Български лекари държани с часове в полицията в Босилеград

Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев това е недопустимо
11 ное 2017 07:30, Елка Василева
97
Български лекари държани с часове в полицията в Босилеград
Снимка: bTV

Трима български лекари са били държани с часове в полицията в сръбския град Босилеград. Отишли са там по покана на Българския културно-информационен център, за да преглеждат.

Доктор Валентин Янев разказа, че полицейската акция е целяла хората, потърсили помощ, да се разотидат.

Директорът на Българския културен център Иван Николов не за първи път организира прегледи.

"Чакаха ги около 50 граждани на Босилеград тук, след което започнаха прегледите и в този момент влезе инспектор от Министерството на здравеопазването и четирима полицаи. 15 полицаи чакаха отвън", каза за bTV Иван Николов.

Доктор Валентин Янев разказа, че е отишъл там, за да помогне на българи.

"Стари, изкривени, слаби, деца, и половината от селата дошли. Започнахме да преглеждаме, за наше учудване в културния център нахлу и полиция. Полицията ни помоли учтиво да ги придружим до полицейския участък. Никакво разпитване, никакви документи, никакво подписване, абсолютно никакво предявяване на някакви… абсолютно нищо. Просто си стояхме и си говорихме с тях около половин ден. Аз усетих и разбрах, че те ни задържат, за да мине времето, определено за прегледи и хората, които вероятно още и още прииждат пред културния център, да загубят търпение и да си отидат", обясни доктор Валентин Янев.

Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев задържането на българските лекари 5 часа, без да им се даде никакво обяснение или пък да им бъдат повдигнати някакви обвинения, е недопустимо.

"Още повече, че това е чисто хуманитарна мисия, те идват безплатно да окажат помощ на българите в Босилеград. Говорихме с шефа на полицейския участък в Босилеград, който каза, че няма нищо против лекарите, но здравната инспекция имала против те да извършват някаква дейност в помещенията на КИЦ", заяви Едвин Сугарев.

Доктор Янев каза и че жителите на Босилеград нямат достъп до лекари специалисти. Настояват българската държава да помогне на сънародниците ни там да получават медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали дадахте кородори на НАТО да бомби Сърбия с бомби с уран?Какво искате?Сърдете се на психодесните демократи, не на сърбите.Ама сега и ваште деца боледуват от рак, не само децата на сърбите.Радиацията с директиви от ЕС няма как да я спрете.
37
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе от лятото насам Турция праща хеликоптери през българското въздушно пространство, за да взема здравноосигурени в Турция пациенти, без да се интересува от това разрешаваме или не, а с нашите лекари в Сърбия няма проблем да се гаврят.
36
3
 
5
 
! Отговори
Armeec преди 6 години
Malko im e ...trevalo i edin boy da im metnat...a tarnovskite sadii na besilkata...
35
16
 
19
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
С КАКВО ПРАВО БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ ПРЕГЛЕЖДАТ В СЪРБИЯ ?!АКО МЕСТАН ПОКАНИ ТУРСКИ ЛЕКАРИ , КАК ЩЕ РЕАГИРАТЕ ?!
34
7
 
22
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Сърбите дълбоко ни презират като нация и е достатъчно само сръбският граничен полицай да те погледне за да разбереш какво е отношението им към нас. И винаги е било такова. Ние нищо не правим да променм това отношение, само им се слагаме и молим и се правим на фактор, какъвто не сме.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПетровТе затуй му играят сега тоя шах с коня.
32
5
 
20
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Нали Боко Тиквонски се прегръщаше с Вучич и го заклеваше във вечна дружба а после се обяви за веилк лидер на Балканите който е издигнал България на небивали висоти и никой не смее да и противоречи. Ако беше нещо за Русия щеше да отвори уста като хипопотам, сега мълчи като мишка.
31
6
 
12
 
! Отговори
еДВИНЧО преди 6 години
Едвинчо нещо е забъркал. Най-малкото като консул в Ниш не е съгласувал прегледите с местните власти. Ако е недомасленост, пак добре, но нищо чудно да е нарочно. Хич не му вярвам, тоз човек открай време изпълнява нечии политически поръчки. Добре го бяха забили в Монголия, за чий сега са го пратили на такова ключово място като Западните покрайнини.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕто това е сръбското лицемерие. Поморавието е било изцяло населено с българи. казали са им, че ще помагат на България и те са се записвали доброволци. После като са разбрали за какво става дума и вече е било късно. Накарали са българи да воюват срещу българи и са загубили. Но са се осъзнали и са се постарали в следващите години да ги направят сърби. Но все още в Поморавието има хора които знаят какви са, макар да не се обявяват открито от страх. Сръбския шовинизъм не прощава.
29
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия ли искат да са в ЕС?
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекрасна инициатива,само че както винаги неосигурена дипломатически.Трябвало е да бъде осигурена чрез Външно,а ако е имало проблем да се проведе под друга форма.Например културно-здравна лекция в Българския център.Малко по-хитро и интелигентно.Не упреквам лекарите,упреквам Външно.Все пак наште дипломати исторически три войни успяха да загубят,продължават в същия дух на некомпетентност
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя сугарев що е дремал а не е оформил лекарската визита съгласно местните норми? Па и сега е отворил уста.
26
6
 
23
 
! Отговори
2013 преди 6 години
Сърбите реагират като жалки параноици и си показват пак отношението към българите. Само у нас има заблудени овце дето си мислят че са ни братя. Иначе - браво на докторите, хората в Западните покрайнини трябва да чувстват, че не са забравени и изоставени.
25
4
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
А Сугарев защо е консул ? За да дава интервюта !!!
24
3
 
6
 
! Отговори
по кабеларките преди 6 години
В знак на протест Едвин обеща този път, не да гладува, а де се самоизяде. След 19.00 часа. За да го дават по кабеларките.
23
9
 
8
 
! Отговори
евро-простотия преди 6 години
в тоя ЕС са ни хванала точно като роби това нее демокрация това сие чисто робство.не можеш да говориш преди да са ти разрешили и т.н.овче стадо това е.
22
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
требвало е да ги вкарат у пандиза за една седмица заедно с Сугарев та да усетят братската любов...
21
5
 
8
 
! Отговори
французин преди 6 години
Дано вие българите сами се разбирате.Не съм българин по етнос, тук съм роден, цял живот живея тук и честно казано някои неща не ги разбирам.
20
1
 
10
 
! Отговори
французин преди 6 години
Е то темата е още от след Освобождението.Не е от сега.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До французинНормалните нации имат ценностна система, защото са богати и живеят, а нашенеца е беден, болен. Тоест проблем са му парите и лекарите, а лекарите кадърните заминават на вън и у нас остават мързелите. За това няма единност за която мечтаеш парижко.