година от който 4 са от наще осигуровки.И пак няма пари за апаратура, лекарства,крушки и заплати.И мрем като кучета по улиците само и само да нахраним няколко Миндила.А държавата щяла да дава 50 милиона на МВР 100 милиона за военните😂😂😃
324
2
 
4
 
! Отговори
Men преди 6 години
Na6ata Darjava Balgaria e prodadena. S kakvo moje da se za6titim s pederastite koito gi imame li.??? Moje da se nadypiat s gol zadnik i da se otbraniavat sigorno na vraga 6te im xaresa da gi naebat. Nai goliamite prodajni Boklyzi sa v Bg. Politizi s goli zadnizi. Koito otkradnaxa vsi4ko i prodadaxa vsi4ko za da moje da si Strait xoteli i vili. A pak za naroda Balgarski nikoi ne misli. Sram za Balgarskata nazia tova se kazva genozit.
323
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Миндилите се чудят как да купят 5 самолета за 2 милиарда,хората ще минат и ще заминат за една нощ и няма разберем.Както направиха с Кипър
322
19
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Така подредС Танка работата се Закучи - Тоест нямат двигател за него съответно нямат скоростна кутия защото в съвременните машини са комплектДа ще произвеждат хеликоптер който е модифициран *** най-лекия от бойните хеликоптери в светаПроизвеждат качествени но неадекватни от гледна точка на брониране БТР и БМП - това го доказаха сблъсъците с ИД и КюрдитеОсновен боен танк Леопард 2 А4 - също болезнени загуби имаше срещу ИДРСЗО - Заедно с Китай с голям обсег(над 100км)
321
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иматоръжие но това саоръжиа старо поколение. А знаете ли за най новитеоръжиа на. Руската мечка
320
15
 
43
 
! Отговори
ОСман преди 6 години
Новина от днес: 90% от българските мъже живеят с мама и татко. Защо ли?Абе мамини синчета панелари, миришете на мляко все още, лопата не сте хващали, къде сте тръгнали ТУРЦИЯ да коментирате..СМЯХ СМЯХ СМЯХ СМЯХ
319
15
 
38
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
До тия дето слагат турците на един кантар с арабите :Аго мислите че Ердоган е лесен както Саддам и Каддафи ....ваша работа ! А иначе статията не е напълно информативна . Има и други видове оръжия които не са споменати ....
318
32
 
20
 
! Отговори
Уйо преди 6 години
Навремето така говореха и за Ирак Садам бил страшен,танкове ,ракети,войскаБагдат имал най добрата противовъздушна отбрана....Първо бяха с Америка ,после се сдушиха с Русия ....Сега са държава само на име.Когато Ердоган излезе от НАТО и на него ще му намерят оръжия за масово .Садам мразише кюрдите
317
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей османлиа тоя пътняма да можете потуритедаси обуете
316
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До. Осмвнлията. Ей затоваще ви затриятот картата на Света. Познай от кой.
315
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всех. Турки. Вас господь не хочет. Панимаш хахахахаха