Главчев на среща с Вучич - за проблемите на българите в Сърбия

Председателят на НС отново заяви подкрепа за европерспективата на съседите
31 окт 2017 13:38, Елка Василева
4
Главчев на среща с Вучич - за проблемите на българите в Сърбия
Александър Вучич и Димитър Главчев. Снимка: Пресцентър на НС

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд, съобщи пресцентърът на парламента.
 
Председателят на парламента информира президента, че при разговорите си с представителите на българското национално малцинство са били поставени от тяхна страна няколко въпроса.

По отношение на името на Димитровград са отбелязали, че има две решения на общинския съвет в тази посока, но те няма как автоматично да бъдат приведени в действие без законодателна промяна. Президентът Александър Вучич заяви, че няма проблем това да стане факт, ако хората го желаят.
 
Димитър Главчев запозна президента и с желанието на жителите на Босилеград да бъдат създадени условия за привличане и задържане на инвеститори в общината. Наскоро според тях български инвеститор, който е осигурявал 100 работни места с потенциал за 250 такива, е напуснал града. Президентът Вучич се ангажира да продължи търсенето на възможности за привличане на инвестиции в този район на страната.
 
Тема на разговора беше и изграждането на пътна инфраструктура. Александър Вучич посочи, че остават още 12 км от магистралата София-Димитровград-Ниш от сръбския участък и до май той ще бъде готов. Отбелязано беше, че магистралата ще облекчи развитието на бизнеса и туризма в региона.
 
Обсъдена беше идеята за изграждане на съоръжение, което да осигури достъп на  туристи до Нешков връх, където има обща костница на загиналите в Сръбско-българската война сръбски и български воини.
 
По време на срещата бяха дискутирани и възможностите за трансгранично сътрудничество между Северозападния район на България и Югоизточния район на Сърбия, които са сред най-изостаналите в двете държави.  Общо беше мнението, че със съвместни усилия това трябва да се промени, като  се използват в пълен обем съществуващите финансови възможности и инструменти. Материалната свързаност ще бъде естествено продължение на духовната свързаност между двата народа, бе посочено на разговора.
 
Председателят на Народното събрание потвърди подкрепата на България за европейската перспектива на Сърбия и то не само по време на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, но и постоянно - до приемането на страната в Съюза, при изпълнение на всички критерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Те това е политик ! Оправи българите у България и ръгна да оправя тези в чужбина !!
3
0
 
0
 
! Отговори
бай ганьо преди 6 години
василев кога ще го предават!!! ако не го предадат тогава няма европа за сърбия а вето..
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Укриването на едрия престъпник-мафиот Цвъ Василев е солидарност с неговите престъпления- защо въобще разговаряте с тези мафиотски помагачи???
1
0
 
11
 
! Отговори
X преди 6 години
А ПРОБЛЕМА С ЦВ.ВАСИЛЕВ- КТБ?ЩЕ НИ ГО ДАДАТ ЛИ ИЛИ НЕ? СТАНАЛО ЛИ Е ДУМА-НИЩО НЕ ПИШЕТЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС,А Е ВАЖЕН.