Сръбската премиерша: Няма да избираме между Запада и Русия!

"Интеграцията в ЕС остава главната ни външнополитическа цел"
Обновена: 20 ное 2017 14:18 | 20 ное 2017 14:00,
90
Сръбската премиерша: Няма да избираме между Запада и Русия!
Снимка: Reuters

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че от Сърбия не би трябвало да се иска да избира между Запада и Русия, съобщи Танюг.

Пред "Файненшъл таймс" Бърнабич е настояла, че връзките на Сърбия с Москва не са пречка за нейната кандидатура за членство в Европейския съюз, предава БТА.

Според изданието избирането на експерта по реформите Ана Бърнабич за премиер на Сърбия е изпратило сигнал, че Белград е поставил влизането в ЕС като най-важна цел. Но пътят на Сърбия към ЕС остава мъгляв заради различните нива на напредъка, когато става въпрос за реформите, умората от разширяването в европейския блок и скептицизма, свързан с политическите, военните и икономическите връзки на Белград с Русия, отбелязват експертите.

В увода към интервюто "Файненшъл таймс" посочва, че европейските официални лица, които проявяват все повече внимание към влиянието на Русия на Балканите, обвиняват Москва, че подстрекава безредици в региона.

Те гледат с опасение на балансирането на Белград между Изтока и Запада, пише изданието и допълва, че САЩ също искат от Белград да се изясни във връзка със стратегическата посока, в която върви. Високопоставен американски дипломат този месец предупреди Сърбия, че не може да седи едновременно на два стола, припомня "Файненшъл таймс".

В интервюто Бърнабич е заявила, че интеграцията в ЕС остава главна външнополитическа цел на Белград.

"Не е честно да се иска от Сърбия да избира и да взима решение, и аз смятам, че това не е необходимо. Ние не сме нито проамерикански, нито проруски ориентирани, а сме просръбски ориентирани. Нашият стратегически фокус е върху членството в ЕС и където и да отидем, с когото и да разговаряме, ние това казваме", заявила Бърнабич.

Засягайки отбранителната политика, сръбският премиер заяви, че нейната страна се придържа към неутралитет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
13
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Сърбия трябва да си *** и да не прави нищо дори да завиши изискванията си. Западът е толкова ревнив по отношение на влиянието на Русия на Балканите, че ще я приеме така и така в ЕО, особено ако разни ми ти там просоциалисти вземат, че спечелят властта. Освен това ако Сърбия внимателно наблюдава успехите на България в ЕО, ще знае, че де фекто, няма за къде да бърза толкова.
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Тито свири на пиано: И към тези, и към тези.(стар виц).
48
5
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 години
...sarbite triabva da razberat ,che NATO e mashata na zapada chrez ,koiato te "demokratizirat " !!!
47
4
 
9
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Връщай Западните покрайнини, целувай ръка и си в джаза!
46
3
 
5
 
! Отговори
Васо преди 6 години
До За радост 30: Е, кажи едно нещо с което сме по-добре. Щото нашите добрини дето ги придобихме те ги имат от 60 години.
45
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия ще стане нормална страна едва когато изсърба руската попара като Украйна. Преди нападението на Русия над Украйна, само 19% от украинците са били за влизане в НАТО и 42% за влизане в ЕС. Последните проучвания от октомври тази година са 62% за влизане в НАТО и 55% за влизане в ЕС.
44
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбската премиерша: Няма да избираме между Запада и Русия! Ще си изберем направо Русия.Сърбите не могат да разберят че с русофилската си позиция няма как да влезнат в ЕС без да влезнат преди това в НАТО.
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както желаете,останете си с Русия тогава.Не може да има неутралитет,ако цялата икономика/60%/, на Сърбия зависи от ЕС,горивата и въоръжението са руски,авиацията подарена от Путин.Швейцария не е в ЕС,но има договори със съюза,които я правят европейски партньол.Но,Сърбия не е Швейцария,разбира се.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Просръбски ориентирани",означава,да се седи на два стола".Сърбия не може да стане членка на ЕС,докато не приеме външната политика на ЕС и неговите правила.Това е изискване от всички страни-членки,не само към Сърбия.
41
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на сърбите.
40
0
 
5
 
! Отговори
no преди 6 години
Научи какво значи "премиерша"!
39
15
 
10
 
! Отговори
ftj преди 6 години
Ще имат да чакат тогава...руски задникоблизци!!
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сръбската премиерша: Няма да избираме ..."---В българския език НЯМА такава дума - "премиерша".Има дума "министерша" - съпруга на министър. За лице от женски пол на министерска длъжност се употребява "министър". Аналогигно, за жена министър-председател трябва да се употребява синонимът "премиер".
37
1
 
5
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 години
за тринайсти път:Медийният веган се опитал да използва дума чието значение не знае.В статията става дума за премиера на Сърбия, а не за нейната партньорка.Обаче пък колко елитно звучи "премиерша", а?
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32"Да, бе. Боко толкова го обичат в Брюксел, прегръщат го, целуват го, тупат го по рамото, пък вече 8 години не ни приемат в Шенген. Що така?"---Ами, сигурно по същите причини, поради които в САЩ не ни приемат без визи.
35
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** и подлеци са сърбите. И политиката им е елементарна. Но те и нямат кой знае колко козове - все пак 150 години се занимаваха само с това да си създават врагове след всичките си съседи.
34
2
 
10
 
! Отговори
Kr преди 6 години
САЩ също искат от Белград да се изясни във връзка със стратегическата посокаКой води ЕС?САЩ?)))))
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до Един българин 26Че и 8 плюса на това изакване! Обратното: Сърбия командваше, а другите я хранеха и затова си отвоюваха после свободата.
32
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един троянски кон - не мерси. Като не искат да избират, ЕС да избере вместо тях и да им бие шута!
31
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, бе. Боко толкова го обичат в Брюксел, прегръщат го, целуват го, тупат го по рамото, пък вече 8 години не ни приемат в Шенген. Що така?