ВМРО: Сръбските власти се подиграват с българите в Западните покрайнини!

Българската държава да настоява за отговор кой е разпоредил акцията
11 ное 2017 10:16, Елка Василева
182
ВМРО: Сръбските власти се подиграват с българите в Западните покрайнини!
Снимка: bTV

В Босилеград сръбската власт арестува лекари и застрашава здравето и живота на българското население. Това е поредна скандална антибългарска акция на местните и централните сръбски власти в една от българските общини в Западните покрайнини, се казва в декларация на ВМРО по повод случая от вчера, при който наши медици бяха държани с часове в полицията в Босилеград.

ВМРО винаги е защитавала българите в Западните покрайнини и се ангажира чрез дипломатически канали да провери случая, посочват от партията.

Българската държава трябва да настоява за отговор кой е разпоредил акцията срещу докторите, дошли от България. Заради задържането им над 50 души – представители на българското малцинство в Сърбия, сред които и деца, са чакали цял ден и не са могли да се възползва от обявените безплатни прегледи, припомнят от ВМРО.

По повода евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в понеделник внася сигнали да Европарламента и Европейската комисия. Той ще сезира за случая със сънародниците в Западните покрайнини комисаря по разширяването и комисаря по външните работи, съобщиха още от партията.

Още по темата

Ако Сърбия е държава, която иска да следва европейските ценности и желае да бъде част от Европейския съюз, не би допуснала потъпкване на правата на българското малцинство. Поредният случай обаче показва, че явно западната ни съседна държава не само не зачита правата на сънародниците ни, но впряга и силовия си държавен апарат да действа срещу интересите на българите, се казва в декларацията.

Съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването провалиха безвъзмездна хуманитарна медицинска акция за прегледи на социално застрашени и нуждаещи се от специализирана медицинска помощ граждани на Босилеград,  се посочва в документа.
 
От ВМРО цитират и разказа на председателя на КИЦ „Босилеград”  Иван Николов за случая.

„По покана на Културно-информационния център на българите „Босилеград“ (КИЦ) трима лекари - специалисти от Първа МБАЛ – София, на 10.11.2017 г. в предобедните часове пристигнаха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха дошли около 50 заинтересовани граждани на Босилеград, сред които имаше и деца.

Десетина минути след като бяха започнали прегледите и консултациите, в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването. След тях в помещенията на КИЦ-а влязоха четирима полицаи, които легитимираха лекарите, а други петнайсетина блокираха сградата на КИЦ-а отвън.

Следва двучасов разпит на служителите на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „Босилеград“. На служителите беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушение и нямат право да се занимават с провеждането на такъв тип хуманитарни акции. Също така предупредиха служителите на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвинение.

След проведения разпит в КИЦ-а тримата лекари от София бяха отведени и задържани в полицията в Босилеград в продължение на около 4 часа, без да ги разпитват  и без да им съставят протокол. Тримата лекари бяха пуснати от полицията след интервенцията на Генералното консулство на Р България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.

Заинтересованите граждани чакаха лекарите през целия ден и постепенно се разотидоха, с което медицинската хуманитарна акция бе напълно провалена.

Гражданите на Босилеград, лекарите и служителите на КИЦ-а за пореден път ненужно бяха стресирани в една показна и очевидно предварително много добре подготвена полицейска акция.

КИЦ „Босилеград“ изразява съмнение, че тази акция бе подготвена в отговор на действията на българската държава, с които бяха ограничени възможностите на кметството в Босилеград да извозва стотици нуждаещи се от медицинска помощ граждани във Военно-медицинска академия в София, а след това да ги изнудва да гласуват за него на местните избори.

В момента медицинската помощ на Военно-медицинската академия се оказва чрез Генералното консулство на Р България в Ниш.

КИЦ „Босилеград“ изразява огорчение и протест от нечовешката постъпка на сръбските власти, с която те лишиха десетки босилеградски граждани да се възползват от безплатна и специализирана медицинска помощ от лекари, които от чисти хуманитарни подбуди на собствени разноски дойдоха от София в Босилеград, за да помогнат на хората, които нямат друга възможност да се възползват от лекарска помощ.

Същевременно ние смятаме, че това е сериозен акт на предупреждение към КИЦ-а след проведените дейности по повод отбелязването на Деня на Западните покрайнини и алармиране на българската общественост за изключително трудното социално-икономическо положение на българското малцинство в Западните покрайнини.

Симптоматично е също така, че тази акция бе проведена, след като председателят на Народното събрание на Р България г-н Димитър Главчев при посещението си в Белград пред сръбските политици и държавници постави редица въпроси, касаещи положението и правата на българското малцинство в Сърбия“, казва Иван Николов.

