Решението на Синода ни за МПЦ разбуни духовете в Белград

За СПЦ само Охридската архиепископия на Вранишковски е канонична
Обновена: 28 ное 2017 10:01 | 28 ное 2017 10:00, Елка Василева
60
Решението на Синода ни за МПЦ разбуни духовете в Белград
Снимка: архив, Олег Попов / Dnes.bg

Решението на Българската православна църква да приеме да се застъпи за Македонската православна църква пред останалите църкви за установяване на нейния каноничен статут "възбуди" църковните среди в Белград, пише сръбският вестник "Политика", цитиран от mkd.ru.

Позовавайки се на свои източници от "върха на Сръбската православна църква", изданието пише, че Светият архиерейски синод на СПЦ е провел вчера редовно заседание, на което са били обсъдени и събитията в България.

Както пише сръбското издание, от върха на СПЦ неофициално са заявили, че са "изненадани от решението на Българската патриаршия и се надяват, че Синодът в София ще остане на линията на каноничния ред в църквата, тъй като след неотдавнашното решение на Европейския съд по човешките права в Страсбург Охридската архиепископия начело с архиепископ Йован Вранишковски е законната канонична църква в този регион".

Припомняме, че Православната охридска архиепископия, начело с Йован Вранишковски, е автономна православна църква в Република Македония, под юрисдикцията на Сръбската православна църква. През 2002 г. поредните преговори между СПЦ и МПЦ се провалят, но епископ Йован Велешки /Вранишковски/ не се отказва от Нишкото споразумение и образува Православната охридска архиепископия. Македонската православна църква къса всякакви връзки с духовенството на ПОА. Йован Вранишковски е осъден на 18 месеца затвор за "поругаване на Македонската православна църква и накърняване на религиозните чувства на местните граждани" Комисията по вероизповеданията в Република Македония отказва да регистрира ПОА, тъй като името ѝ не се различава достатъчно от това на МПЦ. През април 2007 г. Йован Вранишковски е пуснат от затвора.

Още по темата

"На православния народ в Македония не са му отнети никакви права. Този факт е потвърден не само от каноничното право, но и от най-висшите правни актове на ЕС", отбелязват източниците на "Политика" от СПЦ.

Пишейки за решението от Страсбург и реакцията на Православната Охридска архиепископия на Вранишковски, "Политика" се позовава на своите неназовани източници и припомня, че "СПЦ е издала удостоверение за автономия на Охридската архиепископия чрез акт, подписан от покойния патриарх Павле и целия събор на СПЦ, което е потвърдено и от Вселенската патриаршия в Цариград".

Въз основа на Нишкия договор от 2002 г. между СПЦ и, както пише белградския вестник - "канонично непризнатата БПЦ", македонските епископи са приели да се върнат към канонично единство със СПЦ, но след връщането си в Македония са оттеглили подписите си".

Историкът д-р Александър Ракович от Института по най-нова история на Сърбия заяви за сръбския вестник, че "с формирането на властта на Зоран Заев в Скопие се е стигнало до пробуждане на българофилските течения във всички структури на обществото, включително и в МПЦ".

Според Ракович "ходът на МПЦ е неканоничен, незрял и не спомага за решаването на проблема".

Според историка и ходът на БПЦ е неканоничен, защото като автокефална църква БПЦ няма канонично право да представлява МПЦ, която е в разкол със СПЦ, следователно решението на БПЦ е намеса във вътрешните работи на Патриаршията в Белград.

Според "Политика" трябва да се търсят и политически мотиви, тъй като от 1 януари 2018 г. България поема председателството на ЕС, а официално Скопие се надява точно по това време да бъдат отворени вратите за започване на преговори за членство в ЕС, пише МИА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58 Руските и българските комунисти разбиваха църкви с гюлета и забраняваха да се влиза в тях,а сега са първите православци,начело с Путин ,Нинова и сие.....
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много всеразбирачи пишат по тая тема!Я си кажете,с ръка на сърцето:колко пъти сте влизали в българска църква,не само от любопитство.За тези неща не се иска само история.Има си канони и закони,които ние не разбираме.Има си кой да решава ,а ние да не се палим с/съседите си.
56
1
 
