Блея иска овцете му да блеят! Румънски овчар не ще американско ПРО

Отказва да разруши ферма, в която животните включват алармените системи
65
Блея иска овцете му да блеят! Румънски овчар не ще американско ПРО
Снимка: Reuters, архив

Румъния съди местен овчар, който пречи на работата на американски военни, разположени във военна база край южния град Девеселу, писа електронното издание "Болкан инсайт".

Овчарят Димитру Блея отказва да разруши кошара, която се намира в периметъра за сигурност около използвана от САЩ военна база, където са разположени части от американската система за противовъздушна отбрана (ПРО).

Той построил стопанството си там през 2007 г., без да има официално разрешително за това, въпреки че парчето земя е негова собственост.

Министерството на отбраната на Румъния спечели дело на първа инстанция срещу овчаря, но той обжалва решението и през януари казусът предстои да бъде разгледан от Върховния съд.

Димитру Блея се сдобил с парцела в Девеселу през 2007 г. и построил там кошарата си в непосредствена близост до военната база, която по онова време обаче не функционирала. Три години по-късно Румъния и САЩ сключват споразумение, като Букурещ се съгласява да приеме на своя територия американската ПРО. Базата отново започва да работи през 2016 г.

От 2010 г. местната администрация на Девеслу, Министерството на отбраната и дори тогавашният румънски премиер Виктор Понта се опитват да убедят овчаря да премести животните си, тъй като включват алармените системи в базата.

"Кошарата беше построена без необходимото за това разрешително по време на мандата на бившия кмет", разказва Александру Дамиан, който е градоначалник на близкото селище Стоенещи. Собственикът на кошарата не беше открит за коментар.

През 2014 г. първоинстанционен съд решава, че като собственик на кошарата Димитру Блея трябва да я регистрира в общината. За това обаче му е необходимо и одобрение на конструкцията от Министерството на отбраната, тъй като съоръжението е в близост до военната база. От ведомството отказват документа, както и отказват да му платят обезщетение в размер на 18 000 евро, за да разруши кошарата.

Тогавашният премиер на Румъния Виктор Понта изпраща и строителни експерти, за да огледат съоръжението на Блея. От документ, качен на правителствения сайт, става ясно, че кметът на населеното място не е известил Министерството на отбраната и общинския съвет, че кошарата е незаконно построена. Едва три години по-късно е съобщено това, но само на общинския съвет.

От представените в съда документи става ясно, че през пролетта на т.г. местен съд решава, че Димитру Блея трябва да разруши кошарата и да плати глоба в размер от 700 евро. Той обаче обжалва и властите трябва да изчакат решението на Върховния съд.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
ПО повод замерване на облъчване през 2001година във връзка с нагла диверсия BSE препоръчах ползване на мулти спектрални камери..Десет години по късно една весела доцентка от Плевен ме цитира едно към едно и гордо съобщи че вече има стаж с такива камери.
Пратете я да замери как са облъчени децата в училищата на Плевен в Сторгозия вкл Строшмаш, Автото МГ то и други..Ужас и безумие..Стотици са по пострадали от увредени от черни пси генератори и видео камери в Кайро Истамбул и Киев
54
0
 
0
 
! Отговори
Кротко преди 1 година
АКо огледате огромни региони поразени от пустини и полупустини ще се натъкнете на подобни облъчващи станции работещи от древноста.когато не е имало обсебени с наркотици американски спец служби.
53
0
 
