След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево

Болестта покосява главно по-младите хора в района
6 ное 2017 19:45, Елка Василева
549
След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево
Борко Алексич. Снимка: Вечерне новости

В селата около Прешево и Буяновац в Южна Сърбия, където НАТО хвърли най-много бомби с обеднен уран /през 1999 г./, по-късно са починали 822 души, главно от рак и то предимно млади хора.

„На 73 години съм. Помня какво ли не. Но не си спомням в мирно време в нашите села толкова много млади хора да са умирали. Няма къща, от която през последните петнадесетина години тежката болест да не е отнела някого... Не подбира сърби, албанци, роми, македонци. Покосява наред... Казват, че всичко това е заради бомбите на НАТО и тоя някакъв уран!“

Това разказва Борко Алексич от село Бущране край Прешево, цитиран от „Вечерне новости“. Неговото и съседните села Релян, Братоселце и Букуревац, Боровац край Буяновац и Плячковица край Враня са в безславния списък на местата, където по време на бомбардировките на НАТО са хвърлени най-много бомби с обеднен уран.

„Удряха, без да спират, най-много през последните две-три седмици“, продължава разказа си Борко Алексич.

От витрината той изважда некролог на съпругата си Алтана Анка Алексич.

„Почина през 2015 г., в страшни мъки – казва мъжът. - Беше като желязо. В дните на войната, докато работехме на полето, а бомбите падаха, аз се криех. Тя винаги оставаше на полето. Много близо до целите, които душманите целеха. Скоро се поболя. Когато лекарите й казаха, нямаше и 50 години“.

Мъжът показва червените петна по лицето си. Казва, че за първи път се появили по тялото му веднага след експлозията на един снаряд, в началото на юни 1999 г. Оттогава се мъчи с тях. Не може да ги излекува.

„Следя всичко, което се пише и говори за тези бомби с обеднен уран – казва Борко. - Специалистите говорят различни неща. Но едно нещо знам: моята Анка беше и стара в сравнение с младите хора, чийто живот след това ракът отнесе. Основно на четиридесет и няколко години, а тук хората живееха дълго – по 80-90 години. В нашата махала Топоянци има трийсетина къщи, а от войната от всяка една от тях беше погребан по един млад човек. В Релян е още по-зле. Всички изпоумряха. Призракът на рака витае над нас. Влезе във всяка къща. Не е възможно това да няма връзка с тези бомби“.

И Братислав Трайкович, длъжностно лице по гражданското състояние в село Релян, потвърждава думите на Борко Алексич. Данните за смъртността са тревожни.

„След края на войната починаха 822 души, над 80% от тях от рак на белите дробове, на щитовидната жлеза, мозъчен тумор, левкемия – твърди Трайкович. - Повечето на възраст от 42 до 55 години. Всички са от прешевските села Бущране, Релян, Алиджерце, Жунице, Стрезовце, Големи дол, Чукарка, Славуевац, Свинище и Ляник. Ракът напада младите. Изчезваме“.

Масово хората започнали да се разболяват три-четири години след войната, казва Трайкович. И още продължава.

„Най-лошото е, че нито един специалист никога не е дошъл да ни посъветва какво да правим, как да се защитим, да пием ли водата, кои ниви да избягваме, където можем да пасем животните – казва още Трайкович. - Дали, колко и кои от земите са замърсени – не знаем. А къде да ходим? Тук сме си. Само нека някой да ни каже истината“.

НАТО е хвърлил бомби с обеднен уран и по телевизионния предавател на Плячковица над Враня. От седмината работници, които веднага след войната работили там по почистването, шестима са починали от рак - най-младият на 46 години, най-старият на 52. Жив е още само Стоядин Стошич /53 г./, но и неговото здраве е разрушено.

