Решението на Синода ни за МПЦ разбуни духовете в Белград

За СПЦ само Охридската архиепископия на Вранишковски е канонична
Обновена: 28 ное 2017 10:01 | 28 ное 2017 10:00, Елка Василева
60
Решението на Синода ни за МПЦ разбуни духовете в Белград
Снимка: архив, Олег Попов / Dnes.bg

Решението на Българската православна църква да приеме да се застъпи за Македонската православна църква пред останалите църкви за установяване на нейния каноничен статут "възбуди" църковните среди в Белград, пише сръбският вестник "Политика", цитиран от mkd.ru.

Позовавайки се на свои източници от "върха на Сръбската православна църква", изданието пише, че Светият архиерейски синод на СПЦ е провел вчера редовно заседание, на което са били обсъдени и събитията в България.

Както пише сръбското издание, от върха на СПЦ неофициално са заявили, че са "изненадани от решението на Българската патриаршия и се надяват, че Синодът в София ще остане на линията на каноничния ред в църквата, тъй като след неотдавнашното решение на Европейския съд по човешките права в Страсбург Охридската архиепископия начело с архиепископ Йован Вранишковски е законната канонична църква в този регион".

Припомняме, че Православната охридска архиепископия, начело с Йован Вранишковски, е автономна православна църква в Република Македония, под юрисдикцията на Сръбската православна църква. През 2002 г. поредните преговори между СПЦ и МПЦ се провалят, но епископ Йован Велешки /Вранишковски/ не се отказва от Нишкото споразумение и образува Православната охридска архиепископия. Македонската православна църква къса всякакви връзки с духовенството на ПОА. Йован Вранишковски е осъден на 18 месеца затвор за "поругаване на Македонската православна църква и накърняване на религиозните чувства на местните граждани" Комисията по вероизповеданията в Република Македония отказва да регистрира ПОА, тъй като името ѝ не се различава достатъчно от това на МПЦ. През април 2007 г. Йован Вранишковски е пуснат от затвора.

Още по темата

"На православния народ в Македония не са му отнети никакви права. Този факт е потвърден не само от каноничното право, но и от най-висшите правни актове на ЕС", отбелязват източниците на "Политика" от СПЦ.

Пишейки за решението от Страсбург и реакцията на Православната Охридска архиепископия на Вранишковски, "Политика" се позовава на своите неназовани източници и припомня, че "СПЦ е издала удостоверение за автономия на Охридската архиепископия чрез акт, подписан от покойния патриарх Павле и целия събор на СПЦ, което е потвърдено и от Вселенската патриаршия в Цариград".

Въз основа на Нишкия договор от 2002 г. между СПЦ и, както пише белградския вестник - "канонично непризнатата БПЦ", македонските епископи са приели да се върнат към канонично единство със СПЦ, но след връщането си в Македония са оттеглили подписите си".

Историкът д-р Александър Ракович от Института по най-нова история на Сърбия заяви за сръбския вестник, че "с формирането на властта на Зоран Заев в Скопие се е стигнало до пробуждане на българофилските течения във всички структури на обществото, включително и в МПЦ".

Според Ракович "ходът на МПЦ е неканоничен, незрял и не спомага за решаването на проблема".

Според историка и ходът на БПЦ е неканоничен, защото като автокефална църква БПЦ няма канонично право да представлява МПЦ, която е в разкол със СПЦ, следователно решението на БПЦ е намеса във вътрешните работи на Патриаршията в Белград.

Според "Политика" трябва да се търсят и политически мотиви, тъй като от 1 януари 2018 г. България поема председателството на ЕС, а официално Скопие се надява точно по това време да бъдат отворени вратите за започване на преговори за членство в ЕС, пише МИА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то беше ясно, че отколешните ни душмани сърбите ще са против.То е казано много отдавна - Каквото е лошо за Русия, Сърбия и Гърция е добро за България.
37
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното активно мероприятие на Кремъл. Дават всичко за да предизвикват разкол и напрежение сред бившите си сателити.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа разбирам, че ти не вярваш, че света е създаден от нищото? Защото нищо не може да се създаде само, нали?
35
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАКЕДОНСКИТЕ ЕПАРХИИ ВИНАГИ СА БИЛИ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, едва през 20-и век, под Коминтерновски натиск, започват да се правят на интересни и да се изживяват като нещо самостоятелно.БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА САМА НЕ БИ МОГЛА ДА УТВЪРДИ НЕЧИЯ ЦЪРКОВНА АВТОКЕФАЛНОСТ. ТОВА СЕ РЕШАВА НА ЦЪРКОВЕН СЪБОР, ОЩЕ 13 ДРУГИ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ ТРЯБВА ДА КАЖАТ МНЕНИЕТО СИ И ДА СЕ ГЛАСУВА.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочее, бъркаш вяра със суеверие: " в това число всякакви секти, врачки и баячки".Православието има огромно количество литература, която днес е малко позната (малко четена). Това е знание като вяко друго, иска познание четене, работа... Както да го защитаваш , така и да го оборваш. Оспорваш или утвърждаваш онова, което не познаваш е смешно....
33
3
 
