Връщане към миналото убива перспективите на Балканите!

Да си решим проблемите, дори с политически жертви, заяви Борисов
Обновена: 28 окт 2017 09:15 | 27 окт 2017 14:40, Елка Василева
53

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

 

 

Всяко връщане дори към недалечното минало убива всички перспективи на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата си с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич в Сараево.

„Ние всички трябва да разберем, че трябва да гледаме напред. Не може да има неразрешени въпроси и да кажем, че когато се влезе в ЕС, те все някога ще се решат. Трябва да ги решим сега, с всички политически жертви, които трябва да се дадат“, коментира българският премиер, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че европейската интеграция на Западните Балкани зависи най-вече от лидерите на Балканите.

Борисов заяви, че Западните Балкани не могат без Сърбия, без Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, но припомни, че между всяка една от тези държави има проблеми, които те сами трябва да решат помежду си и тук Европа не може да им помогне.

„Между всичките тези държави има по някой елемент, който е като камъче в обувката. И той трябва да се реши между вас“, заяви българският премиер.

„Ние като Балкани трябва да покажем, че сме готови, умни, разумни, работливи - такива, каквито претендираме, че сме“, каза Борисов.

Според него различните религии в региона са плюс, който допринася за разнообразието на ЕС. Проблем обаче е радикалният ислям. Борисов е получил уверения, че в Босна и Херцеговина такъв няма.

„Колкото повече се познаваме и се опитваме да се сближаваме, толкова по-лесно можем да сложим темата „Западни Балкани“ пред проблемите в ЕС. Ние трябва да си напишем домашното и да отидем с решени проблеми“, каза Борисов.

Още по темата

По повод предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск на 17 май 2018 г. в София да се състои среща на държавните лидери на ЕС и Балканите, българският министър-председател посочи: „Ние трябва да идем на среща с решените си проблеми, защото младите хора напускат, отиват в други дестинации, остава застаряващо население и това го има като проблем във всички бивши социалистически страни и страните от бивша Югославия. Каквото и да ни струва като политически щети, трябва да си решим проблемите на Балканите“, категоричен е Борисов.

„Връщането в миналото само ни връща назад и пак ще сме най-бедните в Европа. История на Балканите има и преди 13 и 14 век, има и други наследства, някои са стигали до Цариград. Но трябва ли да припомняме за цар Симеон. Тогава само ще се върнем назад. Трябва да си решим проблемите и да гледаме напред“, заяви още Борисов по повод заявеното по-рано от босненския лидер Бакир Изетбегович пред Реджеп Ердоган, че Босна и Херцеговина е оставена като наследство на Турция.

От своя страна Звиздич благодари на България за подкрепата, която страната ни оказва за европейската интеграция и допълни, че в Сараево очакват развитие по този въпрос още в рамките на Българското председателство. Звиздич добави, че стабилността на Западните Балкани е част от решението за присъединяване към ЕС.

Това е първото посещение на ръководител на българското правителство в страната и е част от интензивните усилия на правителството да постави темата за европейската перспектива на Западните Балкани във фокуса на предстоящото Българско председателство.  

В рамките на посещението на Бойко Борисов в Сараево беше подписано Споразумение за изменение на Спогодбата между двете държави за международни автомобилни превози на пътници и товари, с което се насърчава сътрудничеството в областта на автомобилните превози.

В четвъртък министър-председателят посети военната база "Бутмир" в Сараево, където се срещна с българския контингент, участващ в мисията EUFOR „ALTHEA“ и разговаря с командира на щаба на НАТО, бригаден генерал Робърт Хюстън, който изрази възхищението си от българските военнослужещи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СРЕД БЪЛГАРИТЕ ЕДИНСТВЕНО СЕ СРЕЩА ТОВА ДА ТИ ОБЕЩАЯТ НЕЩО, ДА ПОЕМАТ АНГАЖИМЕНТ, ДА МУ СЕ РАДВАТ ВИДИМО, ДА ТИ ОБЯСНЯВАТ КОЛКО ИСКАТ ДА ГО НАПРАВЯТ И ...... ДА ТЕ ИЗЛЪЖАТ.
28
13
 
7
 
! Отговори
trafalgar преди 6 години
До Ааа,НЕ! Тотални глупости - явно сте неспособен да работите защото сте необразован и най-вероятно не сте стигал по-далече от кварталната бакалия! С вашия соц.- видяхте до къде се стига, до фалит, мизерия и глад ! Айде чао, че отивам да вечерям в Лондон :)
27
4
 
16
 
! Отговори
Tangra преди 6 години
Аз се чудех кой пишеше речите на Пневнелиев а то Бойко , или пък обратно ?
26
7
 
