Балканският маршрут затворен! Успяват по-богатите, а бедните?

Бежанците споделят, че каналджиите им искат между 300 и ?1 000
27 ное 2017 20:15, Елка Василева
36
Балканският маршрут затворен! Успяват по-богатите, а бедните?
Снимка: архив, Reuters

Балканският маршрут на бежанците официално се смята за затворен, а хиляди мигранти още се опитват да преминат по него, за да стигнат до Западна Европа. И по-богатите от тях понякога и успяват – с помощта на каналджии, пише Дойче веле.

Пристигайки на остров Хиос, Мохамед е наясно, че няма лесно да стигне до Западна Европа. Но 27-годишният мъж се надява да се сбъдне мечтата му. Така поне са му обещали каналджиите. Реалността обаче е друга. През септември Мохамед най-сетне стига до Атина. Той е бедуин от Кувейт и е без гражданство. Избягал е от страната заради дискриминацията срещу бедуинското малцинство. Той може сравнително лесно да получи убежище на остров Хиос, но би трябвало да чака месеци, ако не и години на острова.

Споразумението за бежанците между ЕС и Турция предвижда бежанците да останат на съответния остров, докато бъдат проверени техните молби за убежище. И само тези, които получат убежище, получават право да преминат в континентална Гърция.

Затова Мохамед решава да не подаде молба за убежище на острова. Плаща 800 евро на един сириец, който вече е получил убежище, и който има голяма външна прилика с Мохамед. С неговите документи той успява да си купи билет до Атина.

В Атина Мохамед чака указания от каналджията. Той се надява, че ще продължи пътуването си към Италия Мохамед разказва, че неговият каналджия създал цяла мрежа от контакти по протежение на балканския маршрут. Местни хора, бежанци и мигранти работели за него. Мохамед, заедно с други бежанци, се придвижил нелегално до границата с Македония, която прекосил, укрит в един ТИР.

"Много се страхувах. Камионът беше препълнен с мъже, жени и деца", разказва Мохамед. В Македония той се укрива два дни в една къща край границата със Сърбия и чака нови указания. "В тази къща имаше хора отвсякъде. Всички бяха пристигнали по същия маршрут. През цялото време, докато бяхме там, нямаше нищо за ядене", казва Мохамед. "В схемата участваше и една жена от Македония. Вероятно беше собственичка на къщата. След това продължихме към Белград", продължава разказа си Мохамед.

Хиляди бежанци по балканския маршрут

По данни на „Фронтекс“ много хора продължават да се опитват да стигнат до Западна Европа с помощта на каналджии, въпреки че балканският маршрут е официално затворен. От януари до октомври 2017 година граничната служба „Фронтекс“ е заловила 9 964 души, повечето от които от Афганистан, Пакистан и Ирак. По данни на ООН само през първите две седмици на ноември в Сърбия са пристигнали 307 бежанци. Повечето от тях са преминали по маршрута през Турция и Гърция или през България.

22-годишният афганистанец Ядали и 19-годишният Ахмед от Пакистан от две години насам се намират в малкия град Шид на сръбско-хърватската граница, без да могат да продължат нататък. И двамата са опитвали многократно да стигнат до някоя държава от ЕС, но без успех. "Три месеца бях в Турция, три месеца - в България. Няколко пъти ме връщаха обратно от Словения и Хърватия. Бях в три различни бежански лагера в Сърбия. Постоянно се опитвам да премина сам границата, защото нямам пари за каналджии", разказва Ахмед.

Подобна е ситуацията и на Ядали. Успял е да се добере до Унгария, обаче бил арестуван и след шест месеца върнат обратно в Сърбия. Бежанците в Шид се опитват постоянно да прекосят границата, скрити в ТИР-ове или във влака. Но полицията контролира камионите редовно. Частни охранителни фирми патрулират по гарите.

Бежанците споделят, че каналджиите им искат между 300 и 1 000 евро, за да ги прехвърлят през границата. А тези, които имат повече пари, плащат по няколко хиляди евро на някой местен таксиметров шофьор, за да ги прекара през границата. В цената е включен и подкупът за граничарите.

В очакване на повикване

Мохамед също не може да напусне Сърбия. В Белград той чака обаждане на каналджията, на когото ще трябва да плати 4 000 евро. Мохамед обаче няма друг избор, освен да му се довери. Мохамед прекарва времето си заедно с други бежанци от различни страни. Мнозина говорят арабски. Изглежда, че всички те очакват само едно: телефонно обаждане с думите: "Продължаваме към ЕС!" Мохамед е оптимист. "Всеки ден си повтарям, че никой не може да ме спре и ще стигна до Испания. Това е моята цел. Искам само да имам паспорт, за да имам същите права, както другите. Това е всичко!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
mohamed nqmal i3bor преди 6 години
Mohamed ima i3bor, 3atova i3bira da go hrantutqt be3platnotolkova da sa nagli, vrustat gi po nqkolko puti i te ne se otka3vat. ako horata ot i3to4na evropa bqha taka nagli predi godi i kato te3i, te3i dosega nikoga da ne sa pomislili da stupqt na evropejska 3emq. 4e i se oplakvat, 4e trqbvalo da si platqt nelegalnoto putuvane. ako j da go plati-frontex lii predi ima6e bezanzi, no tovatuk e masova 3loupotrba s dobroto surze na horata!pone da priemat hristiqnstvoto 6tom kato tur4at 3a pomo6t i
24
0
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 6 години
До Див магданоз Добре би било и у нас да се постъпва така с прииждащите ислямистки орди от ***.
23
0
 
