Връщане към миналото убива перспективите на Балканите!

Да си решим проблемите, дори с политически жертви, заяви Борисов
Обновена: 28 окт 2017 09:15 | 27 окт 2017 14:40, Елка Василева
53

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

 

 

Всяко връщане дори към недалечното минало убива всички перспективи на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата си с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич в Сараево.

„Ние всички трябва да разберем, че трябва да гледаме напред. Не може да има неразрешени въпроси и да кажем, че когато се влезе в ЕС, те все някога ще се решат. Трябва да ги решим сега, с всички политически жертви, които трябва да се дадат“, коментира българският премиер, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че европейската интеграция на Западните Балкани зависи най-вече от лидерите на Балканите.

Борисов заяви, че Западните Балкани не могат без Сърбия, без Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, но припомни, че между всяка една от тези държави има проблеми, които те сами трябва да решат помежду си и тук Европа не може да им помогне.

„Между всичките тези държави има по някой елемент, който е като камъче в обувката. И той трябва да се реши между вас“, заяви българският премиер.

„Ние като Балкани трябва да покажем, че сме готови, умни, разумни, работливи - такива, каквито претендираме, че сме“, каза Борисов.

Според него различните религии в региона са плюс, който допринася за разнообразието на ЕС. Проблем обаче е радикалният ислям. Борисов е получил уверения, че в Босна и Херцеговина такъв няма.

„Колкото повече се познаваме и се опитваме да се сближаваме, толкова по-лесно можем да сложим темата „Западни Балкани“ пред проблемите в ЕС. Ние трябва да си напишем домашното и да отидем с решени проблеми“, каза Борисов.

Още по темата

По повод предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск на 17 май 2018 г. в София да се състои среща на държавните лидери на ЕС и Балканите, българският министър-председател посочи: „Ние трябва да идем на среща с решените си проблеми, защото младите хора напускат, отиват в други дестинации, остава застаряващо население и това го има като проблем във всички бивши социалистически страни и страните от бивша Югославия. Каквото и да ни струва като политически щети, трябва да си решим проблемите на Балканите“, категоричен е Борисов.

„Връщането в миналото само ни връща назад и пак ще сме най-бедните в Европа. История на Балканите има и преди 13 и 14 век, има и други наследства, някои са стигали до Цариград. Но трябва ли да припомняме за цар Симеон. Тогава само ще се върнем назад. Трябва да си решим проблемите и да гледаме напред“, заяви още Борисов по повод заявеното по-рано от босненския лидер Бакир Изетбегович пред Реджеп Ердоган, че Босна и Херцеговина е оставена като наследство на Турция.

От своя страна Звиздич благодари на България за подкрепата, която страната ни оказва за европейската интеграция и допълни, че в Сараево очакват развитие по този въпрос още в рамките на Българското председателство. Звиздич добави, че стабилността на Западните Балкани е част от решението за присъединяване към ЕС.

Това е първото посещение на ръководител на българското правителство в страната и е част от интензивните усилия на правителството да постави темата за европейската перспектива на Западните Балкани във фокуса на предстоящото Българско председателство.  

В рамките на посещението на Бойко Борисов в Сараево беше подписано Споразумение за изменение на Спогодбата между двете държави за международни автомобилни превози на пътници и товари, с което се насърчава сътрудничеството в областта на автомобилните превози.

В четвъртък министър-председателят посети военната база "Бутмир" в Сараево, където се срещна с българския контингент, участващ в мисията EUFOR „ALTHEA“ и разговаря с командира на щаба на НАТО, бригаден генерал Робърт Хюстън, който изрази възхищението си от българските военнослужещи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цвъки Ушето , новият Главен Метеоролог на Републиката е неоткриваем за журналистите .
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Partiizite bkp gerb i patrioti vse po milioneri imotni
7
12
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Прав си, лошото е че *** превзеха вече и Гърция, или поне Северна.Трябва да се ходи доста на юг - на островите. Там *** не стигат, защото руската салата от Лидл в багажника им ще се развали.Погледни колко минуси са ти сложили същите тези ***, които изпо-на-сират Халкидики.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ubiva na mutrite milioneri da da na vkadt ot 30 g i laji sa po dobar jivot na bg narod kokala 30 g go hapat i satlastaha na km i milioni v bk dmetki v bg i 4ujbina
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От съсипана България към съсипване на Балканите ! Гарантирано от СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ !
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пъзльото пак се скри от протеста.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
казва човека който не може да реши нищо вече 10 години в собствената си страна...
2
5
 
19
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Браво либерали повече вегани и гейове трябат на таз държава със ЕС и САЩ напред към ГРОБ-ищата.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Blackradio давайййййй