„Работихме горе 25 дни – разказва Стошич. - Два-три месеца след това получих алергия по тялото с някакви червени, сини и жълти мехури. Прехвърлиха ме в Клиничния център в Белград. Правиха ми изследвания 55 дни, но не ми казаха какво ми има. Сега ме болят белите дробове, кашлям, трябва да отида на лекар. Но ме е страх какво ще ми каже...“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
391
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
415 От 1876 до днес интересите на България и Русия съвпадат, доста повече от интересите на България и Западна Европа. Според европейците България след освобождението е трябвало да бъде между Монтана и Добруджа. След Първата световна са искали да вземат и Рила и Пирин. След 2рата световна са искали да ни вземат части от западна България и всичко на 30км от София и докъдето се простират Родопите за Гърция. Искали са през 1945 Турция да ни окупира, чий интереси съвпадат?
390
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦАРСКА РУСИЯ НЕ Е ДАВАЛА ПЕТ ПАРИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!ЦЕЛТА ИМ Е БИЛА ДА СТИГНАТ ДО ПРОЛИВИТЕ И ТРАНЗИТНО СА ОСВОБОДИЛИ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ РЕДОМ С БЪЛГАРИТЕ КОИТО СЪЩО СА СЕ БИЛИ ЗА СВОБОДАТА СИ!!!БЪЛГАРИЯ Е БЛАГОДАРНА НА ЦАРСКА РУСИЯ КОЯТО НИ ОСВОБОДИ!!!И БЪЛГАРИЯ Е ПОРОБЕНА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ НА ЛЕНИН СТАЛИН И ПРОИЗВОДНИТЕ ИМ!СЪРБИТЕ НЕ СА ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ И НИ МИСЛЯТ ЗЛОТО !!ВСЕКИ КОЙТО ЗАЩИТАВА СЪРБИТЕ Е АНТИБЪЛГАРИН !!!
389
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 411"РУСИЯ КРАДЕ ЗЕМЯ"Какво значи краде земя от Украйна? Русия не може да открадне сама от себе си, алоо. Това е все едно България да краде земя от горнотракийската низина.
388
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО не е присъеденило Крим, Южна усетя , Карабах и др. Малко е спорно кой е разбойника. НАТО е световен полицай - както МВР в нашата държава. Щом е дошло пред вратата ти значи нещо си направил. Другото са глупости на дядкии чешещи си езика преди да гушнат букета . Вашето време вече го няма. Стига досаждахте. Видяхме ви до къде докарахте източна Европа за 60 години.
387
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ БОМБИХА СЪРБИТЕ С БОМБИ С УРАН ЗА ДА ГИ ДЕМОКРАТИЗИРАТ,А НАС ПОНЕЖЕ ВЕЧЕ СМЕ ДЕМОКРАТИЗИРАНИО ВСЕКИДНЕВНО ТИ РЪСИЯ С КЕМТРЕЙЛ -САМОЛЕТИТЕ СЪС СЛЕДИТЕ...ДА СА НИ ЧЕСТИТИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ(ЦЕННОСТИ)
386
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ КРАДЕ ЗЕМЯ ОТ ПОВЕЧЕТО СИ СЪСЕДКИ НЕ Е САМО УКРАЙНА!!! ТЕЗИ КОИТО НА СА В НАТО СИ ПАТЯТ!!!
385
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесЕхх вие майкопродавници, англосаксонски дупелизци, какво трябва да стане за да видите очевадното? Колко промит мозък трябва да си за да защитаваш тези ***, които над 500г. поробват света? Тази англосаксонско-масонска пасмина, предизвикала 2 световни войни, и безброй кървави метежи, включително метежа 1917г. в Русия, наричан революция. Това не са революции, а метежи с цел поробване и заграбване на народи и държави. За какви ценности и демокрация говорите - това са долни ЛЪЖИ!
384
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ, ЧЕ Е НАТО, ЧЕ КОМУНИСТИЧЕСКОТО ИЗЧАДИЕ ДА НИ Е ОКУПИРАЛО И НАС КАТО ДОНБАС И ЛУГАНСК! ИЛИ ПЪК ЕРДОГЪН ДА Е СЛОЖИЛ РЪКА ВЪРХУ НИ!!!САМО АНТИБЪЛГАРИ ПЛЮЯТ ПО НАТО ЗА ДА НИ ЗАВЛАДЕЯТ ТУРЦИТЕ И БЕЗБОЖНИЦИТЕ ОТ РУСИЯ!!!
383
0
 
20
 
! Отговори
чери преди 6 години
До юбералесОБЕДИНЕНИЯ УРАН СЕ ПРИБАВЯ КЪМ МЕТАЛА НА СНАРЯДИТЕ, ПАТРОНИТЕ И РАКЕТИТЕ СА ПО-ГОЛЯМА ТВЪРДОСТ И ПРОБИВНОСТ. И УБИВА ЕДИН ПЪТ ПРИ ПРЯКО ПОРАЖЕНИЕ И ВТОРИ ПЪТ (КОЕТО Е НАИ-ЛОШОТО) СЛЕД ОБЛЪЧВАНЕ ГОДИНИ ПО КЪСНО.НО Т ЪПАК КАТО ТЕБ ОТ ДЕ ДА ЗНАЕ.
382
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
управляват - техническа грешка
381
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мазепа,Призивът ти от типа на "Кой не скача е червен" е отдавна демоде.Пробвай с друго - цветовете у нас са едно цяло - от червено, минаха в синьо, след това в жълто и сега тече кафявата река. Понеже една майка е раждала и комунистите и последователите им, които ни оправляват вече 30 години.Та неактуален си.А НАТО си остава световен насилник. За което и децата са наясно.
380
1
 
