След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево

Болестта покосява главно по-младите хора в района
6 ное 2017 19:45, Елка Василева
549
След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево
Борко Алексич. Снимка: Вечерне новости

В селата около Прешево и Буяновац в Южна Сърбия, където НАТО хвърли най-много бомби с обеднен уран /през 1999 г./, по-късно са починали 822 души, главно от рак и то предимно млади хора.

„На 73 години съм. Помня какво ли не. Но не си спомням в мирно време в нашите села толкова много млади хора да са умирали. Няма къща, от която през последните петнадесетина години тежката болест да не е отнела някого... Не подбира сърби, албанци, роми, македонци. Покосява наред... Казват, че всичко това е заради бомбите на НАТО и тоя някакъв уран!“

Това разказва Борко Алексич от село Бущране край Прешево, цитиран от „Вечерне новости“. Неговото и съседните села Релян, Братоселце и Букуревац, Боровац край Буяновац и Плячковица край Враня са в безславния списък на местата, където по време на бомбардировките на НАТО са хвърлени най-много бомби с обеднен уран.

„Удряха, без да спират, най-много през последните две-три седмици“, продължава разказа си Борко Алексич.

От витрината той изважда некролог на съпругата си Алтана Анка Алексич.

„Почина през 2015 г., в страшни мъки – казва мъжът. - Беше като желязо. В дните на войната, докато работехме на полето, а бомбите падаха, аз се криех. Тя винаги оставаше на полето. Много близо до целите, които душманите целеха. Скоро се поболя. Когато лекарите й казаха, нямаше и 50 години“.

Мъжът показва червените петна по лицето си. Казва, че за първи път се появили по тялото му веднага след експлозията на един снаряд, в началото на юни 1999 г. Оттогава се мъчи с тях. Не може да ги излекува.

„Следя всичко, което се пише и говори за тези бомби с обеднен уран – казва Борко. - Специалистите говорят различни неща. Но едно нещо знам: моята Анка беше и стара в сравнение с младите хора, чийто живот след това ракът отнесе. Основно на четиридесет и няколко години, а тук хората живееха дълго – по 80-90 години. В нашата махала Топоянци има трийсетина къщи, а от войната от всяка една от тях беше погребан по един млад човек. В Релян е още по-зле. Всички изпоумряха. Призракът на рака витае над нас. Влезе във всяка къща. Не е възможно това да няма връзка с тези бомби“.

И Братислав Трайкович, длъжностно лице по гражданското състояние в село Релян, потвърждава думите на Борко Алексич. Данните за смъртността са тревожни.

„След края на войната починаха 822 души, над 80% от тях от рак на белите дробове, на щитовидната жлеза, мозъчен тумор, левкемия – твърди Трайкович. - Повечето на възраст от 42 до 55 години. Всички са от прешевските села Бущране, Релян, Алиджерце, Жунице, Стрезовце, Големи дол, Чукарка, Славуевац, Свинище и Ляник. Ракът напада младите. Изчезваме“.

Масово хората започнали да се разболяват три-четири години след войната, казва Трайкович. И още продължава.

„Най-лошото е, че нито един специалист никога не е дошъл да ни посъветва какво да правим, как да се защитим, да пием ли водата, кои ниви да избягваме, където можем да пасем животните – казва още Трайкович. - Дали, колко и кои от земите са замърсени – не знаем. А къде да ходим? Тук сме си. Само нека някой да ни каже истината“.

НАТО е хвърлил бомби с обеднен уран и по телевизионния предавател на Плячковица над Враня. От седмината работници, които веднага след войната работили там по почистването, шестима са починали от рак - най-младият на 46 години, най-старият на 52. Жив е още само Стоядин Стошич /53 г./, но и неговото здраве е разрушено.

„Работихме горе 25 дни – разказва Стошич. - Два-три месеца след това получих алергия по тялото с някакви червени, сини и жълти мехури. Прехвърлиха ме в Клиничния център в Белград. Правиха ми изследвания 55 дни, но не ми казаха какво ми има. Сега ме болят белите дробове, кашлям, трябва да отида на лекар. Но ме е страх какво ще ми каже...“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
411
21
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Хайде мирясайте бре ... След бомбите на НАТО, на братята сърбе ще им уврат балканските кра.туни, а после и те ще станат член и на ЕС и на НАТО, а от другата страна на барикадата ще остане само Матушката Ви Русь, която ще си точи бензиноколонката, ще си пие самогона и ще бди за Врагът който дебне пред портата и .... !!!
410
2
 
26
 
! Отговори
До 430 преди 6 години
Сърбите може и да не ги обичаме, ама ти се кефиш, че някви *** от през 10 морета мятат бомби с радиоактивни вещества до границата ти ли? ...Сакаш на вуте да му е зле, нищо, че и ти си в същите ****?
409
2
 
17
 
! Отговори
До 432 преди 6 години
Как да няма бомби с обеднен уран бе ***. Уранът в тези бомби се ползва за плътност, основно се правят разбивачи на бункери и укрепления. Използва се уран, защото е изключително плътен и се намира в изобилие. На всичкото отгоре, като се взриви зарядът, уранът гори и е страшно токсичен, така в укритието нищо не оцелява. Е...радиацията си е факт, ако искат да тровиш населението...ама краварите какво ги бърка, те толкова народ по планетата са избили, та сега да се замислят...
408
1
 
