Войска: 648 хиляди души. Страшните оръжия на съседна Турция

4263 танка, 6398 бронетранспортьора, 449 хеликоптера и 370 бойни самолета
22 окт 2017 12:00, Петя Славова
507
Войска: 648 хиляди души. Страшните оръжия на съседна Турция
Снимка: "Труд"

Със своите 648 000 души в редовни формирования турската армия е девета в света по численост и втора в НАТО след тази на САЩ. Армията е полупрофесионална. На военна повинност подлежат всички мъже, навършили 20-годишна възраст, доброволци от 18 г., жените – на нестроеви, медицински, тилови и щабни длъжности, срокът е от 6 до 15 месеца според образованието, след уволнението им до 45-годишна възраст са военнозадължени. На мобилизация подлежат всички мъже на възраст от 16 до 60 г. и жени на възраст от 20 до 45 години, пише "Труд".

Турските въоръжени сили впечатляват с оборудването си. Според открити източници те разполагат към настоящия момент с 4263 танка, 812 самоходни артилерийски установки, 6398 бронетранспортьора, 449 хеликоптера и около 370 бойни самолета.

Във военно-морските сили служат 48 600 души, имат 215 кораба и спомагателни съда, включително 14 подводници, 19 фрегати, 7 корвети; военноморската авиация включва 26 самолета и 49 хеликоптера. Но това не е всичко. Има и брегова охрана, която се състои от 13 780 души със 124 кораба плюс по-малки съдове и 24 хеликоптера.

Турция разработва собствен танк, автоматична пушка, самоходно оръдие, брониран автомобил. Тя има и проект за изтребител от пето поколение. Освен това има ударен хеликоптер и добър безпилотник. Смята се, че южната ни съседка разработва и собствена междуконтинентална балистична ракета.Кратък преглед на новите оръжия на Турция са препечатани от сайта "Искам да знам".

Турската фрегата Газиентеп е една от основните бойни единици на ВМС на южната ни съседка. Нейният състав е близо 300 души. През 2006г. тя бе изпратена на мисия в Ливан /ЮНИФИЛ/ по линия на ООН. Така Турция стана първата мюсюлманска държава, която изпраща военнослужещи в ЮНИФИЛ.

Турските ВМС се състоят от 14 000 кадрови военнослужещи и 34 500 наборни войници. Целият флот е общо от 48 000 души личен състав, включително бреговата охрана (2200 души) и 3 100 морски пехотинци. Флотът има голямо стратегическо значение за турските въоръжени сили, особено Северния флот, която осигурява проливите, свързващи Средиземно и Черно море. Освен това турските военноморски сили също така действат и в редица международни военни мисии, като например ALTHEA, CTPF, ISAF, КФОР, ЮНМИК и т.н. През 1960 г. турският флот е реорганизиран в четири основни формирования: Командване на турския флот, Команда на северната морска зона, Команда на южната морска зона и Военно морско обучение и образование.

Altay е името на новия турски танк. Все още не се знаят много подробности за него, но е известно, че той ще има композитна броня. Оръдието ще е гладкоцевно, 120 мм, с 4-ма души екипаж. Танкът с тегло от 65 тона е снабден с двигател с мощност от 1800 к.с., а максималната скорост, която развива е 70 км/ч. Любопитно е, че това ще е първата такава машина в света, който има електромотор. По този начин може да се елиминира топлинният сигнал на танка и така той ще стане невидим за ракетите с топлинно насочване.
За разработването на Altay Турция е отделила 1 милиард долара, а плановете са да има 1000 броя на стойност от 13 милиарда долара. Саудитска Арабия, Пакистан, Азербайджан и Оман са проявили интерес към машината.

За изненада на мнозина, Турция има свой собствен боен хеликоптер TAI T129. Плановете са тя да бъдат произведени 50 бройки от тази машина. TAI T129 е направен в партньорство с AgustaWestland и има обсег от 561 км, а максималната скорост, която може да развие, е 269 км/ч. Разполага с разнообразно въоръжение, радари и модерна авионика.

Приетото на въоръжение в турската армия през 2004 г. тежко самоходно оръдие T-155 Firtina не отстъпва по нищо на германския Panzerhaubitze 2000. Турското оръдие има 155 мм калибър, а снарядите му са с 40 км далекобойност. Може да стреля със скорост от 2 изстрела на минута. Екипажът на самоходното оръдие е от 5 човека, а когато резервоарът е пълен, може да преодолява 480 км. Оръдието е снабдено с немски дизелов двигател и използва технологии, които са разработени от военното подразделение на Samsung, създало южнокорейската гаубица K-9.

Турция е в процес на създаване на свой изтребител от 5-о поколение TAI TFX. Той трябва да бъде готов до 2023г. За разработване на самолета са заделени 25 милиарда долара, а 250 броя трябва да постъпят на въоръжение. Самолетът ще използва два двигателя EJ200 – със същите лети и Eurofighter Typhoon.
Корпусът ще бъде направен от композитни и карбонови елементи, като по този начин се постига невидимост от радарите, по-голяма от тази на F-35.