 


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
0
 
! Отговори
Др.Сладжана Петров преди 3 месеца
Да, не само тормозят и унижават лекарите с български произход в Босилеград. На мен ми заведоха безброй дела по вина. За всяко нещо което се случи на моите шефове , аз бях главно заподозряна. Водиха се дела по вина с години против мен. Спираха ме да посещавам едукации. Покриваха амбулантата , теренската служба, докато колегите ходиха на коктейл. Когато се изборих с полицията и съда. Решиха да ме правят параноична. За да не мога да се защитавам пред съда. Пирядън Шовинизъм над Български доктор.
161
0
 
0
 
! Отговори
ГОЛЯМ СМЯХ преди 1 година
Стига си се гърчил, къси са ти ръцете.
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всичко това разбрах, че Главчев не е направил добро впечатление на сърбите.
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 106 нашите граждани от Турски произход се лекуват от Български лекари а в Босилекград понеже са Българи нямат права и работа в района.Е и кво и да ги лекуват Турски лекари да дойдат защо не лекарите не са гадни политици!!!Политиците в Сърбия са пратили ченгетата за да плашат хората със саморазправа тепична черта на Сърбите !!!
158
4
 
2
 
! Отговори
anonymous преди 1 година
Сърбите били най-лошите, ами проблемите с албанската мафия, с двете турски партии- ДПС и ДОСТ, с ***, с турските анклави в България??
Тия от ВМРО да се гръмнат, войводи били!!!
157
4
 
2
 
! Отговори
anonymous преди 1 година
Тия от ВМРО на умряло куче нож вадят, да кажат нещо за ислямизирането на България. за пробема с двете турски партии- ДПС и ДОСТ, с ромите!
156
1
 
4
 
! Отговори
Върховен съдия преди 1 година
... със сръбските здравни органи?
Или викате, щом у нас е разграден двор и турските болници могат свободно да си отварят търговски офиси за набиране на потенциални клиенти, то и съседите е така? Не съдете за другите по себе си!
155
2
 
2
 
! Отговори
Върховен съдия преди 1 година
НЕ бе, аз пак искам да попитам: Ако български лекари отидат да преглеждат в "културен институт" или "магазин за български стоки" в Лондон или пък не дай си боже в Румъния... какво мислите, че ще се случи? Има ли закони и трябва ли да се спазват те? Незнанието на закона, не те освобождава от неговата императивна форма и не е смекчаващо вината обстоятелство. Не е ли могло тези лекари да преглеждат след уточняване в наличните медицински пунктове? Не е ли могло да бъде съгласувано това със сръбските
154
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Яжте уран, сръбски мръсници! Сръбе на връбе, по пет на нож!
153
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След бомбите на НАТО: Рак във всяка къща в селата край Буяновац и Прешево

прочетете в гугъл
2 милиона трябва да умрат и още 2 милиона руснаци колкото се равнява геноцита над българите с отродяването на македонците
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещастника ми зерен дето пише с главни букви си показа същността опа не бил турчин бил Ванюшка алкохолика
151
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

За разлика от *** на дъщерята на ванючка пияницата къде тръгнал да се мери с американците ама дъщеря му и сестра му си мечтаят да се оженят за американец и да живеят в америка и умрат да правят сви рки на америте и да са им държанки за стотинки (стотинки за Американа за пияндето са си пари). Ама не тръгнали да се сравняват и те велика сила алкохолизираните смешници. Толкова са смотани че от 150 държави в оон 145 гласуват обратно на тях :Д Ама не и ванючка пияницата велика сила
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този сигурно е от д`ебилите на ГЕРБ щом обижда и псува като каруцарски син.
149
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме приключили с тези славянската зараза трябва да се изкорени напълно.
.....................
ЗНАЕШ ЛИ КАКЪВ ТИ Е ПРОБЛЕМЪТ?
ЧЕ СА ТИ КЪСИ РЪЦЕТЕ.
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е, че след една година няма вече да купуваме руски газ.
Турският е по-калоричен и ще е три пъти по-евтин.
А американският втечнен газ е най-хубавият, той ще е почти без пари, нищо, че може да е от Новоросийск.
Сега остава да решим въпроса с бензина и всичко ще е ОК
147
4
 
1
 
! Отговори
УСА преди 1 година
Не сме приключили с тези славянската зараза трябва да се изкорени напълно.
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно ако съветския съюз беше управляван от Румъния наприумер и под техен диктат са отродени 2 милиона българи сега колко долно нещо щеше да е румънеца за нас и как така на Ванюшка алкохолика до сега му се разминаваше
145
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе, не сте ходили в Сърбия да си хапнете хубаво чисто месце, затъпели сте тук с тези брюкселски вмирисани стари меса, киснати в разни химикали, за да изглеждат пресни.
Ама то е така, робите ги хранят с отпадъка.
144
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в българия беше положено началото на края на българо-руските отношения. И крайно време е държавата извършила огромен геноцид срещу Българите (отродяването на македонците) да бъде поставена на мястото. Много съм доволен че ще скъсаме с алкохолиците надявам се да станем по-остри от поляците по адрес на тези оръфляци
143
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НА 134 138 Има и то отбелязва ръст,един от добрите в ЕС.Сигурно си от дивата азиантска страна Русия,щом за първи път чуваш това.