Въоръжените сили на съседна Македония: Малко, но пък от сърце

С какви сили разполага Скопие?
26 ное 2017 13:13, Боряна Павлова
30
Въоръжените сили на съседна Македония: Малко, но пък от сърце
Снимка: архив Reuters

Македония може и да съществува едва от скоро, но наваксва с въоръжението. Отбранителните сили на страната са сформирани през 1992 година след обявяването на незавивимостта на страната и изтеглянето на югославските войски от територията. Към онзи момент македонските въоръжени сили са разполагали с четири повредени танка Т-34 от времето на Втората световна война, пише "Труд".

Още по темата

Македония бе част от Социалистическа Федеративна република Югославия, от която се отдели и обяви независимост на 8 септември 1991 година.

Във военновъздушната база Петровец до Скопие е била дислоцирана 98-а авиационна бригада от югославските ВВС. В състава на бригадата са влизали 24-а и 247-а изтребително-бомбардировъчна авиационна ескадрила, въоръжени със самолети, югославско производство “Соко” – “Ястреб” и “Орао”, както и радиоелектронно разузнавателно звено.

След оттегляне на бригадата с цялото й въоръжение младата република остава без ВВС. На 10 април 1992 г. излиза президентски указ за създаването на Военновъздушни сили на Република Македония. По-рано от различни аероклубове са взети учебни самолети УТВА 75 и първият официален полет на македонските ВВС е извършен на 10 юни 1992 година.

Развитието на младите ВВС е ограничено от Резолюция 713 на ООН, която налага оръжейно ембарго върху всички бивши югославски републики. Придобитите на 28 юни 1994 година четири вертолета Ми-17 са боядисани в бяло и са имали гражданска регистрация в съответствие с наложените ограничения.

След вдигане на ембаргото на 1 октомври 1996 г. македонските ВВС боядисват наличната авиационна техника в камуфлажен цвят и ги регистрират с военни номера. На 7 юни 2001 огневата мощ на македонските ВВС значително нараства с получаването на два щурмовика Су-25, като после пристигат още два.

За да може да експлоатира новопридобитата авиационна техника, състав от македонските ВВС спешно е изпратен на обучение в Украйна и Гърция.

Вертолетите Ми-8МТ/Ми-17 и четири Ми-24В са модернизирани с израелска помощ. През декември 2003 година е подписан договор с Elbit Systems за поетапно модернизиране на два Ми-17 и два Ми-24. На първия етап от програмата, наречена “Жасмин”, се инсталират редица системи, съвместими с тези на НАТО, като например ANVIS (система за нощно виждане), приемник за спътникова навигация, електронен навигационно пилотажен прибор, нашлемен индикатор, както и навигационни системи, припомня специализираният сайт Pan.bg.

През 2001 г. македонската Агенция за гражданска авиация прехвърля собствеността си върху два Zlin 242L и един Zlin на ВВС на страната. Двата самолета Zlin 242L получават военна регистрация, докато Zlin 143L запазва старата си. По-рано на 7 април 1999 един Zlin 242L, доставен през 2005 г., се разбива. Пет учебни самолета Zlin 242L се прехвърлят в новосформирания Център за обучение на пилоти

На 28 декември 2010 година македонското Министерство на отбраната подписва договор с израелската компания Elbit Systems за създаване на център в авиобазата Петровец. Македонското правителство инвестира 43 милиона евро в проекта, като след осем години собствеността върху центъра и имуществото ще се прехвърли на Министерството на отбраната. Амбициите са големи – центърът да осигурява обучение на пилоти за страните от региона. Петте учебни Zlin 242L ще получат цифрови системи за запис на параметрите на полета, което ще позволи да се правят по-качествени анализи на полетите.

Как изглежда днес македонската армия?

Сухопътни войски: Имат 31 танка Т-72

Сухопътните войски са най-голямото звено на въоръжените сили. Състоят се от сили за бързо реагиране, сили за поддръжка и стратегически резерв. Силите за бързо реагиране са съставени от 1-ва и 2-ра бригади, както и бронетанков батальон с 31 танка Т-72. Стратегическият резерв има също две бригади – 3-та и 4-та и променлив брой по-малки части. Силите за поддръжка се делят на артилерийска част с 12 установки БМ-21, батальон за ПВО, рота за разузнаване, сигнален и логистичен батальон, инженерен батальон, разузнавателна рота и жандармерийска рота.

Към момента числеността на армията е около 13 000 души, изцяло професионални. На мобилизация при война подлежат 533 000 души, като годни за служба са около 444 000.

Бюджетът за отбрана е 230 млн. щатски долара, което представлява 2,5 процента от брутния продукт на страната. За сравнение в България този показател е 1,35% през 2016 г., като целта, поставена от НАТО, е те да достигнат 2 процента след време.

Военновъздушни сили: Разчитат на вертолети Ми-24

38-4ВВС на Република Македония се състоят от въздушно крило и сили за поддръжка. Въздушното крило включва бойна ескадрила, транспортен ескадрон, батальон за ПВО, разузнавателен батальон и отряд за логистична поддръжка.

Основата са вертолети Ми-24, предоставени от Украйна. Те са 10 на брой, има и още седем Ми-8, както и два “Бел”. Разполагат и с един самолет Ан-2. По брой на бойните вертолети македонските ВВС чувствително превъзхождат българските. Освен това съседите имат над 200 броя преносими зенитни комплекси “Стрела 2”, както и 10 от системата “Игла”.

