След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево

Болестта покосява главно по-младите хора в района
6 ное 2017 19:45, Елка Василева
549
След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево
Борко Алексич. Снимка: Вечерне новости

В селата около Прешево и Буяновац в Южна Сърбия, където НАТО хвърли най-много бомби с обеднен уран /през 1999 г./, по-късно са починали 822 души, главно от рак и то предимно млади хора.

„На 73 години съм. Помня какво ли не. Но не си спомням в мирно време в нашите села толкова много млади хора да са умирали. Няма къща, от която през последните петнадесетина години тежката болест да не е отнела някого... Не подбира сърби, албанци, роми, македонци. Покосява наред... Казват, че всичко това е заради бомбите на НАТО и тоя някакъв уран!“

Това разказва Борко Алексич от село Бущране край Прешево, цитиран от „Вечерне новости“. Неговото и съседните села Релян, Братоселце и Букуревац, Боровац край Буяновац и Плячковица край Враня са в безславния списък на местата, където по време на бомбардировките на НАТО са хвърлени най-много бомби с обеднен уран.

„Удряха, без да спират, най-много през последните две-три седмици“, продължава разказа си Борко Алексич.

От витрината той изважда некролог на съпругата си Алтана Анка Алексич.

„Почина през 2015 г., в страшни мъки – казва мъжът. - Беше като желязо. В дните на войната, докато работехме на полето, а бомбите падаха, аз се криех. Тя винаги оставаше на полето. Много близо до целите, които душманите целеха. Скоро се поболя. Когато лекарите й казаха, нямаше и 50 години“.

Мъжът показва червените петна по лицето си. Казва, че за първи път се появили по тялото му веднага след експлозията на един снаряд, в началото на юни 1999 г. Оттогава се мъчи с тях. Не може да ги излекува.

„Следя всичко, което се пише и говори за тези бомби с обеднен уран – казва Борко. - Специалистите говорят различни неща. Но едно нещо знам: моята Анка беше и стара в сравнение с младите хора, чийто живот след това ракът отнесе. Основно на четиридесет и няколко години, а тук хората живееха дълго – по 80-90 години. В нашата махала Топоянци има трийсетина къщи, а от войната от всяка една от тях беше погребан по един млад човек. В Релян е още по-зле. Всички изпоумряха. Призракът на рака витае над нас. Влезе във всяка къща. Не е възможно това да няма връзка с тези бомби“.

И Братислав Трайкович, длъжностно лице по гражданското състояние в село Релян, потвърждава думите на Борко Алексич. Данните за смъртността са тревожни.

„След края на войната починаха 822 души, над 80% от тях от рак на белите дробове, на щитовидната жлеза, мозъчен тумор, левкемия – твърди Трайкович. - Повечето на възраст от 42 до 55 години. Всички са от прешевските села Бущране, Релян, Алиджерце, Жунице, Стрезовце, Големи дол, Чукарка, Славуевац, Свинище и Ляник. Ракът напада младите. Изчезваме“.

Масово хората започнали да се разболяват три-четири години след войната, казва Трайкович. И още продължава.

„Най-лошото е, че нито един специалист никога не е дошъл да ни посъветва какво да правим, как да се защитим, да пием ли водата, кои ниви да избягваме, където можем да пасем животните – казва още Трайкович. - Дали, колко и кои от земите са замърсени – не знаем. А къде да ходим? Тук сме си. Само нека някой да ни каже истината“.

НАТО е хвърлил бомби с обеднен уран и по телевизионния предавател на Плячковица над Враня. От седмината работници, които веднага след войната работили там по почистването, шестима са починали от рак - най-младият на 46 години, най-старият на 52. Жив е още само Стоядин Стошич /53 г./, но и неговото здраве е разрушено.