Много е вероятно Турция да върви по стъпките на Иран в създаването и развитието на своя ядрена програма, съобщават израелски източници. Такава ядрена програма може лесно да се прикрие с развитието на цивилна ядрена програма. Не е без значение фактът, че Турция желае сама да произвежда горивото за своите ядрени реактори на атомните си централи, а след това отработеното гориво да остава на нейна територия. По същия начин постъпи и Иран. А гражданските технологии лесно могат да бъдат използвани и за военни цели, по-точно за прикритие и производство на атомни бомби.

Освен програмата за ядрено оръжие, Турция развива и програма за балистични ракети. В момента в процес на разработка е ракета с обсег от 2500 км. А Ердоган нееднократно е заявявал, че иска неговата страна да има ракета с обсег от 10 000 км. Тези ракети се използват само за ядрено оръжие.

През 90-те години на миналия век са били купени китайски технологии, които са използвани в разработките на такива ракети. В последствие тези технологии са развивани и усъвършенствани. Някои западни разузнавания смятат, че турците са успели да се сдобият от бившите съветски републики с документи, свързани с разработването на балистични ракети.

Освен това Турция планира да изгради тестова ракетна площадка и контролен сателитен център и има амбицията да разработи своя собствена космическа програма до 2023 г.

Турция разполага с брониран 4х4 джип Cobra II. Самото име подсказва, че това е втора версия на джипа, много по-добра от първия вариант, като може да транспортира 9 души. Той съоръжен с 6,7-литров V6 турбодизелов двигател, с 1100 Нм въртящ момент и мощност от 360 к.с. Машината тежи 12 тона, но мощният двигател помага да развива 120 км/ч.

Cobra II има всякакви екстри, които да помагат в бойна обстановка, като например предна топлинна камера, мощна камера за задно виждане, автоматична трансмисия, климатик. Той има две версии с автоматично 22 мм оръдие, 12,7 мм картечница и противотанкови ракети. Планирано е до края на това десетилетие Турция да приеме на въоръжение 300 броя от бронираната машина.

Анкара разработва и безпилотен самолет – Bayraktar Tactical UAS, който може да лети без прекъсване 24 часа, на височина от 8000 метра. Въоръжен е с две ракети с лазерно насочване. Системите за управление на безпилотния самолет може да се побере в един тир. Турция вече го е използвала срещу кюрдските бунтовници. С разработването на Bayraktar Tactical UAS Турция се нарежда сред страните, които имат свои безпилотни самолети. Такива страни са САЩ, Израел, Китай, Пакистан и Иран, като на Пакистан са помагали Китай и САЩ.

Това е автоматична пушка с модулен дизайн, изцяло проектирана от Турция.
За създаването й са похарчени над 22 милиона долара, целта е тази пушка да влезе на въоръжение и да замени използваната в момента немска Heckler & Koch G3.

Оказва се, че MPT-76 е по-издръжлива от АК-47, което означава, че пушката може да издържа на екстремни условия и лоша поддръжка, но това не пречи на точността й.

По точност MPT-76 значително надминава Heckler & Koch G3. При изпитанията се установява, че турската пушка има гарантирана точност до 600 метра, може да изстрелва 650 куршума в минута със скорост 800 метра в секунда. Тя разполага с Пикатини шина, което помага лесно да се модифицира. Има две версии с калибри, съответно 7.62×51 мм и 5.56×45. Предпочитаният от турците калибър е 7.62×51 мм.

Към тази пушка има интерес от Чили и Пакистан, като ще бъде закупена и от Азербайджан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


507
Още по темата: оръжияармияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турските мераци са пределно ясно. На тия, дето обясняват турците до къде щели да стигнат да знаят, че единствено великите сили навремето са държали Османската империя да не се разпадне, а последните 50 години НАТО и Америка инвестираха в икономиката и. Не знам защо Ердоган не може да надмогне тоя пуберитет в който е изпаднал, но ако Европейските пазари се затворят за Турция той ще стигне обратно там, откъдето е тръгнал. Сещате ли се до къде ?
313
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция не разработва собствен танк. Южнокорейците им го разработват.
312
15
 
7
 
! Отговори
къв си ти бе преди 6 години
Има тука некъф *** дет не знае къде да оди, у немско ли, turkiye ли. А на български пише... Ми май е обикновен *** без род, родина и вероизповедание.... толкоз...
311
9
 
8
 
! Отговори
Трак до 393 преди 6 години
Хем не си турчин , но даже и историята не им ти е позната.Сетих се , ти си ***.Помаке защо се срамуваш , че си ***.
310
10
 
9
 
! Отговори
До Хаха преди 6 години
Ердоган се прекланя на Ататюрк и от него се учи , ***.Ти май и за турчин не ставаш.Поне кюрд да беше , но ти си ром.
309
7
 
5
 
! Отговори
Hildebrand до 389 преди 6 години
И турците в Германия не те разбраха , а камо ли аз.Ти си позор за Ататюрк и нацията която той създаде.
308
16
 
