Връщане към миналото убива перспективите на Балканите!

Да си решим проблемите, дори с политически жертви, заяви Борисов
Обновена: 28 окт 2017 09:15 | 27 окт 2017 14:40, Елка Василева
53

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

 

 

Всяко връщане дори към недалечното минало убива всички перспективи на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата си с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич в Сараево.

„Ние всички трябва да разберем, че трябва да гледаме напред. Не може да има неразрешени въпроси и да кажем, че когато се влезе в ЕС, те все някога ще се решат. Трябва да ги решим сега, с всички политически жертви, които трябва да се дадат“, коментира българският премиер, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че европейската интеграция на Западните Балкани зависи най-вече от лидерите на Балканите.

Борисов заяви, че Западните Балкани не могат без Сърбия, без Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, но припомни, че между всяка една от тези държави има проблеми, които те сами трябва да решат помежду си и тук Европа не може да им помогне.

„Между всичките тези държави има по някой елемент, който е като камъче в обувката. И той трябва да се реши между вас“, заяви българският премиер.

„Ние като Балкани трябва да покажем, че сме готови, умни, разумни, работливи - такива, каквито претендираме, че сме“, каза Борисов.

Според него различните религии в региона са плюс, който допринася за разнообразието на ЕС. Проблем обаче е радикалният ислям. Борисов е получил уверения, че в Босна и Херцеговина такъв няма.

„Колкото повече се познаваме и се опитваме да се сближаваме, толкова по-лесно можем да сложим темата „Западни Балкани“ пред проблемите в ЕС. Ние трябва да си напишем домашното и да отидем с решени проблеми“, каза Борисов.

Още по темата

По повод предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск на 17 май 2018 г. в София да се състои среща на държавните лидери на ЕС и Балканите, българският министър-председател посочи: „Ние трябва да идем на среща с решените си проблеми, защото младите хора напускат, отиват в други дестинации, остава застаряващо население и това го има като проблем във всички бивши социалистически страни и страните от бивша Югославия. Каквото и да ни струва като политически щети, трябва да си решим проблемите на Балканите“, категоричен е Борисов.

„Връщането в миналото само ни връща назад и пак ще сме най-бедните в Европа. История на Балканите има и преди 13 и 14 век, има и други наследства, някои са стигали до Цариград. Но трябва ли да припомняме за цар Симеон. Тогава само ще се върнем назад. Трябва да си решим проблемите и да гледаме напред“, заяви още Борисов по повод заявеното по-рано от босненския лидер Бакир Изетбегович пред Реджеп Ердоган, че Босна и Херцеговина е оставена като наследство на Турция.

От своя страна Звиздич благодари на България за подкрепата, която страната ни оказва за европейската интеграция и допълни, че в Сараево очакват развитие по този въпрос още в рамките на Българското председателство. Звиздич добави, че стабилността на Западните Балкани е част от решението за присъединяване към ЕС.

Това е първото посещение на ръководител на българското правителство в страната и е част от интензивните усилия на правителството да постави темата за европейската перспектива на Западните Балкани във фокуса на предстоящото Българско председателство.  

В рамките на посещението на Бойко Борисов в Сараево беше подписано Споразумение за изменение на Спогодбата между двете държави за международни автомобилни превози на пътници и товари, с което се насърчава сътрудничеството в областта на автомобилните превози.

В четвъртък министър-председателят посети военната база "Бутмир" в Сараево, където се срещна с българския контингент, участващ в мисията EUFOR „ALTHEA“ и разговаря с командира на щаба на НАТО, бригаден генерал Робърт Хюстън, който изрази възхищението си от българските военнослужещи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До баба НИНАДецата ви стават такива защото чакате друг да ви ги гледа и възпитава.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като излезе някоя тиква и започне да говори за "политическа отговорност" или "политически жертви" и интелекта ми се обижда ужасно, приисква ми се да го напсувам, а и не само.В историята няма нито "политически жертви", нито "политическа отговорност", в нея има успехи и поражения, а общото между тях е, че струват кръв. Кръвта е единствената валута в историята, с нея се движи кървавата й мелница. 20 век е напоен с много кръв, но поуките вече са забравени... е тогава идва ред за ново плащане.
47
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а македонският пияница които потроши плочата на загиналите бьлгари тои защосе врьща в миналото с македония ще имаме непрекьснато разправии зависи коище бьде на власт помнете ми думата
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това да го каже на себе си, десните и Божидар Димитров пенсионера.Къде седнат, къде легнат, все за близкото минало говорят - Коминтерна, мандрата, църквата, кашкавала, суджука.....
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
братя са ни американците, ние много си ги обичаме
44
2
 