5
 
! Отговори
уран преди 6 години
То ние и без американски уран сме си облъчени с вътрешни фактори...и си мрем ей тъй на
407
21
 
4
 
! Отговори
Прости пръчки, преди 6 години
Бомби с обеднен уран НЯМА :)Ако бяхте шарани щяхте да кълвете на гол к***р;) КАТ рускиня на зелено
406
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А американската ракета, която падна върху покрив в Горна Баня? Хората раздаваха стотици отломки от нея като сувенири, заразени с обеднен уран.
405
3
 
29
 
! Отговори
До Зозо преди 6 години
"Да попитам всички путинопоклонници, какво хубаво е видяла България от сърбите?"Кои са тези поклонници - това не знам, а не е и важно какво се вихри в празната ти глава по въпроса, но тук изобщо темата не е в това какво била видяла България хубаво от сърбите, а в друго - че неоправдано и престъпно едно население е било подложено на геноцид от военните на НАТО, което е престъпление против човечеството. И на виновните следва да бъде потърсена отговорност. Но това няма да се случи, за жалост.
404
1
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До АнонименАварията си е авария в Чернобил, но скриването на информацията от народа е дивашко престъпление!
403
5
 
31
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Добре де НАТО нали беше отбранителна организация? Защо нападнаха независима Югославия и я разкъсаха на 7 парчета? Хората трябва сериозно да преосмислят кой извърша престъпленията срещу човечеството и защо!Ако утре шайка подпомагани отвън "борци за свобода" решат да се отделят от България и нас ли ще ни подпукат НАТО за това че браним цялостта на страната?
402
17
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До до Калеко Алеко .... Радиоактивното замърсяване което засегна България в най-голяма степен, не беше от бомбита на НАТО в Сърбия, а от съвеЦката атомна електроцентрала в Чернобил, и тогава предтечите на тези дето сега си чоплят по наследство фетишите за НАТО, тогава ни успокояваха, че нищо лошо не се е случило, което впоследстви се оказа напълно невярно твърдение ....
401
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, Чернобил предизвика много проблеми, никой не отрича. Но когато го използвате политически не забравяйте, че авариралата централа, т.е. Чернобил се намира в Украйна, независимо че по онова време е била в рамките на СССР. Та мисълта ми е, не бяха ли пак укрите, които направиха белята?
400
6
 
13
 
! Отговори
до Калеко Алеко преди 6 години
Добре ,нека САЩ да хвърлят няколко атомни бомби в Ниш,а ти после ми разправяй за панславизма и Тито.Нали радиацията ще стигне София за минути.
399
6
 
26
 
! Отговори
не син преди 6 години
Макар да не ни помага с нищо сега, но запомнете ми думата : Ще дойде време за разплата ! Най малко ще съдят САЩ за генацид и престъпления срещу човечеството !
398
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И не само там. В цяла Западна България хората се разболяват от рак точно в периода на войната и малко след нея.
397
25
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
След бомбите на НАТО, Сърбия най-после си седна на зад.ника, а великосръбските шовинисти се оказаха недолюбвани от всичките си съседи, заради начина по-който прекрояваха Балканите и по времето на Титовата Югословия, а и след това ... В крайна сметка всеки си намира майстора и идва един момент когато си получава заслуженото. Що се отнася до нашенските сърбомани, те са от същото безродно котило, което скрепва "Панславянските си ценности" и с "братушките" си от Мадър РАША.
396
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световното Зло --- САЩ , няма никакво съмнение !
395
20
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Да попитам всички путинопоклонници, какво хубаво е видяла България от сърбите?
394
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ пари за утилизация на такива боеприпаси няма.Специалните съоражения в които се съхраняват са препълнени отдавна и ето ви решението на военните.Руснаците с техния Маяк са технически години пред тях,а мисля че те не използват такива точно бомби.Мисля,че са забранени има май някакъв договор за използванео им,ама за САЩ договри няма.
393
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О оо о.. Това са добрите Хамериканци. Бойковите шефове. Той нали е "техен *** син".Техе Каракачан , така да се каже.Има експертиза за работа в техен интерес. И на полза Тикву, т.е.Да вземе и нас да ни уреди с обеднен уран, че това във водара ни е малко.
392
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАРАДИ СЪРБИТЕ ВЪВ МАКЕДОНИЯ НАСЕЛЕНИЕТО СМЯТА ТЕХНИТЕ ЦАРЕ, ЧЕ БИЛИ МАКЕДОНСКИ А НЕ БЪЛГАРСКИ!ОТКРАДНАЛИ СА ИСТОРИЯТА НИ И НИ ОБВИНЯВАТ, ЧЕ НАШИТЕ ЦАРЕ БИЛИ УЖ МАКЕДОНСКИ :D ЦАР САМУИЛ СА ГО ПИСАЛИ МАКЕДОНЕЦ А НЕ БЪЛГАРИН :DОТ СЪРБИТЕ СМЕ ВИДЕЛИ САМО МРЪСОТИЯ!