9
 
! Отговори
Див магданоз преди 6 години
В Либия са си решили проблема с бежанците от Африка. Който довтаса от джунглата и няма пари да си плати лодката през морето към Италия, продават го като роб на някой арабин да копае и да носи вода за единия хляб по цял ден и това е, приключи похода към демокрацията. Чувам, че и в Русия така правят - хванат го бежанеца, айде на камиона и да ходи да сече дърва, въглища да копа и пр. Като пукне, отива на вълците в гората. Затуй арабите не бягат към Русия или в северна Африка, щот няма спасение там.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До баба ЯгаЩе се откажат тогава, когато няма далавера. Докато ги хранят за сметка на данъкоплатците и им позволяват да безчинстват из Европа, наплива няма да спре. Ще използват всички възможни начини да се доберат до заветния рай...
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спасението от "бежанците", които не са бежанци, а прости търтеи, идващи в Европа да живеят на помощи и купони за публичните домове в Германия е следното.Като са толкава работливи, да се организира с помощта на европейскитне правителства изграждането на гора, предпазваща разрастването на Сахара на Юг. Точна тези "работливци" са най-подходящи за работници по този жизнено важен за планетата обект, който ще спре повишаването на температурите в света, защото са приспособени за този климат.
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
един паспорт и права като другите, дано да не забрави само, че освен права съществуват и задължения. Иначе успех му пожелавам на момчето
19
1
 
18
 
! Отговори
ГУРУ преди 6 години
Много ми е странно като кажат че "заловили" бежанци. И какво ги правят като ги заловят? Пращат ги обратно в ... ... първата европейска страна която ги е засякла. Да ти имам залавянето.
18
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сме прости беее ... Тея могат да са ни подлогата. Б езплатна работна ръка. Нямат държава, нямат права. Вместо да ги спрегне,м акто волове и прислуга ние ... ПХуууу
17
11
 
9
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни прости, много ми е мъчно, но ще споделя една тайна с вас!!!Руските и американските евреи, ще направят така, че българската държава да стане една най-обикновена провинция с д.ебили независимо от какъв етнос ще бъдат!!!Живота е жесток, реалността е умопомрачително болезнено неизбежна!!!Агент Дерек Фийлдс!ЦРУ!!!
16
1
 
31
 
! Отговори
баба Яга преди 6 години
Не знам тези тарамбуки кога смятат да спрат и да се откажат оттези свои набези към Западна Европа !Крайно време е вече на Запад националистическите партии да влязат в управлението на собствените си държави и да започнат да ги събират /бежанците/ в трудово-изправителни лагери където да работят като каторжници !Явно, тогава че биха могли да се стреснат и мирясат най-сетне . . .
15
6
 
6
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни прости съжалявам, вие може и да не искате да вкарвате бежанци, но от Брюксел заповядоха на Бати Бойко и ГЕРБ да си изпълнят квотите!Какво ще правите не знам, просто трябва да пренаселите малко китната балканска държава с африканци,араби,мюсюлмани!Това е живота селяни прости, това са хибридните войни, които са по жестоки от конвенционалните, защото както казва един професор-социолог се сменя психо-менталния код на животворния етнос, който е съградил и съгражда българската нация!Кайл!ЦРУ
14
1
 
5
 
! Отговори
вой-на преди 6 години
от тази третата война нищо няма да излезе,но пък нищо не пречи да се намесят и играчите от втората война.А кюрди има в Сирия,Иран,Ирак и.... Турция.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като спомена Нигерия там какви извращения се случват !! Палят хора по улиците, убиват ги с камъни и какво ли не на показ пред деца и всеки. Нямат място подЧовеците в цивилизованият свят!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевАми бачкай здраво агенте и ходи раздавай на бежанците, аз плюскам дебели свински печени на скара пържоли и свински ребра много ама те такова не ядат. Пък и тоя в Германия ще взема 1 500 евро за да обарва немкините тука вяа да остане да работи освен ако некой не го върже със свински опашки пхехе даже и ислямиста няма предпочита клошар в ЕС отколкото роб в Тиквостан.
11
5
 
6
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Това не е демокрация, това е власт на световния финансов капитал и ядрените балистични ракети!!!Демокрация е наименование на строя за селския ограничен мозък!!!Добър вечер селяни прости!Агент Бътси Стивънсън!ЦРУ!!!
10
1
 
14
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
ами българската икономика облагодетелства 3-4 % от българите ...т.е само собствениците на предприятията. това от какво се нъждаят 3-4 % не означава , че трябва да се престъпват желанията на останалите 95% които не желаят навлеци !все пак сме демокрация ...нали ?
9
0
 
15
 
! Отговори
при внимателен преди 6 години
прочит се набива последното изречение...искал да има паспорт за да има същите права като другите !!! явно тоя не разбира , че първо ще има задължения а чак после ако е примерен ще има и права !!! но проблема на политиците от ес...меркел и подобните и е , че не казват на поканените за техните задължения а ги канят давайки им само права
8
14
 
2
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Българската икономика има нужда от работна ръка!!!Агент Бени Фишер!ЦРУ!!!
7
16
 
5
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Българската икономика в този момент може да поеме 100 000 работни места!!!Бежанеца е ресурс, това е човешки потенциал, който може да дава плодове, ако се експлоатира правилно и както трябва, така както българските бежанци допринасят за величието на великите и непобедими англосаксонски корпорации и банки!!!Агент Аарън Шоули!ЦРУ!!!
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мохамед е оптимист,никой не може да ме спре да стигна до Испания и да изпълня дълга на дедите си,тоест вие си знаете неверници!