Български лекари държани с часове в полицията в Босилеград

Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев това е недопустимо
11 ное 2017 07:30, Елка Василева
97
Български лекари държани с часове в полицията в Босилеград
Снимка: bTV

Трима български лекари са били държани с часове в полицията в сръбския град Босилеград. Отишли са там по покана на Българския културно-информационен център, за да преглеждат.

Доктор Валентин Янев разказа, че полицейската акция е целяла хората, потърсили помощ, да се разотидат.

Директорът на Българския културен център Иван Николов не за първи път организира прегледи.

"Чакаха ги около 50 граждани на Босилеград тук, след което започнаха прегледите и в този момент влезе инспектор от Министерството на здравеопазването и четирима полицаи. 15 полицаи чакаха отвън", каза за bTV Иван Николов.

Доктор Валентин Янев разказа, че е отишъл там, за да помогне на българи.

"Стари, изкривени, слаби, деца, и половината от селата дошли. Започнахме да преглеждаме, за наше учудване в културния център нахлу и полиция. Полицията ни помоли учтиво да ги придружим до полицейския участък. Никакво разпитване, никакви документи, никакво подписване, абсолютно никакво предявяване на някакви… абсолютно нищо. Просто си стояхме и си говорихме с тях около половин ден. Аз усетих и разбрах, че те ни задържат, за да мине времето, определено за прегледи и хората, които вероятно още и още прииждат пред културния център, да загубят търпение и да си отидат", обясни доктор Валентин Янев.

Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев задържането на българските лекари 5 часа, без да им се даде никакво обяснение или пък да им бъдат повдигнати някакви обвинения, е недопустимо.

"Още повече, че това е чисто хуманитарна мисия, те идват безплатно да окажат помощ на българите в Босилеград. Говорихме с шефа на полицейския участък в Босилеград, който каза, че няма нищо против лекарите, но здравната инспекция имала против те да извършват някаква дейност в помещенията на КИЦ", заяви Едвин Сугарев.

Доктор Янев каза и че жителите на Босилеград нямат достъп до лекари специалисти. Настояват българската държава да помогне на сънародниците ни там да получават медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Ричарт преди 6 години
Правителството като слуша господарите си зад океана за влизането на Сърбия в ЕС за да няма Русия влияние на Балканите, това трябва да има цена. Цената е връщането на западните покрайнини към родината им България.
77
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нали борисов се целуваше с президента на сьрбия какво стана сегабьлгария пуска ам самолети да летят кьм белград и да пускат бомби и си мисличе с едно потупване по гьрба историята ще се изчисти няма такьв филм
76
1
 
8
 
! Отговори
7 преди 6 години
Това е геноцид на Сърбия спрямо бедните българи и децата им живеещи в Западните покрайнини! Сръбските власти искат тези хора да бъдат в лошо здраве, за да измрат по-бързо и да им вземат земята. Никаква помощ за влизане на Сърбия в ЕС! ВЕТО за Сърбия! ВЕТО!!!
75
1
 
6
 
! Отговори
7 преди 6 години
Това е геноцид на Сърбия спрямо бедните българи и децата им живеещи в Западните покрайнини! Сръбските власти искат тези хора да бъдат в лошо здраве, за да измрат по-бързо и да им вземат земята. Никаква помощ за влизане на Сърбия в ЕС! ВЕТО за Сърбия! ВЕТО!!!
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 75,77 Независимо от коя страна на границата,щом лекари оказват помощ,не трябва да им се пречи.Само скотове могат да направят това и само национално-неотговорно правителство ,ще се задоволи с едно изискано обяснение,без последици към Сърбия.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аз съм 64До70 САЩ не са Европа.Те са имигрантска страна и си имат своя политика към емигрантите,отишли там да печелят пари.Това няма нищо общо с хуманитарната дейност на нашите лекари в Западните покрайнини,населени предимно с българи.
72
1
 
