Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!

Шефът на руския център в Ниш нарече сърбите "малките руснаци"
28 ное 2017 11:00, Елка Василева
212
Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!
Снимка: архив, Reuters

Новият директор на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш Виктор Гулевич започна мандата си със спорното изявление, че сърбите "може би са малки руснаци". Той отиде дори по-нататък  и добави, че тази теза може би може и научно да бъде доказана, пише сръбският вестник "Блиц".

Само месец и половина след идването си на този пост Гулевич реши да обясни на сърбите откъде произхождали и към кой народ принадлежали. И естествено, той свърза своите домакини – гражданите на Сърбия, с руснаците, като отреди и най-невероятното място на тяхната прародина.

"В свободното си време се интересувам от историята на древните руски племена, много съм чел за това. Някои експерти твърдят, че руснаците са се преселили от района на Северния полюс на юг поради климата и са се заселвали в Европа и други части на света. Така че може и да може да се докаже, че сърбите са "малки руснаци", заяви Гулевич.

Той не е първият, който нарича сърбите "малки руснаци". Поради уж голямото влияние на Москва върху Белград в този контекст за сърбите писаха и чужди медии. Че сърбите са "малки руснаци", твърдяха и хора от екстремистки сръбски партии, представящи се за националисти. За това навремето говореше и лидерът на радикалите Воислав Шешел. 

От друга страна против тезата, че сърбите са "малки руснаци", говориха представители на настоящата управляваща коалиция в Сърбия, наскоро и министърката на евроинтеграцията Ядранка Йоксимович.

"Ние сме сърби! Не сме "малки руснаци" и не сме "троянски кон" на руските интереси в ЕС. Но уважаваме подкрепата и отношението към нашите интереси, проявено от Русия и не крием това. Поради това и не сме им наложили санкции", каза Йоксимович.

Сръбското издание попита Душан Баятович – директор на "Югоросгаз" и известен русофил, дали е съгласен с тезата, че сърбите са "малки руснаци" или тя го обижда.

"Като народ не сме нито великосърби националисти, нито сме "малки руснаци". Ние сме сърби, славяни и православни. С братята руснаци имаме безукорни исторически отношения и много исторически и настоящи интереси. Всичко друго са трудно приемливи опростявания", каза Баятович.

Макар че в много държави подобно изявление би било възприето от домакините като обида и то не защото става дума за руснаци /може да е и която и да е друга нация/, случаят със Сърбия не е такъв, пише изданието.

"Ние очевидно сме изгубили своята идентичност, а този господин не би казал това, ако мислеше, че тук няма да бъде поздравен за това. Той е знаел, че ще го аплодират за подобни изявления. С това той е искал да каже: ние нямате своя идентичност, изгубени сте във времето и пространството и ние ще ви кажем кои сте", обясни Ратко Божович пред сръбското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: сърбималки руснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами хайде честито на съседите! след като македонците са южно сърби, ето че и сърбите станаха малки руснаци. май от едно и също място идват всички пререкания на полуострова.
158
0
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
До АнонименТотален *** си 68. Колко милиона е Русия? 300?!! Има -няма 144 някъде. Ти си със сигурност от 80 %!
157
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета си топ новините на днес.бг и какво да видя - в Русия създали убежище за гейове и едновременно с това признали сърбите за леко сбъркани руснаци.Слочаенос?
156
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да здравствует Россия! Живела Србиjа! Да живее нашето скъпо Отечество България!Да се очистим от враговете между нас, сеещи омраза, националните предатели!
155
26
 
