ЕС отпуска ?800 млн. на Гърция за просрочени задължения

Страната спазва задълженията си, отчита Брюксел
27 окт 2017 09:02, Елка Василева
9
ЕС отпуска ?800 млн. на Гърция за просрочени задължения
Снимка: архив, Reuters

Еврозоната одобри отпускането на 800 милиона евро в рамките на плана за подпомагане на Гърция, за да изчисти тя свои просрочени задължения, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Европейския стабилизационен механизъм.

"Управителният съвет на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който упражнява контрол над заемите, отпускани от еврозоната на Гърция, упълномощи деблокирането на 800 млн. евро за Гърция, за да може тя да покрие свои просрочени задължения", посочи в комюникето си ЕСМ.

Управляващият директор на ЕСМ Клаус Реглинг приветства усилията, положени от правителството на премиера Алексис Ципрас за покриване на забавени държавни плащания.

"Намаляването на размера на просрочените задължения в последните месеци означава, че Гърция е надминала набелязаните в програмата цели и това би трябвало да се отрази положително на икономиката на страната", отбеляза в комюникето Реглинг.

"Този нов положителен етап е следствие от оценката на постигнатия от Гърция напредък в изчистването на просрочените задължения. Това показва за пореден път, че Гърция спазва задълженията си", заяви европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Според него страните от еврозоната се надяват да приключат бързо следващия преглед на извършените от Гърция реформи, така че програмата да завърши до лятото на 2018 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Гърцияес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Малееее, преди 6 години
Тия хитри гърци,добре го изцицаха тоя ЕС,бе. Колко милиарда лапнаха и все нямат. Защо ги къткат толкова тия тарикати?
6
5
 
1
 
! Отговори
Циник до 6 преди 6 години
Голтак...защо търчиш след мен като та ли гарски мъник?Айде слагай ботушите и мий пода на екарисажаАаааааахахаха
5
0
 
9
 
! Отговори
ОНЯ ПОД ПОЛАТА преди 6 години
на МЕРКЕЛ да има да каже нещо по въпроса...
4
0
 
12
 
! Отговори
НА НАС НАДУПЕНИТЕ преди 6 години
по-малко отколкото на гърците, дето само национални стачки правят. И тези пари са само за да покрият лихвите към ЗАПАДНИТЕ БАНКИ. Ето това е ЕС
3
0
 
15
 
! Отговори
Е, преди 6 години
друго си е да си галеното дете на ЕС! Това е все едно да имам задължения към банка, и самата тя да ми отпусне пари да си ги погася, знаейки че нищо няма да върна! Тарикати са гърците, не са като нас!
2
1
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
400 000 000 в каца без дъно.... вие сте седнали да се притеснявате за някакви си мижави 20 външен дълг!Еденье и пиенье му хи майката!:-)
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докого бе? Вечно ли?