Сръбската премиерша: Няма да избираме между Запада и Русия!

"Интеграцията в ЕС остава главната ни външнополитическа цел"
Обновена: 20 ное 2017 14:18 | 20 ное 2017 14:00,
90
Сръбската премиерша: Няма да избираме между Запада и Русия!
Снимка: Reuters

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че от Сърбия не би трябвало да се иска да избира между Запада и Русия, съобщи Танюг.

Пред "Файненшъл таймс" Бърнабич е настояла, че връзките на Сърбия с Москва не са пречка за нейната кандидатура за членство в Европейския съюз, предава БТА.

Според изданието избирането на експерта по реформите Ана Бърнабич за премиер на Сърбия е изпратило сигнал, че Белград е поставил влизането в ЕС като най-важна цел. Но пътят на Сърбия към ЕС остава мъгляв заради различните нива на напредъка, когато става въпрос за реформите, умората от разширяването в европейския блок и скептицизма, свързан с политическите, военните и икономическите връзки на Белград с Русия, отбелязват експертите.

В увода към интервюто "Файненшъл таймс" посочва, че европейските официални лица, които проявяват все повече внимание към влиянието на Русия на Балканите, обвиняват Москва, че подстрекава безредици в региона.

Те гледат с опасение на балансирането на Белград между Изтока и Запада, пише изданието и допълва, че САЩ също искат от Белград да се изясни във връзка със стратегическата посока, в която върви. Високопоставен американски дипломат този месец предупреди Сърбия, че не може да седи едновременно на два стола, припомня "Файненшъл таймс".

В интервюто Бърнабич е заявила, че интеграцията в ЕС остава главна външнополитическа цел на Белград.

"Не е честно да се иска от Сърбия да избира и да взима решение, и аз смятам, че това не е необходимо. Ние не сме нито проамерикански, нито проруски ориентирани, а сме просръбски ориентирани. Нашият стратегически фокус е върху членството в ЕС и където и да отидем, с когото и да разговаряме, ние това казваме", заявила Бърнабич.

Засягайки отбранителната политика, сръбският премиер заяви, че нейната страна се придържа към неутралитет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
26
 
8
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Сърбия и Македония да си стоят извън ЕС ние още не можем се отървем от руската ръка остава още 2 държави
29
6
 
25
 
! Отговори
За радост преди 6 години
За радост - ходим вече редовно до Сърбия. Приятни хора и се разбираме добре. Но това, което виждаме, говори само. Преди години Сърбия беше и визуално Европа - особено за нас. Сега - и визуално, и по стандарт - колкото и да сме зле, сме по-добре...Тъпо е да се сравняваме по кой е по-зле, но... няма как да не се прави разликата
28
14
 
24
 
! Отговори
Сливница преди 6 години
Не "славянски фашисти" още се надяват Русия да им помогна да създадат Южнославянска държава със столица Белград и да няма държава България. Македония беше част от този пъклен план....на Сталин
27
12
 
14
 
! Отговори
Transpocalypse преди 6 години
На тази булка тестостеронът и е в повечко.
26
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стойте с русия, то е видно всичките и сегашни и бивши сателите колко са прокопсали.
25
20
 
19
 
! Отговори
до Един българин преди 6 години
Рано ти е да пишеш приятелю.Първо трябва да четеш,много,ама много защото като ти чета глупостите,явно си скаран с четенето.Вярно,че Югославия е скъсала драстично с руснаците още през 1948г,но тази държава не е Сърбия и не е управлявана от сърби до смъртта на Тито.Югославия е управлявана основно от хървати и словенци,които са католици,а сърбите свириха втора цигулка и тогава държавата им беше свободна,богата и уважавана по света.Днес отново са руски подгъзурници, а държавата не върви на добре.
24
10
 
22
 
! Отговори
значи преди 6 години
стойтъе си с Русия! При нея е много гот! кво се натискате в ЕС))))): ВЕТОООО!
23
21
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се разпада, на кой ми е да влиза в разпадащ се съюз.
22
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сега няма голяма надежда сръбските *** на Русия да влязат скоро в ЕС. Първо Русия, трябва дакандидатства за Нато и после ще видим.
21
10
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
От два стола обикновено се пада на земята. Сърбите ги опитваха тези номера в миналото с известен успех, но видяхме до къде го докараха. Сега пак с изпитаните рецепти от 19 в. Досущ като менторите си от север.
20
7
 
34
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 4Наистина, никога, ама никога не съм видял Сърбия да е била руска губерния.Нещо повече - бивша Югославия е била една от основателките на лигата на необвързаните държави, където са членували и държави като Индия например (нито са в НАТО нито във Варшавския Договор).И Сърбия явно просто по традиция следва своята политика от десетилетия.За съжаление, не може да се каже същото за България, която се върти като ветропоказател - накъдето задуха вятъра!
19
6
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 9P.S.: Имай предвид че това което цитирах като факт за БСП по никакъв начин не отразява политическите ми пристрастия, просто изнасям факти. Сухи факти.А иначе едва ли има някой който да мрази комунизма (и съответно комунистите) повече от мен, ако трябва да съм честен.
18
6
 
24
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 9Тъй като явно или си забравил/а, или изобщо не помниш, смятам за мой дълг и отговорност да ти припомня фактите:България беше приета за член на Европейския Съюз през 2007-*** година именно при управлението на "бйесйепету".При ГРОБ обещаха да ни приемат в Шенген, ама... другия път!Кажи в какво изобщо са ни приели при ГРОБ? Какво собствено е постигнато при ГРОБ освен крив като юфка асфалт?
17
5
 
9
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Май е време сърбите и тази чума да отстрелят.
16
17
 
49
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Преди 10 бях в Белград. Градът е хубав - стар град със стил. Храната добра и истинска. От София ходят да пазаруват храни от Сърбия. Голяма радост ще настане като ви приберат в ЕС по политически причини, ще ви нахранят с боклучивите си храни, ще ви изсмучат кадърните хора и ще ви пишат нищо незначещи доклади за правосъдната ви система. Правете си сметката и цивилизациония избор, за да не станете като нас!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До щщдСамо дето този номер не минава вече, както и Югославия я няма!
14
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По закон "премиерша" означава съпругата на премиера, както "попадия" е жената на попа. Всичко друго са неграмотни писания. Същото се отнася за доцент, професор,председател, президент, кмет...
13
9
 
31
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Да седят на два стола сърбите го умеят много добре. Тито цоцаше и от едните,и от другите и тогава Югославия цъфтеше. Работил съм из Германия с всички югонароди и те до един изпитват тъга по онова "златно" време. А нашите управници са надарени само с дълъг,услужлив език.
12
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до номер 4с какво Сърбия е руска губерния бе
11
14
 
34
 
! Отговори
джо преди 6 години
"Високопоставен американски дипломат този месец предупреди Сърбия, че не може да седи едновременно на два стола", каква става тя, значи една държава не може да бъде неутрална, трябва непременно да води анти-руска политика за да се хареса на краварите. И с какво право се месят тея в политиката на една европейска страна, питам аз, те ли казват кой ще влезе и кой не в европейския съюз