0
 
! Отговори
ПРАВ Е преди 1 година
Проучваме КНДР която с енамира над Северна Корея/полуостров позлван за охрана на големи региона над Тихия Океан.
И Хоп се натъкваме на НАГЛО ОБЛЪЧВАНЕ ОТ АМЕРИКАНСКИ Станции .Облъчването е видимо от космоса.
Ако огледате КИм ЧЕн ЪН ще го видите в обемно поле на CIA модификация 2009 обезпечаваща остра конфронтация ..и моделирано ПИАР поведение..
ОБсебени западни спец служби инсталират все по вредна за земята спец техника Увредиха КЛИМАТА
52
0
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 1 година
Оти мълчите, бе!
Овцете са РУСКИ!
Порода вежливая превосходная !
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Striker
Striker, ти със Симеонов от един хор ли сте? Руснаците са доказали своята жертвоготовност! За тях Родината е пред всичко друго! А и овчици не отглеждат много, предпочитат кравички. Овцете са в Кавказ!
Striker, няма ли кой да те страйкне по скъла, белким поумнееш!
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31
Президентът Радев не е самоубиец! Нито иска народа ни да бъде затрит от ядрени оръжия! Защото няма да има живи хора, които да разправят, че руснаците са лоши!
Девеселу ще стане на молекули, а ние не искаме с България да стане същото!Точно това показва, че той е национално отговорен Президент!
49
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на домнул Брея! Нашенецът би си подвил опашката, знам го аз! Нали при капитализма частната собственост е свещена и неприкосновена! Базата е оборудвана с универсални пускови установки, от които освен противоракетни, могат да се изстрелват и нападателни ракети. Така, че жална им майка - ще бъде унищожена в първитеминути на войната! Гарантирано от "Искандер", "Калибр" и братятя им!
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде-е, почна се! Писък по Русия, до дупка! От дупките излизат мишоци и започват
писъка си! Абе, мишлета, вижте къде е Девеселу! Ще ви ориентирам - южно от Каракал. На Гугъл Ърт има линия, не е трудно даже за мишите ви мозъчета да измерите, на колко километра от Козлодуй е това! Първото нещо, което руснаците ще ударят е Девеселу и полското селце. Добре ще е, ако не е с ядрено оръжие, ама надали! А сега, умници, кажете, защо е западно от Букурещ? Та каквото става, да става над Букурещи!
47
6
 
4
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Това ако беше в Мужикистан, до сега овчаря, барабар с овцете да са безследно изчезнали. А тоя прогнил ЕС, как не може един овчар да изгони...
46
8
 
4
 
! Отговори
Симеонов преди 1 година
А руските овчари нямат такива проблеми.Те си знаят , че само да гъкнат срещу военните и с тях е свършено.
Виж, гнилата западна демокрация, как сама си създава проблеми, човешки права , айде де...
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите с празни джобове.
Вие щом един чобанин не можете да му платите ,къде сте тръгнали света да владеете.
44
1
 
17
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 1 година
Щом е сиромах - никакви права ! Ако ще стопанството му да е от преди 100 години, щом до него има янки - те са правите - а той - крив.
Ако земята е негова, овцете под звездите ли да блеят зимно време ? Ама и румънските закони и съдии ще са като нашите - нали сме,божем, европейци ?!
Умните американци защо не са си построили базата на 500 метра настрани от кошарата на Митьо овчеря ?? Или и Румъния им се вижда тясна, че за това налитат на Русия ?
43
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 36
Иска се разрешение за ПОСТОЯННА ПОСТРОЙКА - Кошарата за нощуване на офце е всичко друго но не и постоянна постройка. По същия начин всички пасища които са обградени с ограда понякога със символична нисковолтова електрическа ограда - толкова колкото да не избягат животните - трябва ли да я третираме като Уголемена Кошара? И за нея да искаме разрешение за строеж?
Постоянните постройки се ОБЛАГАТ С ДАНЪЦИ
42
1
 
24
 
! Отговори
ined преди 1 година
Краварите не се интересуват от правата на овцете
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 41
Прав си. И това само показва НАТО в още по-забавна светлина. Щом не могат да дадат 18 хиляди за да си гарантират охраната на 50 атомни бомби докарани от Инджилрлик.
40
0
 
13
 
! Отговори
до 41 преди 1 година
На тоя зора му е да вземе 18 хиляди, това му е зора. И си е прав. Не е друго, за което се пъчиш и упорито намекваш.
39
0
 
21
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Само дето в Русия ще е руска база ,а тук говорим за база на чужда държава!
Ти нали си капиталист ?Обичаш капитала и правото на собственост.
Е не те виждам да защитаваш частния капитал и правото да си собственик.
Румънците са на много по-високо ниво от нас ,да не припомням как на цяла област и се забрани да си ползва собствеността.
Моя дом моята крепост,моята земя моя държава ,другото е комунизъм и коликтивизация!
38
19
 
6
 
! Отговори
Гошу преди 1 година
В Румъния има демокрация.Затова си имат ПРО.Кога и и ние ще имаме такава система,господа политици?
37
3
 
24
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Краварите счупиха тъпомера. Всяка овца терорист, всеки чобанин джихадист. Всеки *** памперс във името на демокрацията.
36
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румънския овчар отДевеселу блее, за разлика от нашите от Ново Село, които просто мълчат като овце.