По обясними причини Република Македония не разполага с военно-морски сили.

Участие във военни конфликти

Армията на Македония участва усилено в конфликта срещу бунтовниците от Албанската народоосвободителна армия, започнал в началото на 2001 г. Сблъсъците продължават през по-голямата част от годината, въпреки че жертвите и за двете воюващи страни са сведени до няколко дузини, според източници и от двете страни. Конфликтът бе разрешен с подписването на Охридското споразумение през август 2001 г.

Република Македония е изпратила 244 войници в Афганистан като част от международните мироопазващи сили в Афганистан. На 13 септември 2011 македонски сили са заснети да се сражават заедно с американски войници, докато успешно отблъскват талибанска атака в Кабул.
 


30
Още по темата: Македонияармия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
9
 
! Отговори
Кирил преди 11 месеца
на целия балкански полуостров може би само косово е по-слабо и боенеспособно от България, гарантирано от 20 годишно ДУПЕКРАТИЧНО управление
28
4
 
5
 
! Отговори
PATRIOTOT преди 11 месеца
MNOGO UBAVI MAKEDONKI IMA.ZA TEH SHTE SE BIEM
27
2
 
1
 
! Отговори
ЩО БЕ САНДЕ...19 преди 11 месеца
.....ЕГА ДОЙДЕМ Я ДА ТЕ ПАЗИМ....ЕМ ПАРЕ КЕ ПРАЙМ... ЕМ, СЛАВЕЙЧЕТА КЕ МИ ПЕЯТ....ЕМ РАВАН ВСЕ КЕ МИ ОДАШ...
26
5
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 11 месеца
До военен Е как бе, военния, ти не си ли гледал днес телевизия, за да видиш, че според Баце цъфтим и връзваме вече???
25
3
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 11 месеца
На снимката:македонска летяща...чиния за бързо реагиране( подарена от...извънземните).В момента е...приземена,защото перката е...заклинила и чакат...извънземния майстор.
24
4
 
21
 
! Отговори
Бате Нейко преди 11 месеца
ми 24 в Македония по натовски ! Дори те са по умни от нас ! Кой кой съсипа наще ми24 и
ги замени с шепа Кугари и Пантери ? Ми 24 не прощава на танковете за това наще ги махнаха . Имаме само 2 летящи !) Очаквам за 3ти март Шкембе паша да ги замени за ядене !
23
6
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 11 месеца
До България "в НАТ Е как бе, нали Камерън подари на Баце 40 бракувани "Жипки, 4 цилиндрови", бракувани от английската армия? Или греша, джипките бяха 20 но 40 годишни? Как така с магарета???
22
11
 
30
 
! Отговори
военен преди 11 месеца
а в БГ борисов унищожи армията , скоро и държавата
21
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така, след толкова години напредничаво демократично управление имаме по малко летящ МАТРЯЛ от Македония. А след великото увеличение на заплатите през 2018 и войниците ще намалеят.
20
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
2022 г България е поробена от Македония . Българите са роби а Македоците са господари на земите ни
19
8
 
41
 
! Отговори
Сандо преди 11 месеца
ко стана, макетата имат повече армия от нашата, остава да почнат и да ни пазят
18
8
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 11 месеца
До Анонимен 16

Ама съм красив нали? Дълго време ще ми завиждаш....
17
11
 
22
 
! Отговори
бг преди 11 месеца
Малко ,малко но ни превъзхождат. Защото не се ръководят от "мъдрите " мисли ,че ако имаме армия значи ще воюваме ,изказани от Тиквоний Велики
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

Гущера, научи се да пишеш ГРАМОТНО!
Знам, че либераст грамотен не приемат, ама все пак...
15
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Въоръжените сили на съседна Македония: Малко, но пък от сърце"

По-малко ли са от нашите? Питам щото имам съмнения по въпроса. Да не се окаже накрая че са повече.
14
8
 
25
 
! Отговори
Додо, бе! преди 11 месеца
Тая изконна земя Фердинанд я подари на Сърбия още през 1919-та като го биха през ПСВ. Не само Македония ами и Западните покрайнини. Затова още тогава си би камшика и избяга в Австрия. А т.пите ни политици зеха, че му гласуваха една голяма пенсия и си живя царски до края на живота си.
13
5
 
38
 
! Отговори
Додо преди 11 месеца
Македония не е “съседна”. Македония е Изконна Земя Българска. До последния сантиметър! Уви, с тези жалки и безгръбначни мекотели политици, които България има в годините след Цар Борис lll, та до ден днешен, Македония едва ли някога ще се върна в границите на България.
12
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако стани война между Македония и България тия ще вземат да ни завладеят. Мразя и Бойко и Радев и БСП и ГЕРБ и патреотите няма един нормален в тая държава
11
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България е най-вярното куче на Русия заедно с Беларус в Европа затова от НАТО няма да дадът оръжие на Радев който разправя че в Крим се вее руско знаме. Дори макетата са по-умни от нашите червени мутри. Остава само Македония и Албания да ни минат по стандарт в Европа.
10
4
 
19
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 11 месеца
До България "в НАТ

Така е драги,с хеликоптери си охраняват границите макетата. Виждал съм го с очите си