„Работихме горе 25 дни – разказва Стошич. - Два-три месеца след това получих алергия по тялото с някакви червени, сини и жълти мехури. Прехвърлиха ме в Клиничния център в Белград. Правиха ми изследвания 55 дни, но не ми казаха какво ми има. Сега ме болят белите дробове, кашлям, трябва да отида на лекар. Но ме е страх какво ще ми каже...“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
371
37
 
8
 
! Отговори
Фейкнюз! преди 6 години
Тотална измислица и манипулация. Няма бомба с обеднен уран, а снаряд, който се изстрелва срещу бронирана цел. Никаква телевизия, никакво поле не е обстрелвано с такъв боеприпас.
370
2
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Един българинСпециално за тебе американците ще публикуват статистика,колко от техните рамбовци са се заразили от леееко обеднения уран,като се почне от Ирак-та до Афганистан.Мда.
369
2
 
26
 
! Отговори
niko преди 6 години
До Един българинПожелавам и на теб да ти съборят покрива със снаряд па да си доволен
368
10
 
27
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Съд за военните престъпници от НАТО! Сърбия не на НАТО!
367
47
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Мда. Явно хибридната война на Владимир Путин продължава с пълна сила.Няма ли някой учен физик или военен който да обясни какво представляват снарядите с обеднен уран?Та нали ако бяха опасни, първи войниците щяха да се заразят, защото са повечето време близо до тях?А това за съборените покриви е също далечен повей от *** централата в Санкт Петербург.Чиста лъжа е, че не се било говорело. Даваха по телевизията едно семейство от Горна Баня. Бяха доволни че ги обезщетиха финансово.
366
5
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Граматиката куца...Ми де да знам, сигурно това е някой римски император който сме пропуснали да го научим.Сигурно е някой император Манипулаций и жена му Спекулация?
365
32
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Честно да си призная, този път изобщо не си правих труда да чета тенденциозно написаната статия, достатъчно ми беше само заглавието.А това което мога да кажа от личен горчив опит е, че рак във всяка къща има от много отдавна. Още от аварията на АЕЦ-а в Чернобил.Първи който се разболя от рак и умря беше дядо ми.След това не искам да изреждам - чертвите са много, половината ми роднини вече ги няма. Същото се отнася и до всички мои приятели, познати, колеги.
364
2
 
9
 
! Отговори
Граматиката куца... преди 6 години
До Жоро с мотороКой е този Манипулаций бе Жорка? Някакъв римски бог или?..:)
363
6
 
47
 
! Отговори
Жоро с моторо преди 6 години
Бомбите освен близо до София, падаха близо и до Северозападна България. Да не кажа че и няколко ''заблудени'' събориха покриви из района, но за тях никога не се чу официално. Но, по традиция за тоя край никой не го е грижа. Всяка вечер се чуваха взривовете от другата страна на планината. Но, в крайна сметка, силните постигнаха целта си. Разбиха Югославия, понеже в тоя си вид беше опасна и нежелана на Балканите. Малките републики са по-лесни за контрол и манипулаций.
362
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пРосия е велика"Kрим е руски"Еми жалко за Крим тогава. ХАХАХАХАХАХАХАХХАХА
361
9
 
64
 
! Отговори
Дечо преди 6 години
Това, което извършиха тогава от НАТО е нещо като тероризъм над сръбския народ. Никои не понесе отговорност! Това ли са Евро-атлантическите ценности към, които се стремим?
360
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е, че тези села са на 50км от Гюешево и 100км от София. Кюстендилските хрущялки тази година бяха на 50 лв. килото...с екстри. Затваряш на компоти и се топлиш зимата...
359
4
 
49
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Международният трибунал в Хага е само за такива като Милошевич.Още ли не го разбрахте?С една дума-изпълняват политически поръчки.С право много страни не признават легитимността на този съд.
358
5
 
41
 
! Отговори
yoyo преди 6 години
Кога ще ги пратят в Хага терористите от нато?
357
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция, Франция и Англия, в последно време и САЩ-вечните врагове на България.
356
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбско-българската война я предизвикаха френските масони.Колко пъти да ви го повтарям?
355
19
 
4
 
! Отговори
inatut преди 6 години
Ама викахте ура, като клахте жени и деца и палехте села.
354
4
 
14
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Най-интелигентните бомби на света / още от август 1945 год/ са тези на САЩ !!
353
10
 
33
 
! Отговори
Русия е велика преди 6 години
Крим е руски, свикнахте ли?Я пратете смешника Росенчо Плевнелиев да ди върне Крим от велика Русия на фашистите в Киев!!!
352
6
 
19
 
! Отговори
Крим е руски преди 6 години
Русия е велика, свикнахте ли?