4
 
! Отговори
asd преди 6 години
Да жените са си малко нерационални, ненаучни. Предпочитам да дам 70 лв за една енциклопедия с научните теории за произхода на света. Въпроса не е в едни 70 лв, а че сектите ни дърпат назад в развитието от хилядолетия. Това не са 70 лв, а огромна загуба за ощбеството. Учат ни да очакваме доброто от литературни герои, вместо да разчитаме на реални усилия. И мога ли да знам колко станаха цените на свещите? Чувам че инфлацията е огромна там. И после се гасят набързо и пак се претопяват.
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е начин бпц да се съвземе след западането си от руско комунистическо осакатяване
31
2
 
12
 
! Отговори
И БАН се намеси преди 6 години
Решението да има македонска нация и македонска църква е на Коминтерна.Доскорошният председател на БАН акад.Ст.Воденичаров подкрепя искането за отделна македонска църква.В такъв случай, чии решения подкрепя БАН? И дете може да отговори на този въпрос.А пък вие сами си решете, ще подкрепяте ли исканията им за по-високи заплати? Разумно ли е БАН да продължи да съществува в този си вид и сегашните нейни "учени" да продължат да решават кого да припознават и в бъдеще за учен?
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До asdСмяташ майка си за глутава, че е платила 70 лева за твоето кръщене? Вместо, например, да ги даде за нещо практично... :) И тази финансова загуба те движи в битката срещу "гадните попове". Малко налудничево звучи - без да те обиждам.
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една майка винаги ще приласкае родното си дете . Когато е буйно и прави пакости го остави да се налудува и после къде с приказки , къде с малко шамари го укроти , но никога не се отказва от него . Родната кръв проговаря и когато най-близките на на нас хора молят за помощ и внимание ние се отзоваваме с добро независимо дали заслужават заради глупостите които са правили години наред . Такива сме ние българите .
28
2
 
10
 
! Отговори
asd преди 6 години
Аз съм кръщаван, но се дразня на хора, които живеят на гърба на обществото чрез заблуди, в това число всякакви секти, врачки и баячки. И защото хората са склонни да дават 70 лв за индиански ритуали за 15 минути, като пълни ***.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църковното политбюро не е шега работа!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До asdЗа да си свещеник първо трябва да си женен. Но това го казвам само за да разбереш колко си извън темата. Наистина, този войнствен атеизам, подплатен с непознаване е безполезно хабене на енергия за теб самия. Вярата не е задължителна. И слава Богу. Иначе ще да е фалшива.
25
7
 
4
 
! Отговори
СС преди 6 години
Попове се карат за пари, нищо ново под слънцето.
24
1
 
12
 
! Отговори
Wait and see преди 6 години
След председателството македония ще си е решила проблемите с Гърция , и ще започнат ускорени преговори за присъединяване към ЕУ и НАТО. Това ще бъде урок за сърбия.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До asdКакъв ти е проблемът? Не си християнин - не се тревожиш ни за кръщенета, ни причастия, ни за водосвети... Боли ли те колко се плаща за сюнет , например? Не, не си мюсулманин. Тогава какво те вълнуват християнските дела, като не си православен?
22
10
 
4
 
! Отговори
asd преди 6 години
Не ща да ставам поп, защото не желая да заблуждавам хората, че им помагам с нещо, а да знам, че не върша нищо и освен това не съм обратен.
21
0
 
25
 
! Отговори
Ко Ко преди 6 години
Щом сръбската *** се дразни незабавно да го направим.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не мога да се оправя в тая църковна вакханалия, но доколкото знам последното решение ще се вземе от генерала на КГБ по съвместителство и патриарх на Русия Кирил.
19
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриаршията в Белград още ли не е разбрала, че Македония е отделна държава?А като изгониха българските владици в 1919 г. и се настаниха в БЪЛГАРСКАТА ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЯ, ТОГАВА КАНОНИЧНИ ЛИ БЯХА?