30% от работната сила на Румъния се труди в чужбина

Причина - стандартът на живот и разликите в заплащането
27 окт 2017 12:47, Елка Василева
16
30% от работната сила на Румъния се труди в чужбина
Снимка: архив, Reuters

Близо 30 процента от работната сила на Румъния или 13 процента от населението на страната работи в чужбина, а това представлява загубен за Румъния брутен вътрешен продукт, заяви заместник-управителят на Националната банка на Румъния Ливиу Войня, цитиран от информационния сайт Зиаре.

Макар че днес имаме пет процента безработица, сме далече от пълна заетост на работната сила и това е така, защото имаме много важен демографски проблем, заяви заместник-управителят на централната банка на конференция на тема 10 години от присъединяването на Румъния към ЕС.

Макар че Румъния регистрира икономически растеж над потенциала, страната продължава да има отрицателна раждаемост. Проблемът със застаряването на населението засяга потенциалния БВП, а застаряването се дублира с висок процент на хора, застрашени от бедност, отбеляза заместник-управителят на Националната банка на Румъния.

Той съобщи данни от проучване на банката, според които увеличение от един процент на населението на възраст над 65 години води до намаляване на потенциалния БВП с 1,3 процента. Представителят на централната банка подчерта, че стандартът на живот и разликите в заплащането продължават да са основните причини за емиграция.
 

/БТА/

 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Многознаещ преди 1 година
До Знаещ

Е да ама я питай, някой румънец дали чуждестранните инвеститори в Румъния са дошли да поробят страната, защото като питаш Ганьо у нас гадните западняци идват за да го накарат да им работи без пари.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте някой румънец дали Румъния умира и дали за това е виновен ЕС да видим какво ще отговори.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A в българия колко е 70%със сигурност има но никога няма да кажат
12
0
 
1
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Румънците имат повече роми от нас
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тука са 70-80%
10
0
 
3
 
! Отговори
L. преди 1 година
Грешно разсъждават румънците - ето, нашите гастербайтери докарват още един брутен вътрешен продукт у нас.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не виждам нищо лошо в това. Работя си в готоприемната Европа без никакви пречки и формалности. Вземам си чисти 8000 евро на месец и внасям средно около 2000 в Бг. Това си е чист приход за страната без тя да е похарчила 1 лев за заработването им. За каво има да мъркат банкерите? Тези пари в крайна сметка отиват в техните банки.
8
4
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Бели роби в чужбина и черни в собствената си страна
7
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 година
Боко нали ви каза, че в Румъния и Гърция е зле. Стига си Му клатил държавата.
Трай и Тиквата ще те заведе в "светлото бъдеще" :)
6
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 1 година
Оставете я Румъния. Напишете процентите за България. Или ви е страх от Тиквун Паша Великолепния, че ще ви прати СМС: "Ша са уволняваме, ейййй!"
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаааааааааа.......30% съвременни роби! И какво, гордеят се с това ли??? Че не могат да си развиват държавата (като нас де) и гонят работоспособното си население под разни чичо Томови колибки!!! Брей, брей, брей....повод за гордост!!!!
4
0
 
4
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Изкарали някъв банкер да им говори на хората пффф
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комшиите от север са нашата най-важна врата към разума и цивилизованите държави и причините за това не са една и две. Вместо да се правят четки на шопите с магистралата до Кулата, трябваше да облекчат трафика от север меду Русе и Търново - по-евтино и по-смислено.
2
4
 
14
 
! Отговори
Циник преди 1 година
30 000 000 в Румъния....в България 1,5 000 000 роми... 1 000 000 турци и 3 000 000 биобългари - от тях 500 000 пенсионери на доизживяване!
По пода на Терминал 2 има вече пътечка вдлъбната като в манастира Шаолин...България тихичко, и безропотно си тръгва.Хората не могат да живеят с обещания за по-добро бъдеще! "Виж за родолюбивите комунисти и мутри" с милионите България е рай!
Те ще си "тръгнат" само ако някой посегне на награбеното от тях!
Нцъ...в България - няма демографска криза!
Га до ве!
1
2
 
18
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Минималната заплата в икономическа изостанала Румъния днес е 320 евро,от Януари става 400 евро.