Румънците пак срещу корупцията. Клати ли се кабинетът?

Мартина Ганчева и Владимир Береану пред Bulgaria ON AIR
28 ное 2017 10:37, Елка Василева
14

Разгневени от действията на правителството, десетки хиляди румънци излязоха по улиците да протестират. Демонстрациите бяха провокирани от остро критикувания план на управляващата социалдемократическа партия за реформа в съдебната система. Плановете за реформи си навлякоха критиката и от страна на ЕК, тъй като съдебната система се поставя под политически контрол.

"Ноември е преломен момент за румънците, независимо в коя година. Парадокс в румънската душа – не са доволни от управлението на демократите, но сега правителството пак е демократично. Това се случва, защото младите протестират и не гласуват, а до урните отиват само възрастните хора", отбеляза журналистът на Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева.

В студиото на "България сутрин" тя посочи още, че никой в северната ни съседка няма интерес от нови избори.

Още по темата

"Докладът на ЕК е критичен, но румънците са изключително напред в борбата с корупцията. Критиката на Брюксел е, че правителството дава крачка назад. В момента борбата с корупцията в Румъния е много по-напред от нас. Реално е по-напред, с по-високи заплати", поясни журналистът Владимир Береану.

Относно парадокса на румънските избори той подчерта, че принципно се избира партия, която да е икономически най-подготвена да управлява. И наистина социалдемократическата партия е най-подготвена, тъй като е най-дълго време в политиката, но това означава, че е и най-много корумпирана, а оттам и критиката от Брюксел, допълни Береану.

За финал на разговора гостите завършиха с не чак толкова оптимистичното твърдение, че в България няма гражданско общество и подобни задружни протести все още не могат да се видят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
До АнонименТи, да не си един от тези, които държаха масата над Волен...да го пазят от любовта на народа?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гербисто-патриотУ нас драги ми герберчо СТАБИЛНИ СТЕ ВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ В НАГЛОСТТА СИ И В ЛАКОМИЯТА ,СТАБИЛНА Е И СИРОМАШИЯТА НА 80% ОТ НАРОДА !)
10
0
 
9
 
! Отговори
бля бляяяяяя преди 6 години
Защо да протестираме? У нас корупция няма, няма нито един хванат и осъден за това, имаме си яка съдебна система! Имаме си и трима шишковци, ама това е друга тема.
9
1
 
13
 
! Отговори
зивънземен преди 6 години
Само българите подкрепят корупцията като редовно гласуват за нея.
8
1
 
13
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 6 години
Важното е, че ние сме стабилни, а в Румъния имат проблеми. Там народа е недоволен и протестира, а при нас всичко е наред. Ние имаме стабилитет и се развиваме бързо, вървим с ускорени крачки по пътя на прехода и реформите.
7
7
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Двайсетина платени отвън протестърчета и щедро отразявани от СНН и васалните му канали не са румънският народ.Румънският народ си е добре - средна запалата 1800 лв, спокоен живот, никаква престъпност.Не като във царството на фалша БГ.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 3Ааа, имаш предвид вездесъщия злодей Сорос. Почти 90 годишния финансов шмекер, виновен за всички злини по света. Тази приказка я разказват на дечицата в Русия, които ходят с фланелки с образа на Путин, вместо като другите деца с анимационни миньони.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците за поред път ни паказват колко сме заспали . Народът там скача при всяка противонародна проява на политиците , а у нас всички български политици години наред ни танцуват по главите ,всеки божи ден си гласуват закони с които да ни ограбват законно народът едва диша ,но си мълчим......
4
5
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
платени от вмирисания унгарски евреин протестърчета
3
4
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Каво значи "зорошоидчета" ?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците винаги ще са по-напред от нас, не защото са по-умни и по-работливи, а защото си убиха диктатора като куче, а ние на нашия паметници му издигаме !
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излезли няколко зорошоидчета като протестите срещу Орехарски.Ама народът ги гледа с насмешка.