23
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
По принцип обеднения уран се използва в бомбите и ракетите, като противотежест или за изработка на бронебойни муниции, защото урана има много висока плътност. В Сърбия обеднения уран в бомбите е бил с цел екологично замърсяване, а не бронебойност. Представете си, че в Сърбия все едно са набутали в бомбите радиоактивни отпадъци от някой АЕЦ и реално са използвани за радиоактивно замърсяване на дадена територия.
379
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО не е нищо по-различно от една разбойническа силова организация. Управлявана еднолично от световния жандарм - САЩ. На който нашите блюдолизци се кланят с ниски метани, продавайки държавата и народа. Не смятам, че има някой, който да не е наясно с това.
378
29
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Идеята на бомбата е да убие веднага а не след 20 г. Нека измислят друга история. ''Разпятия малчик'' по ставаше.
377
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борко Алексич ли? В село Бущране? Айде бе?! Да ми плува корабче в окото случайно?Както правилно посочи Фейкнюз! (номер 396), тази новина е съчинена някъде в офисите на ФСБ или ГРУ!Село Бущране е с преобладаващо албанско население, което е мюсюлманско.В селото има и джамия!Да не би този дядо да се казва Борис Алексеев?
376
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАКЕДОНИЯ СЪЩО БЕШЕ СРЪБСКА ТЕРИТОРИЯ КАТО КОСОВО !!! НО СЪБРИТЕ ПУСНАХА МАКЕДОНИЯ ДА СИ ХОДИ!!!! Е ЩОМ МОЖЕ ДА ПУСНАТ МАКЕДОНИЯ ДА СИ ХОДИ ЗНАЧИ МОЖЕ ДА СИ ХОДИ И КОСОВО!! И ДВЕТЕ БЯХА ПОЛУЧЕНИ ДАРОМ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ!!!ИЗРАЕЛ СЪЩО Е НЕЗАКОННА ДЪРЖАВА :D ТЕ СЪЩО НЕ СА СИ ОТВОЮВАЛИ ЗЕМЯТА А Я ПОЛУЧАВАТ ДАРОМ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ И САМО ТОВА, ЧЕ ИМАТ ЯДРЕНО ГИ СПАСЯВА ОТ ИЗТРЕБЛЕНИЕ :D
375
15
 
8
 
! Отговори
НАТО преди 6 години
Ракетата в Горна баня не се взриви, само събори старите керемиди на една къща. После им построиха нов модерен покрив на хората. Който не вярва да пита гооглето, на снимки! Тогава в Трън построиха чисто нова болница американците.
374
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда американците да публикуват статистики. Синдрома от залива е достатъчно известен като последствие. В Сърбия американските войници не се задържаха достатъчно дълго, а и там имаше много европейски маши. Познавам човек от френския легион - много интелигентен, с медали. Прекарал е над година в Сърбия с легиона. Има сериозни последици върху здравето му, а е млад. И много спортен пич.
373
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немного интелигентните списвачи тука наричат истината хибридна война. А в действителност нямат идея какво е хибридна война. Ще им обясня - хибридна война беше майдана в Украйна. Беше "кой не скача е червен". Бяха събитията в Египет, Сирия, Наскоро в Турция, Йемен, няколко азиатски страни, Чечня и т.н. Мога да изброявам до утре, ама няма да ми платиш за урока щото си глупав и беден. И силно ограничен ментално и морално.
372
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има бомби с обеднен уран. Има и ракети с обеднен уран. А както казваш има и снаряд с обеднен уран. В Сърбия мериканците използваха от всичко по достатъчно. И не само в Сърбия. Ако погледнеш статистиките за малформациите и раковите заболявания при децата в Ирак и Либия ще ти се прииска да стреляш на месо. А за Виетнам - още се раждат деца с малформации заради употреба на незабранени бойни отровни вещества... П.С. Снаряда се изстрелва не само срещу бронирана цел, а и срещу сграда.