5
 
! Отговори
Фаскин преди 6 години
Кви братя са ни тези шовинисти бре?
71
6
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 75 преди 6 години
Говоря с болка към българските и сръбските нещастници, които живеят в районите на границата! Бедност, казваш. Отиди в Белоградчишко и кажи къде е по-бедно! Там се почувстваха и резултатите от бомбардировките на Кральевац, 1999 г. На 12 км от границата, никаква военна индустрия. Това си беше жив терор, геноцид! В нашите села падна някаква оранжева леплива маса. След няколко години настъпи масова гибел на хората от рак. Побеснявам, като чета разни, дето искат србе на врбе! Сърбите са наши братя!
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 64 съм, продълж.Напротив,Сугарев реагира адекватно,за разлика от българските власти в София.Назова нещато с истинските им имена,докато Йотова само се разходи до там и слуша,сръбските лъжи от най-високия връх.Правителството все още вярма на лъжите на сръбските политици,че правели всичко за българите в Западните покрайнини и не прави нищо съществено.Сърбия трябва да усети,че можем да я накажем за лъжите.
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 64 съм, продълж.72 Напротив,в Западните покрайнини има епидемия от бедност и отчаяние."Бела куга",както наричат обезлюдяването в Сърбия,също.Там смъртността е много висока и обезлюдява с всеки ден.Малки деца растат изкривени,защото не могат да се лекуват навреме.Сега,възрастни и болни бяха дошли от отдалечени села,но сръбските влясти възпрепятстваха прегледите.Това не са хора,а скотове.
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е същото. Автомонтьора не е положил хипократова клетва-----Стига с тая Хипократова клетва, бе!Не разбрахте ли, че това не нещо официално и с юридическо значение! Хипократовата клетва е най-обикновен ритуал. Като новсенето на квадратни шапки при дипломиране. И в нея не се казва докторите да лекуват без пари.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип от гледна точка на геополитиката, Сърбия е естествен враг на България, а Турция е естествен съюзник. При всяко положение ние сме на по-доброто място и сърбите се стремят да ни изместят. В Маледония са успели, макар и не окончателно.
66
1
 
6
 
! Отговори
64 съм, продълж. преди 6 години
..нищо общо с "Лекари без граница".Моите почитания към тези хора, намирам поведението на сръбската полиция за, меко казано, глупаво, недружелюбно, но..ЛБГ действа при условия на бедствия, наводнения, епидемии и т.н. но в Босилеград нее имало нищо такова, слава Богу! Да бяха отишли тези момчета в бедстващите наши, БЪЛГАРСКИ села, потопени, взривени! Имам чувството, че някой ги употреби, дано бъркам! Но е явен ажиотажът на МВнР, Сугаревци, Райковци и други ***!По-българин съм от тях!
65
2
 
4
 
! Отговори
Бугараш преди 6 години
Последния път като ходих на кръчма в Сърбия, граничният им полицай джвакаше дъвка на гишето и плякаше с балончета.
64
0
 
6
 
! Отговори
Аз съм №64 преди 6 години
До Анонимен 66Ха сега прочети спокойно какво съм написал и не скачай като ощипана госпоица! Това с лицензите на лекарите в САЩ съм го видял с очите си. И никак не се учудих - правила, навсякъде си има правила. Там много внимават някой да не си отчупи от хляба им. Повтарям, видял съм го с очите си. Може да дадеш рецепта, подписана от член на Роял Сосайъти (провери какво пък значи това!) и след като не излезе в компа, най-учтиво ти казват "Sorry!". Това е, нищо политическо! Нашите лекари нямат
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСлед 140 години? Обърни се към специалист, имаш нужда от помощ.
62
4
 
9
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Днеска пак някой расист е на работа че ми е трил коментара въпреки, че не съм обидил никого! Писах, че ако турски лекари дойдат в кърджалийско и почнат да лекуват хората щеше да кипи от коментари против Турция.И кое не е правилното тука? Но аз знам кое е! Това, че някой турчин казва нещата така, както са не ви изнася и това е! И се правите на голяма демокрация права тва онова едно мнение не можеш да изкажеш от расизъм
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 49 62Какъв"лиценз"?!Има"Лекари без граница",Сърбия е длъжна да ги приеме?Освен това,нашите лекари преглеждат абсолютно безплатно и то с писмено споразумение със"Здравен дом Босилеград",който е на държавата Сърбия.Затова не са им повдигнали обвинения,а са ги държали,да мине време и хората да се разотидат.Това е нехуманен акт на Сърбите и трябва да се накаже с реципрочни действия.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен64 Българските лекари не преглеждат за първи път в Западните покрайнини,просто сега сърбите упражниха поредния произвол.Има писмени споразумения,между българските лекари и "Здравен дом Босилеград",освен"Лекари без граница".По времето на кампанията за президент наВучич,бяха прегледани многобройни сръбски граждани извън лечебните заведения и им бяха раздадени безплатни очила,то когато става дума за бедни,болни,живеещи в отдалечени села,българи,дошли да се прегледат вБКЦ,не може.
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80% се развихриха! Един се сети за "Лекари без граници". Добре бе, хайванино, решил си да се пишеш много умен, погледнал си, копи-пействал си и толкоз! Ами защо не прочете кога, къде, как и защо действа тази благородна организация? Такива сте всички недоучки, не можете да боравите нито с книга, нита с електронен носител, бързате, препъвате се, само да изкрещите: "Колко съм умен!". И започвате да се излагате! Мисля, че при едно съгласуване със сръбските власти, не би имало проблеми.Ама не!