8
 
! Отговори
game1 преди 6 години
сърбите пи**ят газ в момента !няма безплатен обяд момчета, те първа ще си плащате.. се ла ви !
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбета , кротко , кротко , ке сте заобиколени само от " приятели" .Дойде времето само да слушкате .
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има опасност БПЦ нищо да не спечели,а само да загуби уважението си ,от повечето Православни църкви!МПЦ в случия нищо не губи,единствено споменаването на ,,църква-майка"срещу което скочиха повечето макета.Те ,така и така със СПЦ са скарани и не им пука какво ще кажат другите които не ги признават!
53
0
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Доста пари ще трябва да дадем за да откупим МПЦ-ОА ...
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбойците ,тишИна тамо,не е ваша работа каквото има да става!Заграбили чужда земя КУПИЛИ СТЕ ОТ ЦАРИГРАДСКАТА ПАТРИАРШИЯ църкви и манастири КОИТО НЕ СА БИЛИ ГРЪЦКИ А ОНИЯ ВИ ПРОДАЛИ НЕЩО КОЕТО НЕ Е ГРЪЦКО,АЙДЕ МАРШ!!Изедници,алооо сърборусолюбците ВИЖДАТЕ ЛИ ГИ ВАШИТЕ БРАТЯ!!Ония скопяните ПРИЗНАЙТЕ ИСТИНАТА ИНАЧЕ НЕМА ДА ВИ БЪДЕ,няма пак да се прецакаме зарди вас.
51
0
 
1
 
! Отговори
До Аз /41/ преди 6 години
За съжаление, в повечето случаи критериите, прилагани в БАН нямат нищо общо с науката. Критерият е "На кого е човек?"Пример: В един от институтите, 20 г. ръководител на секция е жена, изключвана за слаб успех от гимназията, после влязла в СУ по параграф, след това се омъжила за човек, който бил роднина на някого от Политбюро.В същия институт, ръководител на друга секция е жена, повтаряла един клас в средното училище. И тя станала студентка по параграф, но била много силна по тънката част.
50
0
 
1
 
! Отговори
Съгласно Позитано преди 6 години
Да де, ама според нашия червен и просръбски вестник Дума, БПЦ не е признала автокефалността на МПЦ Ето какво пише вестник Дума на 28. Ноември 2017 , брой: 233 Светият синод удържа на натиска за Македония Светият синод отказа вчера да признае едностранно Македонската православна църква. Той обаче реши архиерейска комисия да води преговори за статута на Македонската православна църква. Това ст ана ясно след неколкочасово заседание на Светия синод по повод отправено писмо от Македонската православна църква. В съобщението се казва, че Светият синод поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като
49
2
 
8
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Много са плахи и несигурни нашите клирици. По смело, твърдо трябва да се застане и да им се обясни на поповете от Белград, че една все по смаляваща се Сърбия няма думата да казва каквото и да било на България и българите в Македония. Колкото до онова *** в Истанбул дето се мисли за господар на вселената, пак да му се обясни, че Византия умря много отдавана. По малко да се интересува от външни мнения БПЦ и повече от исканията на народа.
48
0
 
0
 
! Отговори
Против! преди 6 години
Ако БПЦ ги признае за НЕЗАВИСИМА МПЦ, щели да й викат Майко...Против! Македонски номера!Да се връщат като блудни синове в лоното на Майка БПЦ! Това е решението!
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема си е на сърбите.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че братята на русофилите ще са против България.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СПЦ са прави никога не имало Македонска Патриаршия,винаги Охридската архепископия е била подчинена на призната Патриаршия!По кой канон,и по коя историческа истина ние ще съдействаме или признаваме САМОСТОЯТЕЛНА МАКЕДОНСКА ЦЪРКВА? Като искат да са независими от сърбите,да подадът документи за вливането на епархийте им към БПЦ.
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долните сърби трябва да разберат, че Македония е независима от тях и ще се разкриват все повече зверствата на сърбите в Македония.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това което направи СПЦ ,давайки самостоятелност на МПЦ в в своя диоцез ,като Охридска архепископия,и поставяки човек ,като владиката Йован начело на ОА,можеше само да се приветства от нас и българофилите в Македония.Вместо това ,той беше оплют в Македония.Кой владика преди него смееше ,да каже ,че цар Самуил е БГ цар?
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!......така че и "Сръбската православна църква" трябва да е дошла от там !!!
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От МПЦ да обяснят,защо македонските власти тикнаха в затвора Йован Вранишковски?Заради подчинението си на СПЦ или заради изявите си в македонските медии,че македонската нация е създадена след 1945г.,а до тогава населението се чуваствало ,като БЪЛГАРИ!Както и ,че историята на Македония се фалшивицира и се отрича българският й характер!!!Кой от владиците на МПЦ защитава такава теза?Никой! Въпреки ,че пратиха писмото до БПЦ,не се отказват от македонизма.
40
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 6 години
До И БАН се намесиПрав си - закриваме БАН! Как така ще определят кой е учен и кой - не?! За целта наемаме една баячка да "хвърля боб" за всеки кандидат!
39
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименВсяка държава може да има своя православна църква! Католиците се подчиняват на Папата, но православните църкви нямат общ патриарх. Всяка си има свой. Така, че - признават или не - македонците сами решават за своята църква. Другото са политически игрички!