24
 
! Отговори
Ааа,НЕ! преди 6 години
Перспективите на Балканите ги убиват неолиберализмът и капитализмът.Тръгнаха в грешната посока и резултатите са налице. Това,че нашичкият непрекъснато бълва простотии,го знаем всички.
25
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 19Какви братя са ти руснаците стига сте се излагали нямаме нищо общо с тях! Къде бяха братята ти 1440 година при Бунта на Константин във Варна?? Нямаше ги ама поляците бяха тук нали дори краля им си остави костите на бойното поле. Къде бяха братята ти 500 години? Защо трябваше да минат през България като подгониха турците при последната Кримска Война? То добре, че решиха да си вземат Крим, че още щяхме да сме под турско. Братя били ... аман бе
24
6
 
21
 
! Отговори
Шебек преди 6 години
Журналистчета от днес. Явно поредната смешна визита на мутрата-премиер е по-важна за отразяваване отколкото митинга на КНСБ,състоящ се от няколко хиляди българи,искащи адекватно заплащане на труда си. Да живее свободната журналистика.
23
18
 
14
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Руснаците се наши братя и ни приеха на запад си буферна зона, Чърчил ни е дал на руснаците за твое сведение защото на запад никой не те иска Чърчил е бомбандирал и София. То е сяно какъв си за да плеш по руснаците аде хои си в Столипиново. Ине обвинявай руснацие те си седяха там си допреди Хитлер да ги разбута а Маркс и Енгелс също не са руснаци.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като футболистите: загубихме мача, но гледаме напред.
21
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма нужда от Западните Балкани а от Македония и Тракия съгласно договора от Сан Стефано анулиран от ЕС и НАТО в ущърб на България.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 13Между другото точно това е Северна Корея за Китай. Буферна зона. Единствената причина да ги подкрепят до известна степен е, че те ги делят от армията на САЩ която е в ЮК. Точно това бяхме и ние за СССР.
19
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 13Преди 27 години бяхме просто буферна зона на СССР, заедно с останалите страни от Варшавския договор. Нищо повече. При евентуална война ние първи заминавахме. Това беше нашата функция за това и ни въоражаваха безплатно. Ако си мислиш, че ни даваха това оръжие защото много ни обичат значи наистина си крайно наивен.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Ох като започнете да ми се превземате и да ми се правите на големите патриоти... нямате равни. Хайде като дойдеш в реалноста обади се.
17
5
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Само допреди 28год никой не ни е клатил Ким ще си направи ядрена бомба със или без теб Ти си на принципа преклонена главица сабя не е сече.Ким е на принципа преклонена главица сабя най-лесно ще я отсече и вместо да се навежда Ким също ще си има сабя. Ким може да е зъл, но не не е глупав още по-малко пък страхлив.
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не се учи от миналото търпи проста мутра да го управлява, като в средновековието.
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горд балканец е нашият премиер г-н Борисов!
14
2
 
15
 
! Отговори
Циник до Додо преди 6 години
Абсолютно вярно!Скоро това няма да е "наша" Европа - а Евразиафрика....напълниха я с алаходупници от световните кло аки... сбират из мета след хамериканските изстъпления.Питам се кога "дядовата ръкавичка" на Меркел и предатели...ще се пръсне по шевовете.Колко шебеци можем още да изхранваме, нашите (ромски) отдавна ни идват в повече!
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11А защо си мислиш, че сме всъщност нещо кой знай какво? Ние сме никой. Малка държава с малък и глупав народ. Естествено, че ще ни клати всеки. До скоро ни клати СССР (ама го изклатиха него..) сега ще ни клати ЕС. Това е положението. Или викаш си направим ядрено оръжие като Ким и ще цъфнем като тях :)
12
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червените тролченца сте вече скучни... цъкнах на тази статия с желанието да се позабавлявам с коментарите ама все едни и същи ги въртите...
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия дали знаят, че сме наведени на всеки и едно магаре да поиска членство и него ще одобрим. Важното е от Брюксел да ни тупат по рамото и да ходиме на приеми със много снимки и журналисти да ни покажат.
10
3
 
19
 
! Отговори
Додо преди 6 години
На фона на настъпващата Ислямизация на Балканите, а и на цяла Западна Европа, брътвежите за "Европейска Перспектива", и "Европейски Ценности" са просто жалки и звучат нелепо! Саудитска Арабия изгражда огромни комплекси -джамии в покрайнините на Сараево (Сарайбосна), праща ислямски проповедници и имами и плаща за това, а наш Бойко отишъл да им разтяга локуми за "Европейски Ценности"! Пълен цирк, и ако не беше толкова трагично, може би щеше да е дори смешно!