Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!

Шефът на руския център в Ниш нарече сърбите "малките руснаци"
28 ное 2017 11:00, Елка Василева
212
Според руснак: Сърбите са дошли от Северния полюс?!
Снимка: архив, Reuters

Новият директор на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш Виктор Гулевич започна мандата си със спорното изявление, че сърбите "може би са малки руснаци". Той отиде дори по-нататък  и добави, че тази теза може би може и научно да бъде доказана, пише сръбският вестник "Блиц".

Само месец и половина след идването си на този пост Гулевич реши да обясни на сърбите откъде произхождали и към кой народ принадлежали. И естествено, той свърза своите домакини – гражданите на Сърбия, с руснаците, като отреди и най-невероятното място на тяхната прародина.

"В свободното си време се интересувам от историята на древните руски племена, много съм чел за това. Някои експерти твърдят, че руснаците са се преселили от района на Северния полюс на юг поради климата и са се заселвали в Европа и други части на света. Така че може и да може да се докаже, че сърбите са "малки руснаци", заяви Гулевич.

Той не е първият, който нарича сърбите "малки руснаци". Поради уж голямото влияние на Москва върху Белград в този контекст за сърбите писаха и чужди медии. Че сърбите са "малки руснаци", твърдяха и хора от екстремистки сръбски партии, представящи се за националисти. За това навремето говореше и лидерът на радикалите Воислав Шешел. 

От друга страна против тезата, че сърбите са "малки руснаци", говориха представители на настоящата управляваща коалиция в Сърбия, наскоро и министърката на евроинтеграцията Ядранка Йоксимович.

"Ние сме сърби! Не сме "малки руснаци" и не сме "троянски кон" на руските интереси в ЕС. Но уважаваме подкрепата и отношението към нашите интереси, проявено от Русия и не крием това. Поради това и не сме им наложили санкции", каза Йоксимович.

Сръбското издание попита Душан Баятович – директор на "Югоросгаз" и известен русофил, дали е съгласен с тезата, че сърбите са "малки руснаци" или тя го обижда.

"Като народ не сме нито великосърби националисти, нито сме "малки руснаци". Ние сме сърби, славяни и православни. С братята руснаци имаме безукорни исторически отношения и много исторически и настоящи интереси. Всичко друго са трудно приемливи опростявания", каза Баятович.

Макар че в много държави подобно изявление би било възприето от домакините като обида и то не защото става дума за руснаци /може да е и която и да е друга нация/, случаят със Сърбия не е такъв, пише изданието.

"Ние очевидно сме изгубили своята идентичност, а този господин не би казал това, ако мислеше, че тук няма да бъде поздравен за това. Той е знаел, че ще го аплодират за подобни изявления. С това той е искал да каже: ние нямате своя идентичност, изгубени сте във времето и пространството и ние ще ви кажем кои сте", обясни Ратко Божович пред сръбското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: сърбималки руснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
15
 
! Отговори
Нушич преди 6 години
Северен полюс, малоруси, древни руски племена.....Глупости!!! Каква древност има в Русия - държава на едва 500 години.(Ето какви мисли му идват на човек, след редовна употреба на самогон от картофи! ) Още Херодот го е казал, че огромният тракийски народ живее от Карпатите до Пелопонес и от Адриатика до Черно море. Какви славяни, какви бушмени им се въртят в главите олюляни... Под балкански вол тръгнал да ми търси сибирски телета....
118
3
 
21
 
! Отговори
Монгол преди 6 години
Много от руснаците са руси и синеоки, но фейса им чисто монголски...
117
3
 
24
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Одеколонът не прощава....
116
7
 
24
 
! Отговори
Има ли значение преди 6 години
Откъдето и да са дошли сърбите са *** и рушки куросмуци...
115
4
 
18
 
! Отговори
Вовка Офшорното преди 6 години
Е ГМО китайче! Вижте му дръпнатите очички. Пък и вече взе да разпродава Сибир на истинската си родина- Китай.
114
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде под мостовете в Бруклин.Не ни трябват пиндосчета.
113
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер се е възхищавал на издръжливостта на руснаците. Не е могъл да повярва как са издържали 3 годишна обсада на Ленинград с ядене на плъхове и човешка плът. После когато Гьобелс му съобщава за зверствата които руснаците правят в източна прусия, Фюрера остава възхитен от жестокостта им. Когато руснаците влизат в Берлин и достигат бункера на Хитлер, той заключва, че руснаците са по-добри войници от немците и от тях щи станат по-добри фашисти. Фашизма в Русия е вечереалност и Хитлер се оказа прав
112
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснакът не е казал чесърбите са дошли от Севернияполюс.Това си го е измислилаедна *** в София и гослага като заглавие настатийката си.
111
8
 
9
 
! Отговори
USA USA UBER ALLES преди 6 години
САЩ е най-великата бяла държава в света, защото не им от какъв произход си, стига да си бял християнин !
110
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такъв български цар няма."Мосха" е арабска дума иозначава тържище на кожи.
109
5
 
14
 
! Отговори
путка в Кремъл преди 6 години
Москва е Създадена от Царя на Волжките Българи АхадМосха(1061-1076) и носи Неговото Име !Какво е това Руснак ?Да не е Порода БЪЛГАРСКИ *** развъждан Предимно около Българския ОборМОСХА(МОСКВА) Основан 1068 г. от Българския Цар Ахад Мосха(1061-1076)Край Москва е била Резиденцията на Ахад МОСХА, там Българите са ОтглеждалиДобитъка-Овце, ***,Коне,Кокошки...а Руските *** си Направиха отБългарския Обор Столица.Ми то *** си е ***...
108
5
 
18
 
! Отговори
Рутений 106 преди 6 години
121, руснаците ли са по-напред в развитието си бе ***? Вица на деня! Руската (полезна) радиация не ви действа добре!
107
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Близко до истината ,но не съвсем .Сърбите идват от река Елба и са си германци омесени със славяни .Затова са белички поне чистите сърби и им викат бели сърби .Тоест на балканите уж два славянски народа идат от различни краища на европейския континент.Ние от Азия се намърдахме тука ,а сърбите от Германия.
106
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-големи наивници от руснаците,достатачно е някой ,да им се подмазва и да обяви общи врагове и са готови да го прегърнат.Като е чел история ,този руснак не знае ли ,че сърбите са двуличници и лицемери,ако не бяха им взели Косово и бомбандиронато на Сърбия,сега щяха да са в ЕС и НАТО и ,да се присмиват на Русия!Като са,,малко руснаци",що не влезат в ,,Евроазиятския"съюз с Беларус,Русия,Казахстан и Армения.Винаги са седели на два стола,само ,че сега Запада си дръпна своя!
105
2
 
9
 
! Отговори
Младеж преди 6 години
На кой му пука кой от къде идва? Сякаш, че ако си знаеш корените от векове назад ще промениш нещо..... А и войната е за глупаците, умните хора си живеят живота
104
5
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Сърбите сме ги правили ние в пияно състояние, а майка им е пияна рускиня.
103
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски алкохолни изпарения донесоха новината, че сърбите са ескимоси,...а българите - чукчи !
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 109Най-много да се гътне ветерана от злоба. но това е историческата истина!
101
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пияна руска своолоч има, Боже....
100
4
 
15
 
! Отговори
Само маймуната преди 6 години
....е произлязла от руснака.Иначе трудно даже и Дарвин би обяснил навиците на това ***..ха.ха