Стипе Месич: Дейтънското споразумение да се преразгледа

Бившият президент на Хърватия пред Bloomberg TV Bulgaria
2 ное 2017 13:58, Елка Василева
14

3475 гледания   |  Още видео

Вече окончателно е ясно, че Косово е изцяло изгубено за Сърбия и то вече е отделна държава, която има признание като такава от над сто държави. Това каза Стипе Месич, президент на Хърватия в периода 2000 – 2010 г., в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

По думите му съществуват и държави, които не са признали Косово, защото те имат свои вътрешни проблеми.

Месич коментира и проблема, появил се в югославското пространство по онова време, като посочи, че със смъртта на Тито и разпадането на Съюза на комунистите в Югославия са изчезнали основните интеграционни елементи и фактори.

"Армията на Югославия от онзи период стана всъщност сръбска. От нея излязоха хърватите, словенците, албанците и бошняците и в крайна сметка останаха само сърбите и за това мога да кажа, че това не беше повече югославска армия, а само сръбска, която нападна Вуковар," каза Месич пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че федерацията не можела да се задържи, защото просто не е съществувал основният интеграционен фактор. След това е трябвало да бъде  създаден нов политически договор, а до такъв не можело да се стигне, защото някои просто не искали да приемат това.

"Начело на Сърбия дойде Слободан Милошевич, който не приемаше нито федерацията, нито създаването на конфедерация. Той не приемаше никакъв план за съхраняването на Югославия, въпреки че лъжеше света, че се бори за спасението ѝ," каза Месич.

Що се отнася до ролята на България и Хърватия в процесите на Балканите, Месич коментира, че сътрудничеството между двете държави може да помогне на целия регион.

"България и Хърватия са си сътрудничили, много преди Хърватия да стане независима държава. Нашите отношения имат сериозно минало. Много е важно това да бъде разбрано и видяно както от бизнесмените, така и от културните кръгове," призова той.

По отношение на Босна и Херцеговина Стипе Месич изрази мнение, че Дейтънското мирно споразумение трябва да бъде преразгледано. "Смятам, че все пак е необходимо да бъде проведена нова конференция, на която да се направи анализ и да се види какво е постигнато. В този анализ би се видяло и какво не функционира в страната и това трябва да бъде променено," каза Месич.

Бившият президент на Хърватия коментира и проблема с тероризма в региона.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОСОВО И МАКЕДОНИЯ СА ДАДЕНИ НА СЪРБИЯ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ СЛЕД РАЗПАДА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ !!

НИТО КОСОВО НИТО МАКЕДОНИЯ СА СРЪБСКА ТЕРИТОРИЯ!!!!

ПРЕДИ ДА БЪДАТ ЗАВЛАДЯНИ 1455 ГОДИНА ОТ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ КОСОВО Е БИЛО ЧАСТ ОТ ДУШАНОВАТА ИМПЕРИЯ А МАКЕДОНИЯ Е БИЛА ПОВЕЧЕТО В БЪЛГАРИЯ И МАЛКА ЧАСТ В ДУШАНОВАТА ИМПЕРИЯ!!!

СЪРБИЯ НЯМА НИКАКВИ ПРАВА НАД КОСОВО И МАКЕДОНИЯ КОИТО СА И БИЛИ ПОДАРЕНИ И ТАКА КАКТО СА И ДАДЕНИ МОГАТ И ДА СЕ ВЗЕМАТ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ДАЛИ ГИ!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕКА ИМ Е НА ТИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРИДАТЪЦИ!!!

ЗАРАДИ СЪРБИЯ КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО С МАКЕДОНСКАТА ЗЕМЯ СЕГА ТЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА!!!

5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ БОМБИ ТРЯБВАШЕ ДА ПУСНЕ НАТО В СЪБРИЯ!!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Албанската мафия стана най-важния фактор на Балканите, пък вие се карайте кой е най-велик!
9
5
 
11
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Никак не ми е жал за сърбите. Като знам какво са направили с българите от поморавието и с Македония ... Получили са си заслуженото. А и унгарците от Войводина се канят да се отцепват. Хак да им е, когато сме ги карали да правим съюз срещу Турците те са гледали само как да ни прецакат и така повече от 100 г. Малко им е.
8
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемите на Балканите се виждат добре в коментарите. Има омраза в някои хора, аз бих я нарекъл странна омраза. Месич е един от предателите дето минаха под ореола - борци срещу комунизма, а всъщност са си чисти, долни предатели. Ние като българи, както впрочем и хърватите, би следвало дълбоко да съжаляваме, а не да се радваме за отнетото Косово. Свещено православно място където до своите сръбски братя са се били и много българи срещу турското нашествие.
Така, че аз вярвам, Косово ще се върне!
7
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДНК изследванията показаха, че с хърватите имаме много близко родство. Имаме и сходна историческа съдба. Те имат и прекрасни условия за туризъм. Бих се радвал да имаме хърватите за съюзник в гърба на сърбите.
6
8
 
19
 
! Отговори
inatut преди 1 година
Най-хубавото нещо за България беше разпадът на Титовата СФРЮ. Най-лошото за разпада беше начинът, по който се разпадна. Невинните жертви, които се дадоха и цяло едно поколение се беляза от жестокост.
Много деца, жени и мъже се избиха и изклаха без вина, много села се унищожиха.
За това са виновни и хървати, и бошняци, но най-много са виновни шовинистичните *** сърбите. Всяко нещо в тоя живот се заплаща. Сърбите имат още да плащат, държавата им ще става все по-малка. Скоро и Войводина е АУТ
5
5
 
22
 
! Отговори
ив преди 1 година
С хора от всичките народи на стара Югославия работих години на много места из Германия. С изключение на албанците (те са си диво племе) всички други с тъга и носталгия си спомняха колко добре са си живеели заедно по Титово време.
4
15
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Сърбите сами са си виновни. Грабеха от всички държави и наливаха пари в Сърбия. Словенците и хърватите най-много губеха от Югославия. Македонците пък си мислеха че ще цъфнат като се отделят ама пак са си последна дупка на кавала.
Сърбите не знаеха как да си управляват федерацията и затова се разпаднаха.
3
9
 
32
 
! Отговори
кака Лара преди 1 година
Стипе Месич да не се прави на умряла лисица, защото той бе купен от ЦРУ и работеше
задкулисно против бивша Югославия, много преди началото на гражданската война там !
2
6
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
косово е развьдник на терорисьм наркотици и проституция сега се прибави и
ам база и картинката се изясни
1
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По думите му съществуват и държави, които не са признали Косово, защото те имат свои вътрешни проблеми." Нашите кратуни го признаха първи, сега ще сърбат попарата в анклавизираната ни държавица.