Праляк в предсмъртно писмо: Не искам гроб и погребение!

Хърватският генерал написал: Разпръснете пепелта ми на Мирогой!
1 дек 2017 10:37, Боряна Павлова
85
Праляк в предсмъртно писмо: Не искам гроб и погребение!
Снимка: Reuters

Хърватският генерал Слободан Праляк, който се самоуби в съдебната зала на Хагския трибунал, е оставил прощално писмо.

"Не искам нито гроб, нито погребение, разпръснете пепелта ми над Мирогой /гробището в Загреб/", пише между другото в прощалното писмо, съобщава хърватският "Вечерни лист", предаде БТА.

Вестникът пише, че Праляк е изпратил писмото на домашния си адрес още преди две години с изискването то да се отвори само в случай на внезапната му смърт.

Още по темата

Според информациите, с които разполага "Вечерни лист", Праляк е бил готов за най-черния сценарий още преди две години, когато започнал да разработва плана си за самоубийство. Изглежда обаче никой, нито членовете на семейството му, нито приятелите му, са знаели нещо за този план.

Сръбският военнопрестъпник Веселин Шливанчанин, осъден на 17 години затвор заради масовото убийство в Овчара, изрази съболезнования на семейството на хърватския генерал и заяви, че го е познавал като човек коректен към него и семейството му. Двамата се запознали в затвора и се виждали в спортната зала и в помещението за срещи с посетители.

По повод реакциите на хърватските политици, които характеризираха Праляк като морален, честнен и интелигентен човек, който защитава принципите си, хърватските психиатри предупредиха, че опитите да се представи самоубийството като достоен акт и дори самата информация за самоубийства води до увеличаване на самоубийствата.

"Политиците не реагираха добре, представяха самоубийството като желателен акт. През следващите дни и седмици може да се очаква увеличение на опитите за самоубийства.

Възхваляването на самоубиийствата може да подтикне към действие тези, които са на ръба, или които мислят за самоубийство", каза хърватският психиатър Херман Вукушич. Само часове след самоубийството на Праляк той забелязал на груповата терапия, която води с ветерани от войната, че са по-неспокойни от обикновено.

"Мисля, че това ще доведе не само до по-висока степен на автоагресия, но и до агресия към другите", предупреди психиатърът. Думите му бяха потвърдени от събитията в парламента, където минути след самоубийството на Праляк депутати се сбиха.


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще осъдят Хашим Тачи за наркотрафик и търговия с човешки органи?
Или съдът в Хага е само за християни?
Така ли?
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
М-да! А представяте ли си, ако се бяха осъществила идеята на вожда и учителя, другарят Г.Димитровски - Гошеница, да влезнем в Югославия. Сега другарят Титовски, отдавна да е изтрепал, не само всичките русофили, но и тези знаещи някоя и друга дума на руски. Както са сега сърбите. Сега всичките щяхме да зборуваме на посебен антички македонски и нямаше да се чудиме, как да признаваме МПЦ. Но никога не е късно.
75
6
 
4
 
! Отговори
малко му е преди 1 година
Трябва да го нарежат на парчета и на прасетата. свински *** биха му подхождали.
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мишките-миша смъpт!
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гроб за Хага!!!
72
3
 
18
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Факт ,че в бивша Югославия бяха извършени много зверства. Но всичко това беше инспирирано отвън. Както в Украйна, по принципа "Разделяй и владей".
71
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога един роб,...
.
Нелепо е руски крепостен да говори за роби.
.
70
11
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Робите на Путин пак са по цял ден пред клавиатурата. А тоя с ник "Рускиня" сигурно е самият Кутев!
69
7
 
7
 
! Отговори
рускиня до 64 преди 1 година
Откога един роб, който се предавал от ръка на ръка на различни хазаи , като тебе, ще определя ,коя страна "нормална" и коя не е?
68
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По логиката на някои парчета то Италия , Испания , Германия, въобще не трябва да съществува..както и САЩ и Канада и и...
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма неизмислена страна. Провери колко провинции има Германия. В някои от тях дори не може да се разбере на какъв език говорят.
Когато се подписва Парижкия договор от 1947-ма година и съюзници и победени, са се подписали, че промяна на границите на Европа повече няма да има. Когато Сащ и Нато удариха Югославия го направиха без разрешение на Съвета за сигурност към Оон. Сигурно защото се смятат за богоизбрани.
66
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре ли сте? Югославия е напълно измислена страна, създадена от великите сили-победителки след ПСВ. Ходи в Хърватска и кажи на хърватите че са сърби и говорят сърбо-хърватски да те видим. А Словения е по-уредена страна от всякога, нищо общо с кочината Сърбия. Словенците по стандарт са като Запада. Истинските граници на Сърбия трябва да са наполовина на сегашните. Войводина е унгарска територия, открадната след ПСВ, а западните покрайнини и македония са български! Разбрахте ли безродници?
65
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога троловете на Козяк си присвояват правото да учат останалите какво е добро и зло.
Добро било Хашим Тачи да убива християни и да търгува с органите им. Но е зло християните да се съпротивляват на този геноцид. Всички знаят, какво е правил Тачи, и че напълни болниците на Западна Европа с органи. За този факт Хага си трае и се прави, че не е чула.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавах навремето журналист, пътувал по целия свят. Той казваше - никъде не съм виждал толкова много стока и такова разнообразие като в Белград.
63
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Край

Да, Югославия беше изкуствена страна и факта, че сърбите ядоха здрав пердах от хървати, словенци, босненци, косовари го доказва. Колкото СЕСЕСЕРЕ беше нормална държава, толкова и Югославия. Комунистически империи, причинили огромни мъки на България (комунизъм+създаване на македонска нация). Но вие русоробите не можете да правите разлика между изкуствени страни (СССР, Югославия) и нормални страни (България, Полша) защото ви липсва ценностна система. "Добро" и "Зло" е размито при вас.
62
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Югославия беше чудесна държава. С добре развита икономика, много добър стандарт на живот, и свободни граждани, пътуващи навсякъде по света.
Освен това беше голяма за Европа. Това не им хареса на Натовците и янките. Да има голяма славянска държава на Балканите със самостоятелна политика. Съсипаха я, за да се отърват от нея. Но няма да променят свободолюбивия дух на хората, които я населяват.
61
2
 
16
 
! Отговори
, преди 1 година
Исляминизирането на балканите върви към своя край..киряк стефчовците плюват и чакат центове в копанката..не знаят че и те нямат място в проекта..
60
0
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 1 година
ами отдели се в отделна страна и я кръси "мразя всички"
59
2
 
17
 
! Отговори
Край преди 1 година
Югославия била изкуствена страна - ти естествена държава знаеш ли. Сигурно Сащ е естествена. Сърби, хървати, словенци, босненци се разбират без преводач /езика е сърбо-хърватски/. Паркингите по магистралата в Сърбия са "отморище" а в Хърватия "почивалище". Разликата е само в религията. САЩ се възползваха и на тази основа разтуриха страната.
58
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че Хачим Тачи е избивал християни, оправдава ли Праляк? И едните и другите трябва да си понесат последствията. Или за вас е нормално да се избиват жени и деца? Югославия си беше изкуствена страна и след смъртта на Тито логичното се сльчи и се разпадна. Защо ли всички русофили обичат Сърбия? Защото са патологични българофоби като Георги Димитров който е правил всичко възможно да предотврати националното обединение. Българин-сърбоман-русофил = срам за нацията.