5
 
! Отговори
Уйо преди 6 години
Наще пишман мохамедани се изпо.на.сраха от кеф че Турция имала оръжия .Ракети с турлюгювеч о танк с магарешки двигател .
307
20
 
4
 
! Отговори
Уйо преди 6 години
Това беше най тъ.пата реклама на турски ментета .Но има и по скапани пушки и това са само самоделни карагии от Либерия и БурундиСлед десет години самолета щял да е готов но Турция нямало да я има .Най страшното нещо в Турция е миризмата в градския транспорт
306
3
 
16
 
! Отговори
SAMO ERDOGAN преди 6 години
До до този по-долуKAKVO MOGA DA KAJE SNAHAMI BULGARKA IMAM VNUCI OBICHAM BG I TR TOVA E
305
7
 
16
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
До Един от Северозападаракетите ни можеха да стигнат до Анкара, Истанбул или Атина, ако се наложи--------------- Такова нещо може да се 'наложи' само ако москалите решат да вземат Константинопол. Е, за какво България да се подложи на война и разорение, за да може някакъв кремълски б0клук да царува на Босфора. Какво пречи да сме в съюз с Ердоган и да живеем в мир без да си пречим.
304
2
 
11
 
! Отговори
дони преди 6 години
До "този по долу" , явно крака не ти е стъпвал в ТурцияАз също имам от малък приятели турци и де разбираме прекрасно.
303
4
 
12
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Още веднъж ще потретя: България и Турция по силата на географското си положение се явяват устойчиви геополитически съюзници. *** е чуждата сила, която трябва да се бие през ръцете, когато посяга да мъти водата в региона.
302
18
 
7
 
! Отговори
до този по-долу преди 6 години
с големите букви "samo erdogan и hahhaha" защото е един и същ. Като ти харесва турция. Подаваш за гражданство и заминаваш, а това, че битурктиви излъчва само турски филми е чиста пропаганда. Относно турските филми ще ти кажа едно, ако гледаш един все едно си гледал всички, защото са еднакво елементарни всичките. КОе ти е еднаквото с турците бе или си със шалвар пред джамията, а може би гледаш много турски филми, а не знаеш, че там не точно така. Истанбул е само град, а на юг са като в иран.
301
7
 
33
 
! Отговори
Пацифист преди 6 години
Хора (визирам българи и турци), не мога да повярвам какви коментари чета тук... Не се мразете, не се поддавайте на провокации, не повтаряйте безумията на историята. Силни сме, когато сме заедно, без значение от религията, националността или цвета на кожата. Всички сме едно цяло и има една велика сила на сътворението. Светът е едно прекрасно място и има място за всички в него. Братя българи и турци, моля ви, не посявайте семето на омразата. Нека миналото си остане минало. Градите бъдещето сега.
300
11
 
25
 
! Отговори
SAMO ERDOGAN преди 6 години
GORDEYA SE CHESIM TURK OGLU TURK GORDEYA SE CHE IMAM TAKAVA SILNA DIRJAVA I PREZIDENT ERDOGAN BRAVO NO ABICHAM I BILGARIYA IMAM MNOGO BULGARSKI PRIYATELI V JIVEYEM V MIR I PRIYATELSKI BG -TR PRIYATELI I KOMSHII I VINAGI TAKA STE OSTANE
299
3
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
А беше веме, когато имахме 500 самолета, над 1500 танка, а преди да ги нарежем за скраб, под американско давление, ракетите ни можеха да стигнат до Анкара, истанбул или Атина, ако се наложи, а Турция и Гърция бяха наши вероятни противници. Сега армията ни е шепа хора, един стадион, половината от които в цивилизацията не стават за нищо...
298
10
 
9
 
! Отговори
citizen преди 6 години
До ТурчинаТи, Али Баба, кво ми ганьосваш ? Не мога да разбера защо всички български турци се държат така, все едно те не са раждани в тая държава, тя не им е Родина,и това, че е напълно съсипана, не става и по тяхна вина (като български граждани ) ?Плюс това, какво има или няма турската армия, нас кво ни засяга ? Всяка втора статия тука е за Ердоган или Ердоганова Турция. Пишете за България и за проблемите тука. Накарайте хората да станат по-дейни и дано нещата потръгнат към по-добро.
297
6
 
15
 
! Отговори
Не страхуйся! преди 6 години
Не се страхувайте българи! Нашият ***-прилеп ще яхне един Грипен и ще размаже всичките 370 бойни самолета на Турция! А останалите ни 7 самолета ще пазим за парадите,на които президента Радев ще маха с носна кърпичка от трибуната. А нашите генерали,които са повече от редниците , ще вият хоро в екстаз и ще щракат с пръсти ,за да плашат противника.
296
1
 
8
 
! Отговори
История даге преди 6 години
До Ами...Турски лаф казан пред Китайците през 5- ти век от Мете хан...
295
18
 
14
 
! Отговори
Ами... преди 6 години
Добре де - 648 хил., не са проблем, ама къде ще ги заравяме толкова много ? :D