4
 
! Отговори
Дисидент преди 6 години
За какъв се има Боко? Ще да оправи Балканите? Нека първо оправи страната, но няма капацитет. Има само илюзии, затова е опасен за всички нас.
43
1
 
4
 
! Отговори
А бе бойко! преди 6 години
Нека Ердоган да апелира за историческата правда. Нека да я приложи на дело.Знае се откъде са дошли караманлиите и колко земица са имали. Да си заминават за там, та да се възстанови историческата правда!Какво търсят по земите на Византия?!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Западните Балкани станат Западна България аз съм за, но ме съмнява че ще стане нещо защото Тиквата съсипа България и сега и западните балкани.
41
4
 
5
 
! Отговори
баба НИНА преди 6 години
БОРИСОВ ЩЕ ТИ ПОВЯРВАМ,ПЪРВО МАХНИ ОТ ЕКРАНИТЕ НА ТЕЛЕВИЗИИТЕ ФИЛМИТЕ С НАСИЛИЕ И ИЗМАМИ,ДЕЦАТА НИ СТАВАТ ПРЕСТЪПНИЦИ,ВСЕКИ ДЕН РАЗБИВАТ БАНКИ СЕЙФОВЕ,НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПОКАЖЕШ ОТ КЪЩИ НА ВЪНКА,СТИГНИ КОНТРОЛА,БЕЗ НИКАКВО НАСИЛИЕ СТИГА АМЕРИКАНСКИ ПРЕСТЪПНИ СЕРИАЛИ,ПОВЕЧЕ ФИЛМИ ЗА ЖИВОТА,ВИЖ ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ,СЕМЕЙНИ,А ДЕЙСТВИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАВЛАДЯВАЩО БЪЛГАРИЯ,ХУБАВО МУ ОТГОВОРИ НА ЕРДОГАН,ЧЕ НЕ Е ЕВРОПЕЕЦ,СИМЕОН ,КЪДЕТО Е БИЛ ЗНАЧИ И БЪЛГАРСКО.......
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е тръгнало, Борисов май ще иска да осъществи идеята на Сталин за балканска федерация.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКОТО МАРА ВТАСАЛА, САМО (ХМ) БАЛКАНИТЕ НЕ ОПРАВИЛА.
38
2
 
6
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Както и да не искаме да се връщаме,6-та милиона Българи във и още няколко милиона извън държавата искат да живеят заедно,но някои наши "приятели" не им позволяват. Затова когато се наложи ще трябва да си помогнем сами,а истинските ни приятели точно тогава ще ни подкрепят!
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15"Горд балканец е нашият премиер г-н Борисов!"---"БУЛ-ГАР, БУЛГА-А-АР!"(Брей, откога днесбегето слага звездички на "б у л г а р" като на "*** н"? :):)
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15"Горд балканец е нашият премиер г-н Борисов!"---"***, БУЛГА-А-АР!"
35
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко едно връщане към миналото е пагубно, ама всеки ден се връщате към миналото с "500 години турско робство" и вече 150 год все турското робство е виновно. Как нито веднъж не чух румънците или гърците да се оплакват от турското робство?!
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, Еднокнижния, започва да се вживява и като международен фактор... Още суджук ли е надушил, какво ли, но дай ни сили, Боже, и това да мине...
33
7
 
1
 
! Отговори
edin ot germanija преди 6 години
До 30 - мия. Ne rasbra li, che vsichko do 1989 besche na Kredit kratuno. 28 e prav!!! Napusnah Rodinata si saradi bokl..i kato teb... Posdravi ot po-dobrija svjat
32
4
 
6
 
! Отговори
маке преди 6 години
кога ке земеме Цариград еле ся е модерно секи да анексира по нещо
31
3
 
12
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Заминавай там готвача мюселманин ще ти плюне в гозбата. Поне *** направо във Сомалия на вечеря същата вечеря в Сомалия ще я получиш на 5 пъти по ниска цена и то без ГМО и плюнка в чинията.
30
14
 
12
 
! Отговори
До 28- мия преди 6 години
Горкото парвеню. Явно си виждал Лондон само на картинка,но пак ти се иска. При соца се живееше прекрасно. Мизерията,простотията и глада,ги докараха сбъркани индивиди като теб. *** и повечеряй в яслата!