4
 
! Отговори
До 175 преди 6 години
До До РуснакРуснаците - роби? Я *** да те ****т ! Друг път пишете - поробители! Айде изберете!Бил съм дълго време там и знам, колко свободолюбив народ са, за разлика от едни други, които все се оправдават с чуждо робство.200 години византийско, 500 - османско, 45 - руско. Руснакът, като му дотегнело, нарамвал топор, вземал пушка и стигнал до Чукотка, преминал и в Аляска, стигнал до там, дето после построили Сан-Франциско! Неблагодарници, русите ни освободиха от робството и ни дадоха държавност
154
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според руснаците те са паднали от космоса, и са очовечили всички останали народи, които по него време са били още на клона. А как не могат до ден днешен да решат проблема с глада и немотията в собствената си държава, и как не могат една кола като хората даже да направят, остава загадка.
153
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радост! С един куршум - два заека - Русия и Сърбия! А кога работите, бе соросопитеци?Воните, та не се трае!Аз поне се лиших днес от здравословния следобеден сън, ами вие? Или сте закъсали безработни, или крадете работно време от някого, независимо държава или работодател! Абе не е независимо от кого, ако сте на държавна службица, крадете от моите данъци!
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък Хитлер-Гьобелската пропаганда изкарваше немците извънземни, дошли от езерото Тикитака. Пък и ние си вярваме, че сме дошли от май.ната си. Ми да си направят ДНК-тест, той ще докаже точно!
151
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са отделили се от България през 11-12 век българи от западните покрайнини, за което има доста исторически доказателства, които не вярва да види кои е Петър Делян и какво е направил. Самия Белрад е основан от българите и името му ясно го доказва.
150
9
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 6 години
До Модерни роби Много ми е приятно да се запозная със МОДЕРНИ Б-и РОБИ!
149
11
 
4
 
! Отговори
Модерни роби преди 6 години
Сърбите са *** на РАсия България пък на ЕС.Не е лесно да си *** и слуга на чужди сили.
148
2
 
22
 
! Отговори
Интересна теория преди 6 години
Брей тия ги тресе грандоманията. Що пък руснаците да не са "малките сърби"?
147
3
 
15
 
! Отговори
руска му работа ! преди 6 години
Не ги слушайте ***, снощи една рушкиня-Захажаева в Биг Брадъра каза, че като малка на Пионерски лагер в раССия, в спортен клуб "Буревестник", тя е скочила 2,25 м на висок скок. Дъщеря и Албена Вулвулева допълни, че и тя като малка била пъргава и скачала 2,04 м висок скок, при което Ники Кънчев я репликира с фразата, че крушата не пада по-далеч от дървото
146
12
 
4
 
! Отговори
тракопитек преди 6 години
Много интересно да чета няколко коментари отдолу.1.Руснаците са роби и славяни. Българите не са роби и славяне. (500 г ?)(хохлите смятат руснаците за угро-фини и азиатци)2.Руснаците нямат история. Българите имат.Искам да попитам какво освен "история" имат ВЕЛИКИТЕ учени -войници и бизнесмени по-над всички БЪЛГАРИте ??? Имате ли кола,ютия,телвизор или четка за ***?ИМАТЕ ПРЕДИМСТВО В ИСТИНСКА ЕВРОПА на миене ***, велики траки и арийци.
145
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български войник никога не е стъпвал на руска земя като окупатор. А сръбският-да. Пред 1919 г. войски на Сърбо-хървато-словенското кралство участват в експедиционния корпус на Антантата и са ангажирани в окупацията на Одеса и редица други черноморски градове. Тогава май Франция е била по-близо до сърцето на новоизлюпените русофили.
144
9
 
4
 
! Отговори
Обичам сърбите преди 6 години
До св.св.Маркс и Енгелс ние сме водещи в изследването на океанско дно. Това е добре.Вие сте водещи в изследването на кенефско дно от европа.Най-прочути изследватели !!!
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 164Стефан Душан пък е 3/4 българин.
142
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има нещо мазохистично в тази прословута руска любов към сърбите. За сръбската подлост и лицемерие не ми се говори. Тя е добре известна. Само че в историята няма пример Сърбия да е действала някога в руски интерес. Винаги са гледали само и единствено постигането на своите цели от "Начертанието" на Гарашанин. Навремето докато Тато пращаше БГ танковете в Чехословакия, Тито провеждаше мащабни военни учения под носа ни. Югославската армия имаше планове за война с Варшавския договор, а с НАТО-не.
141
4
 
9
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До Пуу Аман-освен че са големи историци рашаните са и водещи в изследването на океанското дъно...Току що Лента.РУ съобщи:Запущенная с Восточного ракета с 19 спутниками упала в Атлантике...
140
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО НАЙ-НОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ВТОРАТА НИ ДЪРЖАВА НЕ Е МНОГО БЪЛГАРСКА, ЗАЩОТО БРАТЯТА АСЕНЕВЦИ СА КУМАНИ.ДА НЕ ГОВОРИМ ПЪК, ЧЕ ПОСЛЕДНИЯ ЦАР НА ТАЗИ ДЪРЖАВА ИВАН ШИШМАН Е ЕВРЕИН.